Winter ochtend wandelen sneeuw mist

Omdat wandelen goed is voor je gezondheid

Toen ik vanochtend de deur uitging was het nog wat donker. Mist hing over het land en om me heen hoorde ik vogels volop zingen alsof het voorjaar al begonnen is.
Dit nieuwe jaar heb ik me voorgenomen minimaal een uur (i.p.v. een half uur) te bewegen per dag.
Wanneer ik afspraken heb voor coaching of een fytotherapie gesprek wat ook wandelend kan, is dit uur makkelijk te lopen. Al wandelend komt er meer ruimte om te praten en krijg je inzichten omdat je lijf, je hoofd en je hart in beweging komt.

winter mist weiland

Hoe simpel eigenlijk: bij wandelen neem je een stap vooruit en doet het zelfde met je andere been en voor je het weet maak je een wandeling.
Ik denk dat de mens gemiddeld te veel binnen zit. Sinds een paar jaar hebben we bewust geen auto meer en ik merk dat ik veel meer buiten ben door te fietsen, te wandelen of te reizen.
Ik geniet zo veel van buiten bewegen en wandelen dat ik er mijn werk van heb gemaakt.

In 2014 schreef ik blogpost met 12 redenen om te gaan wandelen:

1. Wandelen in de natuur is gezond.
Door te wandelen blijf je fysiek en cognitief jonger
Bewegen is gewoon goed voor een mens. De een doet het in de sport school, de ander gaat liever naar buiten. Bij mij staat wandelen in de natuur boven aan, omdat ik daar de meest gezonde lucht inadem. Door rustig te bewegen stimuleer je een goede ademhaling. Dit werkt mee aan een gezond en fit lichaam. Een gezond en fit lichaam zorgt voor een betere vitaliteit en hierdoor blijf je fysiek en cognitief jonger.

2. Wandelen reguleert je bioritme
Slaap je slecht? Kom je ’s ochtends moeilijk je bed uit? Door te gaan wandelen op vaste tijden stimuleer je in de eerste instantie een gewoonte, maar ook je bioritme wordt gereguleerd. Een vast patroon van slapen en opstaan verhoogd je vitaliteit en sterkt je gezondheid. Bewegen heeft een positief effect op de afscheiding van melatonine. Dit zorgt er dan weer voor dat je beter kunt slapen. Bij te veel blauwachtige licht (denk aan tv of pc scherm) wordt de afscheiding van melatonine geremd…

3. Wandelen in de natuur versterkt je afweersysteem
Bij een gezond afweersysteem worden alle ziekteverwekkers en afvalstoffen door het lichaam afgevoerd. Hiervoor is het nodig dat alle organen hun werk kunnen doen. Bekijk het als een stromende beek. Als het water stil komt te staan, dan gaat het stinken.
Een menselijk lichaam kun je vergelijken met een heldere stromende beek. Als je het stil zet, wordt er niets afgevoerd en gaat het stinken, daarna wordt het ziek.
Met wandelen in de natuur stimuleer je de schoonmaak van je lichaam en maak je je afweersysteem sterker.

4. Wandelen in de natuur helpt mee om te herstellen van een depressie
Net al bij punt 3 draagt wandelen ook bij aan het herstel van een depressie.
Door te wandelen zet je letterlijk dingen in beweging. Bewegen heeft een positieve invloed op de neurotransmitters in je hersenen. Neurotransmitters reguleren bijvoorbeeld onze stemmingen, eetlust, slaap en onze reactie op pijn.

5. Wandelen in de natuur is gratis
Met een paar goed lopende schoenen, warme kleding en een paraplu of muts kun je in Nederland prima wandelen. Bedenk dat wandelen in de natuur al effect heeft op je gezondheid als je bijvoorbeeld 30 minuten gaat lopen. Je bespaard op abonnementskosten, kan gaan wandelen wanneer je wilt en hoeft geen speciaal schoeisel aan te schaffen.
In Nederland kun je eindeloos wandelen in de natuur zonder dat je er voor hoeft betalen.

6. Wandelen in de natuur brengt je huishoudelijke energie gebruik omlaag
De verwarming kan lager wanneer je een wandeling gaat maken en wanneer je terug komt heb je het vaker warm dan heel koud. Door te wandelen in de natuur zorg je voor je eigen warmte.

7. Wandelen in de natuur geeft gratis vitamine D
De afgelopen tijd hoorde ik overal om me heen dat er een massaal vitamine D tekort is. Na even googelen kom ik op allerlei voedingssupplementen die deze vitamine aanvullen… Maar wat dacht je van gewoon even naar buiten voor een wandeling in de natuur?

8. Wandelen in de natuur is leerzaam
Wanneer je wilt is de natuur een geduldige leerschool. Je ontdekt planten, vogels, dieren, insecten en bomen die je misschien nog niet kende.
Met je telefoon of fototoestel kun je foto’s maken en thuis opzoeken wat je hebt gezien.
In de app-store zijn verschillende apps die je helpen om flora en fauna te determineren.
Zelf leer ik nog dagelijks dat het determineren van planten het beste lukt door er op uit te gaan en ze te vinden.

9. Wandelen in de natuur brengt een goed gesprek op gang
Wanneer ik met mensen ga wandelen heb ik altijd een goed gesprek, afgewisseld met momenten van stilte en verwondering over wat we zien.

10. Wandelen in de natuur bezorgd je een gratis maaltijd
Tijdens sommige maanden van het jaar kun je een gratis maaltijd verzamelen in de natuur.
Het meeste succes heb je in de maanden van het voorjaar. In de lente zijn de planten jong en bevatten ze de meeste vitamines en mineralen. In het najaar kun je genieten van vruchten en noten. Ik leg je tijdens een wandeling graag uit wat je wel en wat je niet kunt eten.

11. Je wordt bewust van je omgeving wanneer je wandelt in de natuur

12 Je ontdekt hoe waardevol de natuur om je heen is en wat het je teruggeeft aan rust, ruimte en vrijheid.

Tip: Neem altijd een flesje water mee wanneer je gaat wandelen. Wanneer je toch iets langer onderweg bent heb je in ieder geval iets te drinken. – aukjeborstokroos© 8 januari 2014

Scroll naar boven