Over Natuurwijze

Natuurwijze staat voor “op natuurlijke wijze”, “op de wijze van de natuur”, “met de wijsheid van de natuur”. Oeroude wijsheid die ik mag doorgeven in fytotherapie, natuurbeleving en coaching.

Kernwoorden zijn rust, vrijheid en verbinding. Ik geloof dat rust een goede basis is voor een gezond en blij leven, om van daaruit in alle vrijheid te mogen kiezen welke stappen je gaat ondernemen om weer in verbinding te komen met je ware zelf en vanuit daar in verbinding met anderen die aansluiten bij jouw manier van leven.

Mijn naam is Aukje Bor-Stokroos, fytotherapeut, kruidenvakvrouw en natuurcoach.

Mijn missie
Je zelfherstellend vermogen activeren en je zelfredzaamheid stimuleren waardoor je keuzevrijheid wordt vergroot.

Fytotherapie en coaching
Luisteren met alle zintuigen, analyseren, verbindingen leggen waar dat onmogelijk lijkt en deze in jouw woorden aan je teruggeven, daar ligt mijn talent en mijn passie.
In mijn werk zoek ik naar mogelijkheden om je in aanraking te laten komen met je eigen kern en vanuit daar jouw zelf herstellend vermogen. Hierin spelen bewust worden van je eigen handelen, de natuur als inspiratiebron en de geneeskracht van kruiden een betekenisvolle rol.

Natuur, geneeskracht en kruiden vind je terug in alles wat ik doe in mijn leven. En hoe kan het ook anders als je de naam Stokroos hebt meegekregen als familienaam. Zowel de Latijnse als de Griekse naam voor Stokroos betekend “ik genees” en “heilzaam”. En sinds ik dit heb ontdekt, is het voor mij een eer om deze naam te mogen dragen.

Als kind plukte ik het liefst de “wilde bloemen” langs de slootkant en nam deze dan als boeket mee naar huis. En soms kreeg een uitgegraven plantje een plekje in de tuin van mijn ouders.
Dat plukken van wilde bloemen is uitgegroeid tot het wildplukken van eetbare planten, geneeskrachtige kruiden en geurende kruidenboeketten.
Mijn liefde voor de natuur is er al zo lang geweest als ik me kan herinneren.
Het vertellen over de natuur en het delen van kruidenkennis in de vorm van workshops en wandelingen is voor mij een vanzelfsprekende manier om mijn enthousiasme en bewondering voor de schepping te delen.

Van het oude leren om het nieuwe vorm te geven
Ik heb een grote voorliefde voor oude kennis en natuurlijke materialen. De ogenschijnlijke eenvoud blijkt vaak een diepe doordachte waarde te bezitten wat ik beschouw als een waardevolle schat. Vooral het zelfvoorzienend vermogen (living off the grid) geeft zoveel diepgang en kennis dat dit me telkens motiveert om me hierin te blijven ontwikkelen. Van het oude leren om het nieuwe vorm te geven.

In mijn werkervaring heeft het contact met mensen altijd centraal gestaan, waarbij het vinden van het antwoord op de vraag “wat heb je nodig?” mij heeft geleerd om met alle aandacht te luisteren en te observeren.
Ik heb gewerkt bij het COA, in de naschoolse opvang en in de detailhandel waaronder kledingzaken en drogisterijen.
11 Jaar lang heb ik vanuit mijn eigen atelier gewerkt aan kledingontwerpen, bruidskleding en het reconstrueren van middeleeuwse kleding voor re-enactors, waarbij werken met natuurlijke materialen, natuurlijke verfstoffen en ambachtelijk handwerk me veel over onze historie en de ontwikkeling van de mens heeft geleerd.
Al doende leerde ik dat wat onze handen maken vertelt waar ons hoofd mee bezig is. Kunstzinnig of creatief bezig zijn leidt op een hele natuurlijke manier tot diepe inzichten die helpen helen en groeien.
Als docent vilt heb ik aan mensen de kunst van het verbinden mogen leren. Een ambacht die ouder is als de weg naar Rome.

“Do more of what makes you happy”
Ik heb diverse opleidingen, cursussen en workshops gevolgd met betrekking tot gezondheid, welzijn en oude ambachten.
Een aantal van mijn docenten: Ingrid Kropf (Kruidenvakopleiding), Mehmet Girgic (Turkse Vilt Grootmeester, Unesco), Pam de Groot (Fiber & textile artist), Andrea Graham (MultiMediaArtist), Charity v/d Meer (Fasion designer), Byron Kathie (the Work), Anneke Durlinger (NLP-IEP), Anneke Meijer (NLP), Lucas Derks (NLP), Jaap Hollander (NLP), Guus Hustinx (NLP), India Flint (botanical alchemist).

Ik ben iemand die graag datgene wat ik heb geleerd doorgeef, maar bovenal ben ik een “leerling van de Natuur” omdat, (zoals Bernard van Clairvaux zo mooi omschreef) de bomen en de stenen je dingen leren, die geen mens je vertellen kan.

Du wirst mehr in den Wäldern finden als in den Büchern. Die Bäume und die Steine werden dich Dinge lehren, die dir kein Mensch sagen wird
Bernhard von Clairvaux (1090-1153)

Contact

Tromplaan 17
3951 CL Maarn (Utrecht)
06 4894 1640


Contact