4 Stappen om te beginnen met je mentale voorjaarsschoonmaak

Laat maar los
wat niet meer bij je past
en zo komt er ruimte voor
vernieuwing
ontspanning en genezing
– Braam –
©natuurwijze

Grote schoonmaak

Februari is in zicht, vroeger was dit de maand van de grote voorjaarsschoonmaak. De maand van het ont-spullen en het grondig reinigen van alles wat in de winter geen frisse lucht had gekregen.
De voorjaarsstormen blazen de laatste blaadjes van de bomen, zodat nu alle ruimte komt voor de nieuwe knoppen om zich te ontwikkelen en straks open te springen in fris groen lente blad.
En hoe gaat de “grote schoonmaak” bij jou?
Kun je loslaten wat niet meer bij je past? Gedachtes, spullen, misschien wel relaties, vriendschappen? Of neem je alles wat je door de jaren heen hebt verzameld telkens mee naar de volgende stap in je leven?

Veranderen in vruchtbare bodem

De natuur laat ons heel mooi zien dan alles wat is opgespaard van een groeiseizoen, alles wat over is en niet opgegeten of gebruikt, alles wat op de grond is blijven liggen als beschermlaag, langzaam is verteerd als voedingsstof voor de volgende cyclus. En omdat dit beschermlaagje een winter met rust is gelaten, heeft het zich veranderd in vruchtbare bodem voor nieuw leven. Dit groeien, vrucht dragen, afsterven en recyclen is een heel natuurlijk proces in de natuur en door hier een voorbeeld aan te nemen, komt er plaats voor vernieuwing, maar ook ontspanning en genezing. De natuur laat los wat niet meer bij haar past.

Hoe wil je het doen?

Braam vind ik passen bij dit proces van loslaten en vernieuwen. Het zet aan tot beweging in situaties waarin je het gevoel hebt vast te zitten. Braam brengt de wil, het denken en de daadkracht samen, zodat je kunt groeien. De “hoe wil je het doen?” Het helpt je wennen aan de nieuwe stappen die je gaat nemen.
Dit groeien en loslaten bereik je niet alleen met het drinken van een kopje braam thee. Je eigen inzet is nodig om tot positieve resultaten te komen wanneer je er voor kiest om los te laten wat niet meer bij je past.

4 Stappen om te beginnen met je mentale voorjaarsschoonmaak

 1. Wat wil je bereiken?
  We kunnen vaak heel goed bedenken wat we niet meer willen, wat niet meer bij ons past… Maar wat past er wel bij je? Hoe ziet dat er uit? Beschrijf dit eens voor jezelf. Dit is eerste stap om los te laten.
 2. Wat levert het je op als je loslaat wat niet meer bij je past?
  Dit kan gaan om gedachtes, spullen, misschien wel relaties of vriendschappen. Het is motiverend om aan veranderingen te werken als je weet wat het je uiteindelijk oplevert.: Meer ontspanning, genezing, vernieuwing, minder stress? Wat levert het je op?
 3. Wat houd je tegen om los te laten wat niet meer bij je past?
  Na het stellen van een doel kun je nog eens bekijken wat de verschillen zijn met je huidige situatie. Wat houd je tegen om los te laten? En als je dat weet, wat heb je vervolgens nodig?
 4. Herinner jezelf en neem een besluit
  Je hebt besloten dat je “los wilt laten”  dat je een mentale voorjaarsschoonmaak wilt. Je hebt helder dat het je meer oplevert dan je huidige situatie. Je weet wat je tegenhoudt en ook wat je nodig hebt. Hoe herinner jij jezelf aan dit besluit? Een heel milde manier is om her en der in huis kleine reminders te plaatsen. Je onbewuste vangt zo de boodschap op en gaat aan het werk. Kom in actie! Door alle bovenstaande stappen te doorlopen kom je in actie: je neemt het besluit ze ook daadwerkelijk uit te voeren.

Groeien en loslaten bereik je niet alleen met het drinken van een kopje braam thee. Je eigen inzet is nodig om tot positieve resultaten te komen

Reminders

Hier in huis heb ik voor dit proces van loslaten en ruimte maken mijn affrimatie kaarten ingelijst. Een mooie reminder die helpt herinneren aan het doel wat ik wil bereiken. Je vindt de kaarten met Braam hier (klik)

Gift from nature

Bedenken wat je wel wilt (stap 1) is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms kom je niet verder dan bedenken wat je niet wilt. De natuur heeft boodschappen voor ons die je een stukje op weg kunnen helpen in je proces.
Doe mee met een wandelmeditatie van Natuurwijze en ontvang een cadeau van de natuur. Dit kan je inzicht geven in wat je wel wilt in het proces van loslaten.

Hulp bij alle stappen

Wanneer je het fijn vindt om bovenstaande stappen 1t/m 4 onder begeleiding te doorlopen, dan kun je een afspraak maken voor coaching. Deze gesprekken zijn 1 op 1 en helemaal bedoeld om je te coachen in het loslaten en ruimte te maken voor vernieuwing, ontspanning en genezing.