Alban Elfed – Herfstnacht evening

Tijd voor een tweede en laatste oogst

De naam die in de Keltische spiritualiteit (druïdisme) wordt gegeven aan de herfstequinox, is Alban Elfed. Dit betekend “het licht van het water”.
Het jaarwiel draait en de tijd van balans komt terug. Elk jaar op 23 september markeert Alban Elfed de balans van dag en nacht voordat de donkere helft van het jaar het licht overneemt.
Het is ook de tijd voor een tweede en laatste oogst, net als bij Mabon. Deze bestaat uit appels en andere fruitsoorten, planten en noten die de laatste zonnekracht nodig hadden om te kunnen rijpen. Deze laatste periode om te oogsten van het land en uit de natuur is dan ook het centrale thema van de Alban Elfed ceremonie: Het bedanken van de aarde voor haar overvloed, als Moeder en Schenkster, voor een goede oogst nu de herfst begint.

De 4 Alban-feesten uit de Druïderij markeren een specifiek astronomisch punt in de relatie tussen aarde en zon. Deze werden eeuwen geleden gevierd door de Kelten.
De andere Druïde feesten zijn traditioneel verbonden met de agrarische mijlpalen van het voorbereiden van de grond in het allervroegste voorjaar tot het binnenhalen van de laatste oogst in de late herfst.

Herfstequinox

Het herfstpunt (ook: herfstequinox, septemberequinox of herfstnachtevening) is het snijpunt van de schijnbare zonnebaan (ecliptica) door de hemelequator, recht tegenover het lentepunt. Als de zon, vanaf de aarde gezien, dit punt langs de ecliptica bereikt heeft markeert dit het begin van de herfst op het noordelijk halfrond.

Het wiel van het jaar beleven

Net als de andere feesten rondom de herfstviering staat Alban Elfed ook voor een tijd van bezinning en reflectie die zich uit in dankbaarheid voor de oogst, de vruchten van de aarde en de ervaringen van het afgelopen jaar waardoor je bent gegroeid.
Neem op een van de avonden rondom de 23e september eens de tijd om in je eentje, of met vrienden stil te staan bij deze bijzondere tijd van het jaar. Je kunt als creatieve activiteit een mandela maken van zaden of gevonden herfstschatten. De tijd die je hiermee bezig bent gebruik je als meditatie, een uiting van dankbaarheid, een reflectie op de tijd die is geweest en de tijd die gaat komen.
Maak een herfstwandeling en verzamel schatten uit de natuur: takjes, bladeren, noten, vruchten. Vul dit aan met appels, rozijnen en plaats dit als decoratie op een tafel (of altaar). Vul dit aan met mooie kaarten of afbeeldingen die voor jou de herfst uitbeelden.
Organiseer een thema maaltijd, met herfst vruchten, vruchtenbrood, pompoensoep, noten en mede.

 

 

Delen