De magie van mei

Bijna, bijna zijn de bloesems hier uit.
En als de Meidoorn, de Vlier en de Lijsterbes hier bloeien, dan is het in de natuur Beltane.
De energie van het heilige huwelijk tussen de jonge sterke zonnegod en de bloemengodin, de dochter van de aarde, is in mei is volop aanwezig. Het gaat om het samenspel van warmte en groeikracht. Dat is de magie van mei.
We vieren Beltane dan wel op of rond 1 mei, maar dit jaar staat hier de Meidoorn nog niet helemaal in bloei en ook de Lijsterbes en de Vlier nog niet.
En eerlijk gezegd is het voor mij pas echt Beltane als deze bomen bloeien. Maar het gonst, het bruist en het is voelbaar.

Planten en de zon kun je niet scheiden. Wolf-Dieter Storl vertelt zo mooi: “Je kunt planten bestuderen, beschrijven en ze gebruiken, maar als je de zon er buiten laat, dan begrijp je de planten niet.” Planten kiemen, spruiten en groeien met de energie van de zon. Het wordt langzaam warmer en de dagen worden langer. Dit samenspel geeft energie en hierin wordt het vrouwelijke met het mannelijke verenigt. Dit is Beltane, het heilige huwelijk tussen de krachtige vitale zonnegod en de godin van de bloemen. En juist dit feest kan van streek tot streek verschillen in datum, omdat niet overal tegelijk de bomen in bloei staan.
Hier in het bos is dat altijd een beetje later dan in het open veld.
De koekoek kondigt met zijn roep de vruchtbare tijd aan en op de vooravond van dit belangrijke feest trekt een optocht van geesten door het land. Niet om te spoken, maar om te zuiveren (Walpurgisnacht). De weg wordt “schoon geblazen”, het land gereinigd (merkbaar aan de voorjaarsstormen), waarna het bruidspaar in volle pracht het land binnentrekt in een overvloed van bloemen die later dit jaar een rijkdom aan vruchten geeft.

Meer lezen over Beltane?
Beltane – Sabbats
Earth Alchemy, Glennie Kindred
A Druid’s Herbal for the Sacred Earth Year, El…

Scroll naar boven