Advent vieren, 3e advent – het licht van de dieren

Buiten is het donker en in de kamer branden 3 adventskaarsen. We komen steeds dichter bij de kerst. 
Deze derde advent is het licht van de dieren.
Een mineraalrijke aarde is een gunstige voedingsbodem voor planten wanneer het licht langzaam terugkeert. Planten zijn onmisbaar voor de dieren. Alle dieren, ook de jagers krijgen in min of meerder mate planten als voeding binnen. En hiermee is het derde licht aan advent gewijd aan de dieren. Dieren hebben een belangrijke rol op onze aarde. Zonder insecten geen vruchten om te oogsten. Van wolven is inmiddels bekend dat zij de loop van rivieren kunnen beïnvloeden en zorgen voor een beter leefgebied voor heel veel dieren. Alle dieren, groot en klein, hebben een belangrijke functie op aarde. Vroeger was de mens ook nog eens afhankelijk van dieren voor hun warmte, kleding en eiwitrijke voeding. 

Instinct

Deze zondag wordt een derde kaars aangestoken. Merk hoeveel licht 3 kaarsen kunnen geven. Dit is het licht van de dieren.
Wat we van dieren kunnen leren is dat ze leven vanuit hun instinct. Ze leven ook nog eens in het hier en nu. Nooit met hun gedachten in een onzekere toekomst of in een pijnlijk verleden. Instinctief weten ze wanneer het tijd is voor een winterslaap, of om te overwinteren in een ander gebied. Dieren wachten ieder jaar op de terugkomst van het licht: wanneer de zon hoger aan de hemel klimt, zingen vogels meer en meer in de ochtendschemer en worden ze actief om een nest te bouwen. 

Oefening

Deze derde adventzondag kun je de tijd nemen om het advent licht te laten schijnen op je gevoel, je intuïtie en je instinct. Welke treedt het meest op de voorgrond op dit moment?Wanneer je iets wilt bereiken, waar hecht jij dan de meeste waarde aan? Luister je naar je gevoel/intuïtie, je verstand of doe je wat het eerste in je opkomt?

Leren van de dieren

Voor deze week kun je aandacht geven aan een dier welke je tegenkomt onderweg. Dieren geven ons mooie inzichten en boodschappen, gewoon door er te zijn. Meestal is een ontmoeting op een onverwachts moment. Bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of je ziet een dier in een omgeving waar je het nog nooit eerder had gezien. Sta jezelf toe open en benieuwd te zijn naar wat je tegen gaat komen. Neem de tijd om het beeld in je op te nemen. Verdiep je daarna in de leefwijze van het dier wat je hebt gezien. Lees erover, zoek foto’s en wees nieuwsgierig wat je van dit dier kunt leren voor deze periode. Sommige mensen nemen de tijd om het dier volledig te observeren in de natuur, terwijl anderen op zoek gaan naar de leefwijze of spirituele boodschap. Merk maar wat bij jou past. 

De kracht van geur

Geur speelt een belangrijke rol in de dierenwereld. Denk aan het afbakenen van een terretorium, maar ook aan het vinden van een geschikte partner. Angstige dieren laten ook een sterke geur achter. Soms ruik ik in het bos op een onverwachte plek heel sterk een paard, maar ook wel de geur van reeën of knaagdieren. Terwijl geen enkel dier te bekennen is in een straal van 50 meter. Ik stel me dan zo voor dat bijvoorbeeld een paard erg is geschrokken van iets in het bos. En daarmee een geur laat hangen op die plek. De geur van reeën is op bepaalde plekken soms ook heel sterk aanwezig, net als dat van knaagdieren. Let er maar eens op wanneer je in een bos bent.

In de aromatherapie wordt geur op een slimme manier gebruikt. De geur van kerst bestaat uit de combinatie van Sinaasappel, Kruidnagel, Kaneel en Den (of Spar) geeft een heerlijke geur als je dit in een olie verdampertje verwarmt. Gebruik een combinatie van gedroogde en verse kruiden of Etherische olie. De geur is verwarmend, rustgevend, lucht zuiverend. Je komt uit je hoofd in je lijf.

©2019 – Aukje Natuurwijze

Boekentips
Het innerlijke leven van dieren
Animal oracle cards
Druid Animal Oracle
Als de dieren spreken konden
Luisteren naar dieren

Delen