Droomsymbolen en de heilige nachten van december

Ieder jaar, aan het einde van decemer spelen de heilige nachten voor mij een speciale rol. Ik onderzoek in deze tijd mijn dromen. Dromen vormen al eeuwen lang een fascinerend thema. De oude Grieken vonden het al de gewoonste zaak van de wereld hun dromen te laten verklaren door wijze mannen en vrouwen. Ook nu zijn er nog veel mensen die graag willen weten wat hun dromen betekenen. De dromen op de heilige nachten zouden hierin het meest betekenisvol zijn en een voorspellend karakter hebben.

Heilige nachten

De heilige nachten duiden de tijd tussen de tijden aan na de laatste volle maan in december. Vroeger keek men naar de maan, de sterren en planeten voor het bepalen van de tijd. Zon, maan en sterren als kalender. Een mooie manier om het jaar te volgen. Of je nu rekent van volle maan tot volle maan (synodische maand) of de maan ten opzichte van de dierenriem, met 12 omlooptijden (siderische maand), je kom een aantal dagen tekort.
Het gaat om ongeveer 11 dagen die daarom wel “de tijd buiten de tijd” genoemd worden, of de 13e maand. Andere benamingen zijn: stille tijd, heilige nachten, ongeboren tijd, rooknachten, moedernachten, droomtijd, wilde jacht (heir), wolfstijd, Joeltijd, ruwe nachten.
Dit is een tijd waarin hemel en aarde het dichtst bij elkaar staan en de werking van de geestelijke wereld makkelijker waarneembaar is. Hieraan refereert bijvoorbeeld de tekst van een bekend kerstlied; “midden in de winternacht, ging de hemel open”.

Het droomlied van Olav Åsteson

Deze heilige nachten hebben dus vele namen, maar misschien zijn de “12 heilige nachten” die starten op de vooravond van kerst wel het meest bekend en verbonden met het droomlied van Olav Åsteson. De 12 heilige nachten, zoals we die nu kennen, worden pas vanaf 1850 door dominee Landstad opgetekend, uit de mond van de bevolking. Het is een lied wat in Noorwegen nog altijd wordt gezongen als oorspronkelijk onderdeel van een inwijdingsweg. Olav Åsteson was een koning die rond het jaar 1000 regeerde en in die tijd begon aan de bekering van Noorwegen.
In het lied slaapt Olav Åsteson een mysterieslaap, waarin hij een innerlijke reis maakt die alle elementen van de noordelijke kosmische inwijdingsweg in zich lijkt te hebben. In de versie die we nu kennen zijn deze vermengd met christelijke elementen. Olav slaapt 12 lange nachten en ontwaakt op de dag van Drie Koningen, wanneer hij de klokken van de kerk hoort luiden. Hij haast zich naar de kerk. Aangekomen gooit hij de kerkdeuren open en begint met het vertellen van zijn droom.

Boek: de 12 Heilige nachten (Frans Lutters)

Zowel in de Christelijke en de paganistische vieringen gaat men in deze dagen als het ware op reis door de tijd. Eerst door het donker, met allerlei gevaren. Dit is een tijd van bezinning en inzichten. En wanneer het lijkt alsof de situatie er niet erger op kan worden komt er hulp van buitenaf. Het licht, in welk vorm dan ook, brengt verheldering en transformatie. Deze transformatie werd vroeger voornamelijk gezien als verlossing.

Voorspellende dromen

De dromen in deze tijd zouden een voorspellend karakter hebben en daarom is het erg interessant om juist in de tijd tussen de tijden je dromen op te schrijven en te onderzoeken.
Wanneer je hier wat meer over wilt weten dan is het goed om je te bedenken dat de bronnen op internet voornamelijk werken met de Heilige Nachten die beginnen vanaf 24 december. Roland van Vliet deelt in ‘Wie denken mensen dat ik ben’ (klik voor link) – Christologie van de liefde’ de de geestelijke herarchieën.

Zelf schreef ik voor de 13 heilige nachten een cursus waarin je begeleid in deze dagen je dromen en je doelen onderzoekt.
Klik hier voor meer informatie.

Dromen interpreteren is iets wat je kunt leren. Hoe meer je oefent, hoe beter het lukt.
Ga altijd eers bij jezelf na wat een droom voor je kan betekenen. Symbolen kunnen voor iedereen een andere betekenis hebben.
Soms is het handig om de symboliek op te zoeken in een boek.
Hieronder verzamelde ik een aantal boeken die je kunnen helpen je dromen beter te verklaren.
Zeker in de tijd van de Heilige Nachten, in de tijd tussen de tijden, waar de sluier tussen de werelden het dunst is en de dromen volgens sommigen een voorspellend karakter hebben.

Boekentips

Scroll naar boven