Eerste Betredings Ritueel – Nieuwjaarsdag

De eerste die in het nieuwe jaar over de drempel van jouw voor- of achterdeur stapt, bepaald de wijze van geluk die jou en je gezin ten deel vallen in het komende jaar. Natuurlijk wil je dat dit iemand is met goede bedoelingen en liever nog een goede vriend die het allerbeste met je voor heeft.
Om enigszins controle te houden over dit proces werden in vroegere tijden schoorsteenvegers uitgenodigd om als eerste over de drempel te stappen. Dit, omdat zij gezien werden als de dragers van geluk. De schoorsteenveger werd een drankje aangeboden, betaald en mocht weer vertrekken.

De “First Footing Ritual” is een Nieuwjaars traditie uit Schotland. Laat ik het vertalen als “Eerste Betredings Ritueel”.

Ik ben benieuwd of dit ten grondslag ligt aan het Nederlandse gebruik dat je na 12 uur heel even bij de goede buur op bezoek gaat en na een drankje en een nieuwjaarswens weer verder gaat naar de volgende goede buur.

Er zijn wel regels aan dit ritueel. de eerste betreder mag geen gezinslid of bewoner van het huis zijn wat hij of zij betreedt. Het is ook niet toegestaan het huis te verlaten om 23:59u (oudejaarsdag) en om 0:01u (nieuwjaarsdag) weer binnen te lopen.
Ideaal is natuurlijk wanneer je iemand kent, maar het kan ook een volkomen vreemdeling zijn die het eerste betredingsritueel onwetend uitvoert.

Wat zeg je dan als je als eerste de drempel overstapt?
Je spreekt je beste wensen uit en wenst de mensen in het huis een gelukkig nieuwjaar.
Traditioneel brengt de “first-footer” geschenken mee als stukjes steenkool, zandkoek, zout, “black bun”(een soort fruit-broodje) en een klein flesje whisky.

Ik voel een mooie traditie aankomen 😉

Ik wens je een hele fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar! Moge de eerste die je huis betreedt in het nieuwe jaar je heel veel voorspoed en geluk brengen.