Advent vieren, 1e advent – het licht van de mineralen

Terwijl de middagzon met zijn gouden licht onze huiskamer binnen schijnt, zoek ik naar 4 kaarsenhouders die ik kan gebruiken voor de advent periode. Het is al bijna de eerste adventzondag! We naderen het einde van het jaar en dat is goed merkbaar omdat de zon laag aan de hemel staat en de dagen merkbaar korter zijn.
Advent tijd is de periode waarin verwachtingsvol wordt uitgekeken naar de geboorte van het licht, naar de terugkomst van de zon. Deze geboorte van het licht is in vrijwel alle decembervieringen vanuit verschillende spirituele stromingen terug te vinden.
– 13 december; Sint Lucia (Scandinavië),
– rondom 21 december; Yuletijd (Scandinavië), Joeltijd (Germaans), Winterzonnewende, Alban arthan (Keltisch), Saturnalia (Romeins).
– 24 december; Chanoeka-feest (Joods),
– 25 en 26 december; Kerstfeest, de geboorte van Jezus Christus (het licht van de wereld, christelijk feest).
– Rondom 25 december; Sol invictus (de onoverwinnelijke zon, Romeins), geboortedag van de god Osiris (de stralende ochtendzon), de god Mithra (god van het licht), de god Dionysus (Bacchus; vredebrenger en verbonden met groeikracht van de aarde), de god Adonis (het “onschuldige lam” en brenger van lente) en de god Horus (god van de opkomende en neergaande zon) en nog meer voorbeelden die bij jou misschien nu naar boven komen.

Innerlijke rust in het mineralenrijk

Wat je ook viert in deze periode, advent tijd zijn 4 zondagen (24 dagen) waarin je een moment mag nemen om innerlijke rust te vinden op weg naar het licht, wat met kerst geboren mag worden. Het wiel van het jaar draait, naar een korte periode van bezinning, weer richting groei en de lichte helft van het jaar.
Maar wat doe je met deze verandering?
We zijn nu nog in de donkere helft, met korte dagen en lange nachten. In deze tijd, wanneer de natuur zich ook terug trekt en naar binnen gaat, is dat ook onze natuurlijke beweging die, als we er aan toe durven geven, heel heilzaam is en ons meer balans geeft voor de rest van het jaar.
Advent is de stille tijd waarin elke zondag een extra kaars wordt aangestoken en zo het toenemende kaarslicht symbool staat voor het licht in ons wat groeit en het donkere van de aarde verlicht.
In de antroposofie begint advent in het mineralen rijk. Daar waar diep in de aarde al het leven op dit moment is verborgen en slaapt, wachtend op de geboorte van de zon.

Voor sommigen is advent het beeld van Maria die op weg gaat naar de geboorte van het Christus kind (de brenger van het licht voor de mensen), voor anderen is het de de innerlijke hergeboorte van het licht in onszelf. Merk maar wat advent voor jou betekend.

De natuur als metafoor

Ik vind het fijn om stil te staan bij wat er nodig is om te groeien. De groei cyclus in de natuur is voor mij dan ook een mooie metafoor om te gebruiken voor mijn advent meditaties. En dit begint ook in het mineralenrijk.
Het beeld van Maria vind ik hier een mooie metafoor voor Moeder aarde, die zwanger is van nieuw leven.
Voordat een zaadje kan groeien rust het in de aarde en doet niets. Bij de eerste zonnestraal wordt eerst de aarde (het mineralenrijk) verwarmd en ontvankelijk gemaakt voor het licht.
Symbolisch steek ik hiervoor de eerste kaars aan op de eerste adventzondag. Hierbij stel ik mezelf een aantal doelen (of 1 doel) waar ik aan wil werken het komende jaar. Hier laat ik het licht op schijnen. Welke zaadjes wil ik laten groeien? Welke ideeën breng ik aan het licht? Alleen dit, verder nog niets.

Mineralen en gezondheid

Ook voor onze gezondheid leggen mineralen de basis. Ze voeden onze botten en geven energie.
Mineraal stenen worden al eeuwen gebruikt voor geneeskracht. Zoek voor deze week een speciale steen uit en draag het bij je.
Verdiep je in welke mineralen er in je voeding zitten. Soms is het nodig om iets aan te vullen en zo beter in je vel te zitten. Heb je veel stress ervaren? Neem dan een voetenbad met het mineraal Magnesium en ervaar hoe rustgevend dit werkt op je hele lichaam.
Drink een kopje mineraalrijke kruidenthee om je basisenergie te voeden. Bijvoorbeeld Brandnetel (Urtica urens), Heermoes (Equisetum arvense), of Schaafstro (Equisetum heymale).

Lees ook  https://natuurwijze.nl/eerste-advent-over-licht-kruiden-en-mineralen/

©2019 – Aukje Natuurwijze

Links naar
Houten kaarsenhouder
Pilaar kandelaar
Zelf kaarsen maken
Bio kaarsen met etherische olie
De wijsheid van stenen
Gids voor vitaminen en mineralen

Delen