Gif mengen (en wat je beter niet kunt doen)

Als kruidengeneeskundige krijg ik wel eens de vraag of ik ook gif kan mengen, want dat vinden mensen spannend. De giftige kruiden kan ik aanwijzen, net als de geneeskrachtige en de eetbare. Maar wat ik ook kan is helder krijgen waar de giftige elementen in jouw leven zitten, wanneer je bij mij komt voor een consult. Ik maak zichtbaar hoe we als mens kunnen kiezen voor die dingen die bijdragen aan onze gezondheid en welzijn. Dat betekent dat eerst duidelijk mag worden wat voor jou giftig is en hoe je dat kunt veranderen.

In deze blogpost ga ik in op de mogelijke giftige oorzaken die verantwoordelijk zijn voor fysieke- en mentale gezondheidsklachten. Hierbij begin ik graag bij je directe omgeving.

We hebben niet altijd door dat we langzaam worden vergiftigd

De plek waar je woont, waar je werkt, leeft en in direct contact staat met je familie, vrienden of collega’s kan in min of meerdere mate van invloed zijn als voeding of vergif. Iedereen weet dat wonen op een vuilstort of onder de rook van een chemische fabriek gezondheidsproblemen met zich meebrengt, om maar een extreem voorbeeld te noemen. Dus kiezen we liever voor een gezonde plek in het groen of in een gezellige buurt in een stad of dorp.
Maar ook als ons huis op een mooie plek staat, kan het in huis een enorme vieze bende zijn, omdat je zoveel aan je hoofd hebt dat dit overzicht verloren is gegaan. Een vies of rommelig huis is van invloed op ons welbevinden, zowel fysiek als mentaal.
Met wie we ergens wonen, daar hebben we niet altijd invloed op. Die lawaaierige buur, die storende feestjes waardoor jij je slaap niet krijgt, maar ook mechanisch lawaai of heftige gebeurtenissen die hebben allemaal invloed.
Ook wanneer je in een huis samenwoont met mensen die een negatieve invloed hebben op hoe jij over jezelf denkt of voelt hebben invloed op ons welbevinden. Hier kunnen mensen letterlijk ziek van worden (in lichamelijke zin).
Scheiden van een partner wordt nog altijd gemakkelijker geaccepteerd dan scheiden van je familie, wanneer deze toxisch blijkt. Maar ook hebben we als mens niet altijd door wanneer we langzaam worden vergiftigd door de (online) contacten die we onderhouden, hoe hecht deze ook lijken. Er zijn allerlei vormen van relaties bekend die toxisch blijken. Het gekke is dat het elkaar vaak ook aantrekt, omdat het een gewoonte is, uit trauma voortkomt of vast zit geroest als overtuiging.
Hoe is het met je baan? Volgens diverse bronnen is (in 2023) een kwart van de Nederlanders ontevreden met hun baan en gaan ze met tegenzin naar het werk. Terwijl er op dit moment meer vacatures zijn dan ooit. 20 tot 40 uur per week doorbrengen op een plek waar je niet blij van wordt kan serieus van invloed zijn op je gezondheid. Burnout en stress zijn de meest bekende uitingen van niet gelukkig zijn op je werk.
Wist je dat in je directe omgeving de basis kan liggen voor veel gezondheidsproblemen? Kijk maar eens om je heen waar je bent op dit moment. Hoe gezond is jouw omgeving voor je?
Soms zijn de dingen ook heel simpel. Dan slaap je beter wanneer je na 20 jaar jezelf eindelijk eens dat nieuwe matras gunt.

Kiezen voor regelmaat en een kritische blik naar medicijngebruik

Gif is ook te vinden in gedrag: oorzaak – gevolg, waarbij de keuzes die je maakt van invloed zijn op je gezondheid.
Er is al veel bekend over het maken van gezonde keuzes als we het hebben over voeding, beweging en schermtijd. Kiezen voor regelmaat zou daar voor mij nog bij mogen komen, net als een balans voor inspanning en ontspanning en een kritische blik naar medicijngebruik.
Het gaat hier voornamelijk over hoe je de dingen doet en of deze bijdragen aan je gezondheid in de ruimste zin van het woord, maar ook of je bereid bent om hiervoor iets te doen, zodat je verbetering in je situatie aanbrengt.
Medicijnen kunnen een lifesaver zijn, maar zijn niet altijd bedoeld om te genezen. Voor het genezingsproces ben je zelf verantwoordelijk. Daarvoor zal je zelf in actie moeten komen door je lifestyle te verbeteren.
En als je heel eerlijk tegen jezelf bent, verspreid jij dan ook wel eens gif? Of laat je te veel gif binnenkomen?
Ik doel hiermee op de verhalen die we elkaar vertellen. Wat vertel je allemaal aan je vriendin? Welke shit dump je bij de ander? Of ben jij juist degene die zo goed kan luisteren en blijf je zitten met de rotzooi die niet van jou is?
Hoe goed ben jij in het aangeven van jouw grenzen en hoeveel ben je bereid zelf te doen om te “ontgiften?”
Je mag er vanuit gaan dat je een verspreider bent, wanneer je wel je verhalen deelt, maar geen oplossing zoekt voor je problemen.

Kiezen voor een gezond alternatief wat binnen jouw vermogen ligt

Voor mij begint het allemaal met bewustwording. Zodra je als mens bewust wordt wat je niet wilt, dan kun je ook aangeven wat wel goed voor je is. En zo krijg je een mooie scheiding wat voor jou giftig is en wat voedend voor je werkt.

Ervaringen in mijn werk als natuurcoach en kruidengeneeskundige bevestigen dat bewustwording en het vermogen om andere keuzes te maken een hele grote verandering op gang brengen wanneer iemand van gif naar gezond wil. Het wordt een keuze: Neem je het gif tot je? Of kies je voor een gezond alternatief wat binnen jouw vermogen ligt?

Irreële gedachtes zijn ook een vorm van gif

Soms dragen we overtuigingen mee uit het verleden of uit onze opvoeding die in de eerste instantie goed bedoeld leken maar in de huidige tijd een vergiftigende uitwerking hebben op ons geluk en de doelen die we willen bereiken. Deze gedachtes kunnen ons zo verlammen als het gif van een kogelvis en uiteindelijk de dood tot gevolg hebben in metaforische zin. Steeds maar in de zelfde patronen handelen, geen uitweg zien, irreële gedachtes, zijn een vorm van zelfvergiftiging. Het vragen van professionele hulp bij de GGZ is dan ook geen overbodig advies.
(Natuur)Coaching kan uitkomst bieden wanneer je al wel de bewustwording hebt, maar op zoek bent om begeleid te worden in het nemen van je volgende stap.

Stress is een van de meest onderschatte veroorzakers van lichamelijke klachten. Deze kan zich in allerlei vormen in het lichaam manifesteren. Vaak gaat dit onbewust omdat de grens van de hoeveelheid stress die we aan denken te kunnen steeds maar wordt verlegd. Regulier wordt het gevolg van stress vaak behandeld met medicatie. Aan de oorzaak wordt dan niet altijd wat gedaan terwijl dit zeker is aan te bevelen.

Rekening houden met levensfase en behoefte aan uniciteit

Maatschappelijk gezien is er nog wel wat te zeggen over hoe we als vrouw horen te zijn. Als rijpere vrouw vind ik daar uiteraard wat van, want dit is ook een vorm van vergiftiging waarbij er geen rekening wordt gehouden met levensfasen en de behoefte aan uniciteit. Steeds meer vrouwen worstelen met zichzelf om binnen de maatschappij te kunnen blijven functioneren. Wanneer er geen plek is om jezelf te mogen zijn en baas te zijn over je eigen lichaam, dan heeft dat invloed op onze gezondheid. Giftig zou ik dit willen noemen.
Daarnaast spelen factoren als hooggevoelligheid en soms ook hoogbegaafdheid een rol in wat voor jou gezond is en wat je als vergif ervaart. Ouder worden hoort hier ook bij. Alle levensfases hebben hun eigen behoefte en wanneer hier niet aan wordt voldaan kan dit ons fysieke en mentale welzijn negatief beïnvloeden.
Inzicht krijgen in wie je bent en waar je behoefte aan hebt maakt dan duidelijk hoe je steeds meer jezelf kunt zijn.

Eén aarde

We leven met z’n allen op deze blauwe planeet op deze plek in het immens grote heelal. Hier moeten we het mee doen. We gebruiken anno 2023 als Nederlander alleen al veel meer dan de aarde per jaar aan grondstoffen kan opbrengen. We hebben in NL 3,3 aardes nodig om aan onze behoeftes te voorzien. Het loont om je eens te verdiepen wat de verborgen giffen zijn die toch als milieu vriendelijke oplossing worden aangeprezen. Hiermee bedoel ik alle producten en oplossingen die beter lijken voor het milieu, maar toch bestaan uit grondstoffen die niet te recyclen zijn en eigenlijk worden gemaakt om de economie te laten groeien.

Je zou kunnen concluderen dat gif overal te vinden is. Zelfs zuurstof is giftig wanneer je te veel binnenkrijgt.
Aan jou om uit te zoeken waar de mogelijke oorzaken zitten waarvan jij ziek wordt.

Paracelsus & Reckeweg

Paracelsus schreef in zijn Labyrinthus und Irrgang der vermeinten Arzet:

“Alle dingen zijn vergif en niets is zonder vergif.
Alleen de dosis maakt dat een ding geen gif is en een medicijn”.

Naast de leer van o.a. Paracelcus ben ik als kruidengeneeskundige onderwezen in de leer van Dr Reckeweg
Hij dacht dat een ziekte nooit zomaar ineens spontaan ontstond, maar een verloop en een oorzaak had.
Dit wordt de homotoxicoseleer genoemd, de leer van zelfvergiftiging. Reckeweg zag de oorzaak van het ontstaan van ziekten in de inwerking van gifstoffen op de weefsels van het lichaam.
Met gifstoffen bedoelde hij alle stoffen die schadelijk kunnen zijn in het lichaam. Deze kunnen van buiten komen (milieu), maar ook uit voeding of uit het lichaam zelf (door toxines die ontstaan in slecht functionerende darmen of als gevolg van stress).
Volgens Reckeweg is een gezondheidsklacht of ziekte een poging van het lichaam om zich te ontdoen van gifstoffen. Als het lichaam sterk genoeg is om gifstoffen te weren of uit te scheiden, herstelt het natuurlijk evenwicht zich en blijft iemand gezond. Lukt dit het lichaam niet, of wordt de genezingsreactie onderdrukt, dan blijven de gifstoffen in het lichaam en kunnen zo via sluipende processen ernstige ziekten veroorzaken.

Als NLP coach leerde ik de kracht van systemisch werken en het belang van jouw gezondheid een stem geven in alle lagen van jouw zijn.
De natuur en de seizoenen zijn een leidraad in mijn werk, waarbij ik je graag laat ontdekken wat deze voor jou als boodschap in petto hebben.

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen?

(bannerfoto: Doornappel, Datura stramonium, ook wel dolappel, duivelskruid of mollenkruid genoemd. Een plant uit de nachtschadefamilie. Doornappel is een zeer giftige plant die hallucinogene alkaloïden bevat en dodelijk is voor mens en dier.)
Scroll naar boven