21 september – Herfstnacht evening – Alban Elfed – Mabon

Warme chocolademelk met slagroom

Bladeren in alle kleuren van de regenboog, boswandelingen, harde wind, warme jas, de laatste warme zonnestralen. Spinnenwebben met dauwdruppels en mist over de landerijen. Thuis warme chocolademelk met slagroom of pompoensoep met een broodje. Kaarsjes aan als het donker wordt, houtkachel, haardvuur, warme sokken. Kortere dagen, langere nachten, ‘s ochtends in het donker op de fiets of in de file. Een bos vol met paddenstoelen en onmiskenbare herfstgeur, appeltaart. Koutje vatten, natgeregend, eerste vorst, het is herfst!

Tijd voor de tweede oogst, balans opmaken

Ieder jaar op 21 september start het seizoen van de herfst. Het astronomische begin van de herfst is op het noordelijk halfrond tijdens de herfstnacht evening op 23 september. Dag en nacht zijn even lang rond deze seizoenswisseling. In dit seizoen krijg je de tijd om te wennen aan de kou van de winter en kun je nog nagenieten van de resterende warmte van de zomer.
Het is de tijd voor een tweede oogst. Deze bestaat uit appels en andere fruitsoorten, planten en noten die de laatste zonnekracht nodig hadden om te kunnen rijpen. Deze laatste periode om te oogsten van bovengrondse gewassen van het land en uit de natuur is dan ook het centrale thema van herfstvieringen zoals Alban Elfed en Mabon. Het bedanken van de aarde voor haar overvloed, als Moeder en Schenkster, voor een goede oogst nu de herfst begint.

Feesten van dankzegging en balans

De seizoenswisseling van de herfst en de lente zijn beide tijden van balans. Herfst is een tijd van opnieuw balanceren, het op orde brengen van de voorraad op weg naar de winter. Het herfstfeest is vooral ook dankbaar zijn voor alle gaven van de natuur. Een dankfeest voor de oogst. De graansoorten zijn in augustus al geoogst en de periode rond 21 september staat in het teken van noten, peren en appels en bovengrondse vruchten.
Herfst staat tegen over de lente. In de herfst gaat het om het terugtrekken en vermindering. In de lente om groeien en ontwikkelen. Mabon en Alban Elfed zijn het feest van dankzegging aan de zon, de maan de god en de godin. Er wordt gebeden voor een goede overleving van de winter. Beide feesten zijn de pré-christelijke dankzegging voor gewas en arbeid (dankdag voor gewas), de oogstmaaltijd, die door de katholieke kerk werd gekerstend in St.Michael, patroonheilige van hoge plaatsen, als vervanging van de zonnegoden.

Aandacht

De natuurlijke beweging die bij de herfst past is het langzaam terugtrekken in jezelf. En deze energie strekt zich uit tot midden winter. Na een uitbundige bloei en groei in de zomer is dit wat de natuur ons ook laat zien. Alles keert naar binnen. Na al het oogsten van indrukken en ervaringen in de zomer, is het heel natuurlijk dat je een behoefte hebt om opnieuw te bepalen waar je staat. Je maakt balans op van wat je hebt. En zo kan het zijn dat je je afvraagt waar je basis ligt, wie je bent en wat je kunt. Wat wil je bereiken? Waarom is dit belangrijk voor je? Uit dit natuurlijke proces komt het verlangen voort om plannen te maken voor het nieuwe seizoen. Merk maar dat als je de rust neemt om dit proces met alle aandacht te doorlopen, je immuunsysteem veel sterker wordt en je ontspannen mag uitkijken naar de winter.

Het wiel van het jaar beleven

Alle feesten rondom de herfstviering staan voor een tijd van bezinning en reflectie die zich uit in dankbaarheid voor de oogst, de vruchten van de aarde en de ervaringen van het afgelopen jaar waardoor je bent gegroeid. Neem op een van de avonden tussen 20 en 23 september eens de tijd om in je eentje, of met vrienden stil te staan bij deze bijzondere tijd van het jaar. Je kunt als creatieve activiteit een mandala maken van zaden of gevonden herfstschatten. De tijd die je hiermee bezig bent gebruik je als meditatie, een uiting van dankbaarheid, een reflectie op de tijd die is geweest en de tijd die gaat komen.
Maak een herfstwandeling en verzamel schatten uit de natuur: takjes, bladeren, noten, vruchten. Vul dit aan met appels, rozijnen en plaats dit als decoratie op een tafel (of altaar). Vul dit aan met mooie kaarten of afbeeldingen die voor jou de herfst uitbeelden.Organiseer een thema maaltijd, met herfst vruchten, vruchtenbrood, pompoensoep, noten en mede.

Scroll naar boven