Het is LENTE!

Als ik zeg “Lente”
Wat roept dit bij je op?

Ik zie bomen met dikke knoppen en kleine lichtgroene blaadjes, bekroond met zachte bloesem. Op de grond zie ik blad-rozetten, wilde kruiden en bloemen in heldere kleuren. Ik ruik de frisse lucht met een vleugje vocht en als de zon schijnt kan ik het opwarmen van de aarde ruiken. Op de wind wordt een heerlijke geur meegedragen van alles wat nieuw is en groen. Ik hoor de vogels kwetteren. Iedere ochtend wordt hun lied krachtiger en mooier. Dit is de ochtend van het jaar. De zon komt op, het licht wordt sterker naarmate de maanden naar de zomer gaan. Alle kleuren komen nog sterker terug in de natuur.

“In de winter heeft de zon alle kleuren van de aarde mee naar boven genomen, naar de hemel; in het voorjaar stuurt ze die weer terug naar de aarde”.

(uit: leven met het jaar)

Het vieren van de lente is onderdeel van 3 lentefeesten

Wist je dat in deze periode verschillende feesten worden gevierd? En dat deze eigenlijk allemaal het zelfde vieren? Namelijk de terugkeer van de zon en de vruchtbaarheid.
21 maart is de dag van Ostara (de Germaanse godin van de lente). Druïden vieren Alban Eilir op deze dag (de dag van het licht van de aarde). Andere namen zijn Lente-equinox of de Grote geboortedag. Deze laatste is gekoppeld aan Pasen. Het ei en de haas spelen een belangrijke rol in deze feesten.

Dit is een bijzondere dag waarop dag en nacht even lang zijn. En tot aan midzomer neemt het daglicht steeds een beetje meer toe. In alle feesten die met deze dag in verbinding staan, staat de zon op om in kracht toe te nemen. Het licht is terug en heeft de duisternis overwonnen. De Zo(o)n is opgestaan (Pasen).

Het vieren van de lente is onderdeel van 3 lentefeesten. De vroege lente begint met Imbolc op 2 februari, voor sommigen beter bekend als Maria lichtmis. Hier roert de lente zich in haar slaap en wordt langzaam wakker. Het tweede lentefeest is 21 maart, waarop de lente wakker is en alles in de natuur zich richting zon beweegt. Beltane is het derde lentefeest wat wordt gevierd op 1 mei. En dit laatste feest laat de volle rijkdom van de lente zien die op weg is naar de verzadigende zomer.

De ideale tijd voor het uitvoeren van je plan

De eerste echte lente dag is de perfecte tijd om je open te stellen voor evenwicht in je leven. Na (winter)rust is het goed om weer in actie te komen.
Misschien heb je in de winter ideeën gehad voor iets wat je heel graag wilt bereiken. De lente is een uitstekende tijd om je inzet voor het bereiken van dit doel te vergroten. De ideale tijd voor het uitvoeren van je plan. Vergelijk het maar met het ritme van een dag. In de ochtend, na een goede nachtrust, zijn we doorgaans meer gemotiveerd om dingen aan te pakken dan laat op de avond, wanneer we er al een hele dag op hebben zitten.

Neem op 21 maart de tijd om vast te stellen wat het precies is wat je wilt bereiken. Wat heb je nodig? Wat is de eerste stap? Creëer een helder beeld, geef er woorden aan, schrijf ze op of teken ze. En stel je dan voor hoeveel tijd je hieraan wilt besteden om je droom, je doel, jouw idee werkelijkheid te laten worden.
Je verbinden met dit doel en in actie komen zullen je helpen om je doel te bereiken. Ga voor jezelf eens na; welke beweging hoort hier voor jou bij? En als je dit heel helder hebt ervaren, merk dan hoe het veel makkelijker gaat om ook daadwerkelijk actie te ondernemen. En vertrouw erop dat je genoeg gelegenheden krijgt om je doel te bereiken. Besteedt in het bijzonder aandacht aan tekens die je tegenkomt, want ook hierin helpt de natuur je op weg.

Zaadjes zaaien als symbool voor het te bereiken doel

Hier zaaien we ieder jaar op 21 maart een aantal zaadjes in een pot, als symbool voor het doel wat we willen bereiken. Voor de ontwikkeling van het zaad tot kiemplantje is geduld nodig, maar vooral aandacht, water, zonlicht, voeding en warmte. En het hele ritueel van het planten van dit zaadje, het verzorgen ervan totdat je de eerste blaadjes ziet, is als het doel wat je voor ogen hebt. En net zoals het plantje ook bij de eerste blaadjes zorg blijft vragen, zo mag je aandacht schenken aan het bereiken van je doel. Door er aandacht aan te schenken laat je het groeien. Leer het zaadje kennen, geef wat het nodig heeft en zie hoe mooi en groot het uiteindelijk wordt, totdat je de bloemen of de vruchten kunt oogsten.

Misschien wil je dit planten van het zaad opnemen in een ritueel wat je al in gedachten hebt. In dat geval is compost Noord, de as van een vuur Zuid, het water West en het zaad Oost. Al deze ingrediënten zijn nodig om het te laten groeien. De (lege) bloempot staat in het midden naast de kaars.

Vier de lente!

Breng op 21 maart de lente naar binnen door takken van de krul Hazelaar op een vaas te zetten. Je kunt de takken versieren met allerlei mooie ornamenten die voor jou de lente vertolken. Op weg naar Pasen heb je dan een mooie paastak. Maar ook de takken van een peer of een appelboom doen het heel goed. Snoei geen takken van een willekeurige boom. Er wordt in Nederland al veel te veel gekapt en gesnoeid, dus wees zuinig op al het groen wat in je omgeving staat.

Ga iets doen wat je al een poosje had gepland. Breng het tot uitvoer.

Doe een raam open en laat de lente binnen.

Plant een boom, liever nog een bos! Nederland heeft een sterke behoefte aan bomen en bossen.

Kom in beweging; maak een mooie wandeling in een natuurrijke omgeving of dans je eigen lente dans.

Ga op zoek naar Madeliefjes. Dit bloemetje is gewijd aan de lentegodin Ostara. Laat je het wel staan? Dan kan ze de eerste bijen en hommels van de lente voeden met haar nectar.

Ik wens je een mooie lente!

Scroll naar boven