Hippocras wijn, om je feestmaal te helpen verteren.

Middeleeuwse oorsprong

Hier hadden we ooit de gewoonte om het jaar af te sluiten met een middeleeuwse maaltijd. In gezelschap van vrienden (die ook een deel van de maaltijd meebrachten) aten we dan gerechten met bijzondere ingrediënten waar een verhaal bij hoort. Anders dan nu, hadden middeleeuwse feestgerechten vaak een symbolieke waarde en de ingrediënten kwamen altijd uit het seizoen. De kruiden hebben vaak een functie om de spijsvertering te bevorderen en de vette maaltijd te helpen verteren. Zo ook dit recept: de Hippocras of Hipocras wijn. Bedoeld als digestief: een drankje voor nà de maaltijd om de spijsvertering een handje te helpen.

Digestief

Er zijn heel veel recepten van gekruide wijnen die vooral in de middeleeuwen werden gedronken. Onze glühwein, sangria en bisschopswijn zijn allemaal verwant aan de Hipocras of Hippocras. De kruiden in deze wijn (de suiker werd ook als specerij gezien) bevorderen de spijsvertering. Daarom is het een digestief, dus voor na de maaltijd.
In de naam Hipocras herken je wellicht de naam van Hippocrates. Deze wijnen zijn niet naar hem vernoemd, maar een uitvinding van deze Griekse arts.

Hoe werken deze kruiden dan op de spijsvertering?

  • Gember

    Gember verbeterd o.a. de darmflora. Het absorbeert giffen. Helpt bij slechte vertering, verzacht maagslijmvliesontsteking, helpt bij te weinig maagzuur, maagpijn, vermeerdert de peristaltiek, verlicht krampen in maag-darmstelsel, is wind drijvend, bevordert een goede darmflora en is slijmvliesbeschermend,

  • Kaneel

    Helpt tegen maagpijn, vertering van een zware maaltijd en gaat winderigheid tegen.

  • Kruidnagels

    Deze zijn vooral bekend omdat ze kiespijn verlichten. De inhoudsstof eugenol wordt tegenwoordig in synthetische vorm gebruikt bij wortelkanaalbehandelingen. Kruidnagel werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Kruidnagel stimuleert de spijsverteringsenzymen en de beweeglijkheid van de darm. Wordt o.a. gebruikt bij maagklachten, diarree, tegen misselijkheid en overdreven winderigheid.

  • Kardemom

    Dit kruid bevordert de spijsvertering op de zelfde manier als gember. Het zorgt voor de productie van gal, waardoor je vette maaltijden beter kunt verteren. Kardemom wordt o.a. gebruikt bij misselijkheid, zure oprispingen en opgeblazen gevoel.

  • Peper

    Een oud medicijn wat werd gebruikt bij indigestie, diarree, constipatie en om de spijsvertering te bevorderen.

  • Foelie

    Foelie komt net als nootmuskaat van de muscaatboom. De geneeskrachtige werking op het spijsverteringskanaal kenmerkt zich in het absorberen van gifstoffen en de verbetering van de spijsvertering.

  • Nootmuskaat

    Dit werkt speekselbevorderend, maagversterkend, spijsverteringsstimulerend, krampwerend, windverdrijvend, ontstekingswerend op de slijmvliezen en antibacterieel.

Het recept voor Hipocras of hippocras

Nodig:
  •  1 fles biologische rode wijn (750ml)
  • 75 ml eau de vie ( vruchtendestillaat )of andere vergelijkbare sterke drank
  • 100 gram honing (of rietsuiker)
  • een stuk verse gember, in dunne plakjes
  • kaneelstokjes, gebroken
  • 10 kruidnagels
  • 10 kardemompeulen
  • 10 peperkorrels
  • 1/2e theelepel foelie
  • 1 theelepel nootmuskaatpoeder
  • grote glazen weckpot
Begin met het mengen van de wijn en de honing in de weckpot. Voeg vervolgens de kruiden en de eau de vie toe.
Het mengsel laat je twee weken staan in een koele ruimte, waarbij je af en toe roert. De ruimte kan bijvoorbeeld een kelder of bijkeuken zijn. De koelkast is te koud.

Na 2 weken zeef je de wijn door een kaasdoek of koffiefilter en kun je de Hipocras bewaren in de (omgespoelde) wijnfles waarvan je de wijn gebruikte voor dit recept.

Tot slot…..
Herken je een of meerdere van de gezondheidsklachten die hierboven bij de kruiden staan beschreven? En wil je deze kruiden gebruiken om te herstellen van een gezondheidsklacht? Vraag dan advies van een medisch deskundige of maak een consult afspraak bij Natuurwijze.

Bronnen:
– diverse internet sites voor het recept
– Specerijen – Richard Craze
– Kruidenboek van Ingrid

Delen