In de geschiedenis weren kruiden niet alleen gebruikt om te genezen, maar ook om te beschermen, omdat ze onderdeel waren van het volksgeloof en magische rituelen. En hoe meer je je gaat verdiepen in kruiden, hoe meer gebruiken je tegenkomt.
“In dit huisch geen boze wesen sij
diefstal ende roof gaen aen mij voorbij”
In deze blogpost deel ik met je het gebruik van Jeneverbes in volksgebruik en magie. Kom je Jeneverbes tegen in de kunst of in historisch gebruik? Dan weet je nu waarvoor het o.a. werd ingezet.

Bescherming tegen diefstal en boze krachten
Jeneverbes als decoratie voor een runderschedel bij de ingang van een woning… Volgens oud gebruik en magie werd Jeneverbes (Juniperus communis) opgehangen om te beschermen tegen diefstal en aan de deur gehangen voor bescherming tegen boze krachten en mensen.
De foto’s zijn gemaakt in Archeon. De laatste tijd wordt volksgebruik stukje bij beetje geïntroduceerd in dit museum. De aankleding van deze huisjes op deze manier geeft echt een goede voorstelling hoe mensen ooit leefden. En natuurlijk worden mijn ogen als eerste getrokken naar het gebruik van kruiden.
Let bij het bezoek aan dit museum maar eens op het gebruik van kruiden en de leefwijze van die tijd wordt je een stuk duidelijker.
Volksnamen, krachten en magie
Jeneverbes (Juniperus communis), onder volksnamen bekend als aposteemkruid, bekelboom, dambezie(boom), prikkeltakjes, wachelbeer, juniperen(boom). Krachten: Bescherming, anti-diefstal, liefde, uitdrijving gezondheid. Magie Jeneverbes staat in oud volksgebruik en magie in heel Europa bekend als een beschermend gewas. Het geeft verdediging tegen diefstal. Rond de Middellandse zee werd Jeneverbes waarschijnlijk als een van de vroegste vormen van wierook gebruikt, voornamelijk door heksen. En zo was het gebruikelijk dat Jeneverbes aan de deur werd gehangen om te beschermen tegen bozen krachten en personen. Ook bij uitdrijvingen wordt Jeneverbes genoemd om te verbranden. Een twijgje beschermt de drager tegen ongelukken en aanvallen van wilde dieren, tegen geesten en ziekte.
Omdat Jeneverbes als “mannelijk” kruid wordt gezien, vergroot het dragen van de bessen (en wanneer het wordt toegevoegd aan liefdesmengsels) de mannelijke potentie.
bron: scott cunningham