Hoe Jeneverbes je huis beschermt tegen diefstal – volksgebruik van kruiden

In de geschiedenis weren kruiden niet alleen gebruikt om te genezen, maar ook om te beschermen, omdat ze onderdeel waren van het volksgeloof en magische rituelen. En hoe meer je je gaat verdiepen in kruiden, hoe meer gebruiken je tegenkomt. 

“In dit huisch geen boze wesen sij
diefstal ende roof gaen aen mij voorbij”

In deze blogpost deel ik met je het gebruik van Jeneverbes in volksgebruik en magie. Kom je Jeneverbes tegen in de kunst of in historisch gebruik? Dan weet je nu waarvoor het o.a. werd ingezet.

Jeneverbes

Bescherming tegen diefstal en boze krachten

Jeneverbes als decoratie voor een runderschedel bij de ingang van een woning… Volgens oud gebruik en magie werd Jeneverbes (Juniperus communis) opgehangen om te beschermen tegen diefstal en aan de deur gehangen voor bescherming tegen boze krachten en mensen. 

De foto’s zijn gemaakt in Archeon. De laatste tijd wordt volksgebruik stukje bij beetje geïntroduceerd in dit museum. De aankleding van deze huisjes op deze manier geeft echt een goede voorstelling hoe mensen ooit leefden. En natuurlijk worden mijn ogen als eerste getrokken naar het gebruik van kruiden. 
Let bij het bezoek aan dit museum maar eens op het gebruik van kruiden en de leefwijze van die tijd wordt je een stuk duidelijker. 

Volksnamen, krachten en magie

Jeneverbes (Juniperus communis), onder volksnamen bekend als aposteemkruid, bekelboom, dambezie(boom), prikkeltakjes, wachelbeer, juniperen(boom). 
 
Krachten
Bescherming, anti-diefstal, liefde, uitdrijving gezondheid.
 
Magie
Jeneverbes staat in oud volksgebruik en magie in heel Europa bekend als een beschermend gewas. Het geeft verdediging tegen diefstal. Rond de Middellandse zee werd Jeneverbes waarschijnlijk als een van de vroegste vormen van wierook gebruikt, voornamelijk door heksen. En zo was het gebruikelijk dat Jeneverbes aan de deur werd gehangen om te beschermen tegen bozen krachten en personen. 
Ook bij uitdrijvingen wordt Jeneverbes genoemd om te verbranden. Een twijgje beschermt de drager tegen ongelukken en aanvallen van wilde dieren, tegen geesten en ziekte. 
Omdat Jeneverbes als “mannelijk” kruid wordt gezien, vergroot het dragen van de bessen (en wanneer het wordt toegevoegd aan liefdesmengsels) de mannelijke potentie.
 

bron volksnamen, krachten en magie: scott cunningham

Doe mee met een workshop of boek een wandeling

Vertellen over kruiden, historisch gebruik en geneeskracht kan op elke willekeurige plek in Nederland. En zo ook in Archeon. Wil je met een groep mensen door mij worden rondgeleid in Archeon om te horen over gebruik van kruiden? Neem dan contact op voor een wandelworkshop. 
Deze prijzen zijn exclusief entreeprijs. Museum jaarkaart houders mogen gratis naar binnen. 

Kruiden wandeling
in je eigen omgeving
€100,- per groep

Verfplanten wandeling
op locatie
€100,- per groep

Wildpluk workshop 
in je eigen omgeving
€100,- per groep

Kruiden gebruiken als medicijn?

Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden!

Wanneer je zelf aan de slag gaat met kruiden zie je soms de bomen door het bos niet meer; welke kruiden kunnen samen en welke niet? En zijn combinaties schadelijk om te gebruiken? En zijn er bijwerkingen te verwachten in gebruik met medicijnen? Het antwoord is “JA”. Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden!

Daarom verdient jouw gezondheid professionele en natuurlijke aandacht. Want stel je eens voor wat het je oplevert om precies te weten waar jouw gezondheidsklacht vandaan komt en wat je er aan kunt doen om het de volgende keer te voorkomen? Of hoe het is als je door professioneel advies ook echt van je klacht geneest?
Bij Fytotherapie consulten van Natuurwijze ontvang je persoonlijk kruidenadvies wat is afgestemd op jouw manier van leven, zodat je mag  helen op natuurlijke wijze. 

Delen