Meer dan 70 Kruiden om je immuun te versterken – ik noem er 23


BELANGRIJK, LEES DIT EERST: lees je deze blogpost ten tijde van van het corona COVID-19 virus? Ervaar je klachten die horen bij dit virus, ga dan niet zelf aan de slag met kruiden maar neem direct contact op met je huisartsenpost, of eerste hulp in het ziekenuis.


Je weerstand verhogen of niet ziek worden, hoe doe je dat? Door jezelf als doel te stellen wat je wel wilt: bijvoorbeeld een goede gezondheid. Stel jezelf eens voor hoe dat er uit ziet. Wat moet je daar allemaal voor doen (of laten?)

Ons immuunsysteem is slim

Een goede gezondheid betekend een sterk immuunsysteem. Dat wil niet zeggen dat een ziekte verwekker je lichaam niet meer binnen kan dringen. Het betekend wel dat je lichaam er beter mee om kan gaan en eerder in staat is afweerstoffen te maken en daardoor immuniteit. Ons immuun systeem is slim, het leert van iedere binnendringer en reageert daarop met een volkomen natuurlijke reactie, namelijk koorts.
In de klassieke fytotherapie (kruidengeneeskunst) wordt verhoging of koorts als positief ervaren. Koorts heeft als functie een indringer van buitenaf buiten werking te stellen. Het is een volkomen natuurlijke verdedigingsreactie van het lichaam. Er is pas sprake van koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius komt. Vanaf deze temperatuur worden fagocyten (witte bloedcellen) gestimuleerd. Dan versnelt het metabolisme en remt de vermeerdering van sommige micro organismen. Koorts heeft als nadeel dat je je werk niet kunt doen, gewoon omdat koorts ervoor zorgt dat je je niet lekker voelt. Maar dit niet lekker voelen en uit moeten rusten komt de meeste mensen niet zo goed uit, dus slikken we massaal paracetamol en aspirine of ibuprofen wat zelfs koortswerend is. En weg is de natuurlijke reactie van ons lichaam… en de ziekte verwekker krijgt zo meer kans. 

Wanneer je al ziek bent hebben niet alle kruiden zin

Naast onze automatische reacties op ziekteverwekkers, kun je bewust ook veel doen om je immuunsysteem te versterken. Dat begint met een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl is veelomvattend. Het gaat o.a. over een gezond levensritme, gezonde voeding, gezonde beweging en gezonde gedachten en een gezonde omgeving. Wat dat voor jou kan betekenen leg ik je graag uit tijdens een consult. Wat ik je in deze blogpost geef zijn een aantal kruiden die het immuunsysteem versterken (gericht op volwassenen).
Wanneer je al ziek bent heeft het geen zin meer om bijvoorbeeld met Echinaforce te beginnen. Je kunt dan beter een kruid nemen die echt werkt als je bijvoorbeeld griep hebt. Ik verwijs je dan door naar mij blogpostje over griep. Sommige kruiden die ik hieronder beschrijf mag je zelfs niet meer gebruiken als je al ziek bent. Dus heb je al griep? klik dan hier. Bij verkoudheid klik hier.

Gebruik je medicijnen van de apotheek of drogist? Stop dan met lezen. De kruiden hieronder zijn niet geschikt om naast medicijnen te gebruiken. Ik geef advies tijdens een persoonlijk consult voor wat wel mogelijk is. Ik zoek dan voor je uit wat je veilig samen met je medicatie kunt nemen. Voel je je verder wel gezond maar wil je graag je immuunsysteem versterken? Lees dan verder. 

Meer dan 70 kruiden bekend

De natuur heeft op haar eigen wijze bedacht dat ze de meest geneeskrachtige kruiden en planten laat bloeien en vrucht laat dragen wanneer we als mens de minste kans op een virusinfectie hebben. Dus de volle lente, de zomer en de vroege herfst. Een prachtige tijd om met een onbezorgde houding bloemen en vruchten te oogsten en die te verwerken tot geneesmiddel of kunnen verwerken in onze voeding.

Ik verzamelde voor jou de kruiden die je zonder recept kunt kopen of wanneer je nog even wacht, straks zelf kunt oogsten in de natuur wanneer het om Nederlandse kruiden gaat. Maar eerst even dit: Sommige kruiden kun je op eigen initiatief gebruiken. Daar is geen advies van een arts of kruidengeneeskundige voor nodig. Echter lijkt het me raadzaam uiterst voorzichtig te zijn met gebruik van kruiden. Voor zover ik kon nagaan zijn er meer dan 70 (!) kruiden die bekend staan om hun positieve werking op het immuunsysteem als versterkend of ondersteunend.
Ik noem ze expres niet allemaal omdat sommige gewoon te veel bijwerking hebben. Ook met gewone voeding zoals koffie of oude kaas…. en ook medicijnen of een auto immuunziekte. Sommige kruiden heb ik expres niet opgenomen in deze lijst omdat ze pas worden ingezet wanneer de ziekte zich al heeft gemanifesteerd. Hierover spreken verschillende boeken elkaar nog wel eens tegen. Van de ruim 70 verschillende beschrijf ik er dus maar een paar die specifiek het immuunsysteem kunnen versterken. 
Kies 1 uit de lijst die je aanspreekt. Hoe meer je mengt, hoe minder de werking. Het ene kruid beïnvloed altijd de werking van het andere kruid. Meer is niet altijd beter. Gebruik je medicijnen (via apotheek of drogist?) dan hebben die altijd interactie met kruiden. Ze gaan dus niet samen. Een proffessioneel en persoonlijk advies kan ik je geven tijdens een consult. 

1.Zonnehoed (Echinea purpurea)

Zonnehoed is ook wel bekend als Echinaforce. Je neemt het als de “r” in de maand is. Maar let op! Na 3 weken gebruik 2 weken stoppen en dan pas opnieuw beginnen met innemen. Anders werkt het kruid niet meer. Mensen met een transplantatie orgaan mogen dit kruid niet gebruiken. Ik raad het ook af bij auto-immuun ziektes.
o.a. hier verkrijgbaar
Het zijn prachtige bloemen voor in je tuin. Maar ga dan wel voor de biologische variant – klik-

2. Knoflook – Allium sativa

Wordt ingezet bij een verzwakt immuunsysteem, het voorkomen van griep en verkoudheid.2 tot 5 gram verse knoflook per dag is voldoende om de medicinale werking ervan te activeren. Dit kruid is wel sterk bloedverdunnend. Niet in hoge dosis geven aan kinderen onder de 12 en niet bij maagklachten innemen. Interactie met medicijnen.
Sommige mensen gebruiken liever de capsules omdat deze minder ruiken – hier verkrijgbaar –

3. Daslook – Allium ursunum

Een echt lente kruid die moeder natuur ons schenkt wanneer de wintermaanden ons immuunsysteem aardig hebben verzwakt. Ga je dit kruid verzamelen in de lente? Wees er dan absoluut zeker van dat je het juiste kruid hebt. Wordt soms verwisseld met giftige planten als Lelietje der dalen of Herfststijlloos (ervaren wildplukkers weten dat deze kruiden in een ander jaargetijde groeien).

4. Engelwortel – Angelica archangelica 

Een indrukwekkende plant met een brede geneeskrachtige werking. Eèn er van is de weerstandverhogende werking.
Neem je dit kruid in? Dan maakt het lichtgevoelig. Niet zonnen dus. Niet innemen bij zwangerschap, aandoeningen aan spijsverteringskanaal, diabetes. Gaat niet samen met medicatie.  – tinctuur hier verkrijgbaar –

5. Vlezige hokjespeul – Astragalus membranacues

Dit kruid is denk ik het meest bekend onder de naam Astragalus. Bij zwakke weerstand en preventief bij griep en verkoudheid. Dit kruid wordt vooral in de Chinese geneeskunst (TCM) gebruikt en is NIET geschikt om te gebruiken bij een acute fase van een infectie ziekte omdat het de klachten kan verergeren. Het best te doseren in capsules. Niet samen gebruiken met medicijnen.  – hier verkrijgbaar

6. Chorella – Chlorella pyrenoidosa

Dit is een eencellige groene micro-alg met een ontzettend brede geneeskracht. Het is echter aan te raden de dosis voorzichtig op te bouwen om ontgiftingsverschijnselen te vermijden. Niet samen innemen met koffie, zwarte thee of looistof houdende kruiden. Het beste te doseren via capsules. Gebruik je liever poeder? Start dan met 5 mg per dag en bouw het langzaam op tot max. 20 mg per dag.  – hier verkrijgbaar

7. Siberische Ginseng –  Eleutherococcus senticosus

Ginseng wordt al meer dan 2000 jaar in de Chinese geneeskunst gebruikt om de levensenergie (“Qi”) te verhogen. Bij Siberische Ginseng is het belangrijk dat je de de aangegeven dosering niet overschrijdt om bijwerkingen van het kruid te voorkomen. Niet gebruiken bij hoge bloeddruk, zwangerschap of hartritmestoornissen. Dit kruid niet gebruiken als er al sprake is van een virusinfectie! Gaat niet samen met medicatie en verschillende vitamine supplementen. – hier verkrijgbaar

8. Duindoorn – Hippophae rhamnoides

Deze prachtige struik vind je aan de Nederlandse kust. De bessen zijn te oogsten vanaf augustus tot het einde van de winter. Ze bevatten naast vitamine C tal van andere geneeskrachtige stoffen. De vrucht wordt gebruikt voor verhoging van de weerstand. Vers, als sap of siroop werkt het beste in een kuur van 7 weken, soms verkocht als elixer. – zoals hier

9. Gerst – Hordeum vulgare (gras)

Bij gebrek aan verse groente in de voeding en dus een gebrek aan vitaminen, wordt Gerstegras gebruikt als gezondheidsbevorderend kruid. Het wordt verkocht in tablet en poedervorm en dan gaat het om ingedroogd sap van jonge biologisch geteelde gersteplantjes. Let op! Gerstegras bevat gluten. – hier verkrijgbaar

10. Sint-Janskruid – Hypericum perforatum

Sint Janskruid staat bekend als natuurlijk antidepressivum. Maar wist je dat dit kruid ook immuun regulerend werkt door zijn antibacteriële werking en antivirale werking? In dit laatste geval specifiek bij retrovirussen. Hoe dan ook, St Janskruid niet innemen bij zwangerschap, borstvoeding, lichttherapie, gebruik van antidepressiva, anticonceptie en alle andere medicatie van de apotheek of drogist.
Inwendig gebruik je het als tinctuur, thee of capsule. – hier verkrijgbaar

11. Hyssop – Hyssopus officinalis

Dit kruid staat al eeuwen bekend als zuiverend en wordt naast allerlei andere geweldige geneeskrachtige eigenschappen ook gebruikt om het immuunsysteem te stimuleren bij verkoudheid en griep. Hyssop is een prachtige plant voor in je tuin. Je kunt er thee van zetten of een siroop van maken.
Gebruik biologisch zaad  – hier verkrijgbaar

12. Shii Take – Lentinula edodes

Een uitstekende immuun versterkende paddenstoel met een antivirale werking bij griep, verkoudheid en bij zwakke weerstand. Verse Shii Take paddenstoelen kunnen gewoon worden bereid als voedsel. 
In poedervorm gebruik je max. 500 mg per dag. Prima te verwerken in recepten. Shii- Take poedervorm gaat het niet samen met medicijnen en is voorzichtigheid geboden bij Knoflook, Blauwe bosbes, Gember Ginseng, Cayennepeper en Catsclaw. Zoek naar Shii Take in je supermarkt of vindt het – hier – in poedervorm.

13. Gojibes- Lycium barbarum

Goijbessen zijn vooral bekend vanuit de traditionele Chinese geneeskunst en in Nederland werden ze bekend als superfood. Deze bessen zijn immuunverhogend en versterkend.  – hier verkrijgbaar in poedervorm

14. Teunisbloem – Oenother biennis (olie)

Teunisbloemolie staat vooral bekend als een kruid wat de vrouwelijke hormonen in evenwicht brengt. Maar het stimuleert ook het immuunsysteem, met name de functie van de thymus. Kan worden gebruikt bij een zwakke immuniteit. Dit kruid kan niet samen met medicatie.  – hier verkrijgbaar

15. Hondsroos (Rozenbottel) – Rosa canina

In een andere blogpost beschreef ik al dat rozenbottels een van de hoogste concentraties aan vitamine C hebben die wetenschappelijk gemeten is. (klik hier). Rozenbottel is dus een weerstandsverhoger.
Natuurlijke vormen van vitamine C worden veel beter opgenomen door het lichaam dan synthetishe. Daarnaast zijn rozenbottels immuunsysteem versterkend. Gebruik niet meer dan 2 gram per dag. Niet bewaren in metaal, de vitamines worden er dan uitgetrokken.  – hier verkrijgbaar

16. Zwarte bes – Ribes nigrum

Zwarte bessen zijn lekker als vrucht, ze worden ook wel cassis genoemd. Heb je een tuin? Dan loont het om een biologische zwarte bessen struik in je tuin te planten, zodat je de verse vruchten zelf kunt oogsten. Zwarte bes is immuun stimulerend. 
Ga je liever voor een supplement? Dan wordt zwarte bes ook verkocht in poedervorm. – hier verkrijgbaar

17. Vlier -Sambucus nigra

Vlier mag in deze lijst absoluut niet ontbreken (bannerfoto). Zowel de bloesem als de bes hebben immuun versterkende eigenschappen. Van vlierbloesem thee is bekend dat dit je lichaamstemperatuur wat verhoogd. Dit wordt ook wel koortsopwekkend genoemd. De bloesem kan eind mei worden geoogst, de bessen in augustus/september. Haal bij verwerking de pitjes uit de bessen en maak er dan een siroop van. Toch liever in een potje? – klik hier voor vlier in een potje

18. Spirulina – Spirulina platensis

Spirulina behoort tot de superfood supplementen. Een van de vele vele eigenschappen is dat het immuun stimulerend is. Ook hier geldt dat je het gebruik van dit supplement langzaam op moet bouwen. Niet innemen voordat je gaat slapen en ook niet samen met koffie, thee of looistofhoudende kruiden. – hier verkrijgbaar

19. Tijm – Thymus vulgaris

In een aromaverdamper helpt Tijm etherische olie de lucht te zuiveren van ziektekiemen. (Lees ook mijn blogje over Etherische oliën die de lucht zuiveren ) – hier verkrijgbaar als etherische olie
Als kruid is Tijm weerstandverhogend. Je kunt er thee van zetten of gebruiken in je gerechten en dit kruid is heel vaak gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

20. Tarwe gras -Triticum Aestivum (gras)

Bij gebrek aan verse groente in de voeding kan Tarwegras door zijn hoge voedingswaarde de nutriënten geven die nodig zijn. Hiermee versterk je het immuunsysteem. – hier verkrijgbaar

21. Ashwaganda – Withania somnifera

Dit kruid verbetert de kwaliteit van de weerstand. Van deze wortel zijn geen bijwerkingen bekend als men zich aan de voorgeschreven dosering houdt. Mag niet bij zwangerschap, borstvoeding, maagzweer of hemochromatose. Kan niet samen met medicatie. – hier verkrijgbaar

22. Gember – Zingiber officinale

Gember is verwarmend en lekker als thee met citroen en een beetje honing, Koop in de winkel wel de biologische wortel. Hiervan kun je dan ook een stukje in een bloempot kweken zodat er een heuse Gemberplant uit groeit. Toch liever een supplement? – klik dan hier

23. Brandnetel – Urtica diocia

Heeft naast een bloedzuiverende werking ook een immunomodulerende werking. Het verbetert de immuniteit. De lijst van geneeskrachtige eigenschappen van Brandnetel is lang. Niet bij zwangerschap, borsvoeding, oedemen, hart of nieraandoeningen. Kan niet samen met medicatie. 
Brandnetels kun je vrijwel overal oogsten. Vermijd oogst op plekken waar veel brandnetel staat. 
hier ook als theekruid te koop


Kruiden die je misschien mist in de lijst

Braam blad wordt vaak gebruikt in lentekuren (voorjaarsvermoeidheid gebrek aan vitaliteit) omdat het bloedzuiverend werkt en heeft daarnaast tal van andere geneeskrachtige eigenschappen die werken op de spijsvertering. Indirect zal dit een invloed hebben op de immuniteit. Andere bronnen beweren dat dit juist wel weerstandsverhogend is. Dit geldt ook voor Oost-Indische kers, Blaaswier ,Citroenkruid, Witte Dovenetel, Heermoes, Klein Hoefblad (PA’s), IJzerhard, Longkruid (PA’s), Moerasspirea, Speenkruid, Zoethout, Weegbree of Zomereik. Neem nooit zomaar een kruid in. De kruiden die ik in deze alinea noem kunnen interactie hebben met zwangerschap, medicatie en allerlei aandoeningen zoals schildklierproblemen. 


Literatuurlijst:
Geert Verhelst – Boek
– Ingrid Kropf -Boek
Jeremy Ross – Boek
Harmen Rijpkema – Boek
Zelman – Boek
Marcel de Cleene
Boek

Delen