Volle maan, jachtmaan, transformatie

Maanthema als wake up call

“Ik kan helemaal niet slapen, vertelde ze me. De afgelopen week ben ik iedere nacht wel een paar keer wakker en ik voel me zo gejaagd!”
Nadat ik haar wat vragen had gesteld over haar gezondheid, hoe druk ze het heeft en wanneer de klachten echt begonnen waren, moest ik denken aan de invloed van de maan. Veel mensen voelen haar invloed en worden in de nachten rond volle maan wakker of kunnen minder goed slapen. De andere weken hebben ze nergens last van.
Het kan daarom heel nuttig zijn om een maan- of nachtboekje bij te houden wanneer je de indruk hebt dat je op sommige dagen van de maand gewoon niet of minder goed kunt slapen. En misschien past het thema van de maan deze maand gewoon wat meer bij waar je nu mee bezig bent. En mag je het wakker worden zien als een “wake up call” om een verandering aan te brengen in je leven.

Jachtmaan

De periode van 12 oktober tot 10 november staat in het teken van de Jachtmaan.
Vroeger werd in deze periode veel gejaagd en vulde men de wintervoorraad van granen, noten en vruchten aan met vlees. De volle maan gaf genoeg helder licht om bij te jagen.

Tegenwoordig zijn we voor ons wintervoedsel niet meer afhankelijk van de jacht, maar speelt het thema jagen op een ander gebied in ons leven: “wat jaag je na? of wat wil je wegjagen?” Welke doelen wil je bereiken en wat wil je afsluiten? Dit is een geschikte tijd voor transformatie. Bewust stappen ondernemen om ergens een punt achter te zetten, op te schonen en andere gewoontes aan te nemen, te transformeren.

Transformatie

Ook in de natuur zie je de transformatie volop aanwezig. De bomen transformeren van groen, naar herfst goud of helder rood, daarna bruin. Ze laten alles los om uiteindelijk kaal, zonder blad en naar binnen gericht de winter door te komen. Planten sterven af en slaan hun energie op in de wortels. Eenjarige planten hebben zaden voortgebracht welke zijn gevallen op de aarde. Dit proces herhaald zich ieder jaar.
Het is dus goed om dingen af te ronden in deze tijd of ze te transformeren naar iets wat je voedt de komende maanden. Welke verandering heb je nodig om uit een oud patroon te stappen of de dingen los te laten?
In plaats van te denken aan wat je niet wilt, kun je een eerste verandering maken door voor jezelf een voorstelling te maken van wat je wel wilt.

Gun jezelf vandaag een moment van rust of doe een meditatie waarbij je de tijd neemt om een mooi en haalbaar doel te maken voor jezelf. Drink hierbij een kopje brandnetel thee, om inzicht te ontvangen, om oude dingen los te laten en liefdevolle woorden naar jezelf te spreken. Spreek dan met jezelf een periode af waarin je dit alles wilt bereiken en hoe je dit gaat doen.

Bronnen:
Melly Uyldert – Het levensritme
Petra Stam en Marja de Zeeuw – In het licht van de maan
Johanna Paungger en Thomas Poppe – In harmonie met de maan
Geert Verhelst – Groot handboek geneeskrachtige planten