Last van hooikoorts? Lees hier 10 kruidentips

Hooikoorts, heb jij er last van?

Je bent niet de enige met deze pollenallergie. Hooikoorts is een veel voorkomende allergische reactie van de slijmvliezen van neus, oren of ogen. In deze blog post vind je een aantal natuurlijke manieren om de klachten bij pollenallergie te verminderen.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Hooikoorts is een benaming voor een allergie die wordt veroorzaakt door het stuifmeel van bloeiend gras, pollen en bloeiende bomen, niet door hooi. De klachten kunnen al heel vroeg in het jaar beginnen. Meestal na een aantel dagen mooi en zonnig lenteweer. Symptomen van hooikoorts zijn:
• Niezen
• Lopende neus
• Verstopte neus
• Verstopte oren
• Waterige ogen
• Rode ogen
• Jeukende neus, oren, ogen, huid en/of keelholte
• Vermoeidheid
• Slapeloosheid

Laat je klachten controleren

Een huisarts kan voor jou bepalen of je last van hooikoorts hebt. Laat dit even controleren voordat je aan de slag gaat met de tips die hieronder staan. Pas als je precies weet wat er aan de hand is, kun je het juiste kruid gebruiken om je klachten te verminderen.
Ook wanneer je medicijnen gebruikt tegen hooikoorts raad ik af om daarnaast kruiden in te nemen. Kruiden beïnvloeden de werking van medicijnen. Uitwendig kun je wel kruiden gebruiken naast medicijnen. Denk aan gebruik van etherische olie in een verdamper of een kruidenwater voor je ogen.

Tip 1 – Citroen tegen benauwdheid

Citroen, Citrus limon L. De geur van Citroen geeft lucht bij benauwdheid tijdens de hooikoorts. Het helpt ook bij vermoeidheid waar je tijdens hooikoorts behoorlijk last van kunt hebben.
De etherische olie is fijn in een geurlampje of op een geursteen. Neem een flesje etherische olie Citroen mee in je tas wanneer je van huis gaat. Druppel bij benauwdheid wat op een zakdoekje. Even aan ruiken geeft verlichting bij benauwdheid.

Tip 2 – Knoflook

Knoflook Allium sativum heeft een hele rij aan goede eigenschappen die preventief of genezend werken op verschillende aandoeningen en klachten. Hooikoorts is er een van. Slijmvliesontsteking en holteontsteking verminderen door gebruik van Knoflook. De geur van een pas geperst teentje Knoflook werkt in ieder geval al sterk op je luchtwegen. Gebruik verse knoflooktenen om te eten, in gerechten of sauzen.

Omdat knoflook werkt als een bloedverdunner heeft het bij dagelijks gebruik van meerdere teentjes interactie met medicatie voor o.a. het hart, de zwangerschap, borstvoeding en bloedverdunners.

Tip 3 – Teunisbloem

Teunisbloem Oenothera biennis H. Teunisbloemblad is kalmerend bij hooikoorts. Het kruid werkt antiallergisch.
Teunisbloemolie kun je kopen in capsules.

Tip 4 – Vlierbloesem

Vlier -Sambucus nigra, de bloemschermen zijn gedroogd verkrijgbaar en vers te oogsten vanaf eind mei tot begin juli. Thee of siroop van de bloesem verlicht hooikoorts en luchtweginfecties. Wil je de siroop zelf maken? Doe het dan met biologische honing in plaats van suiker. De honing heeft ook geneeskracht en bevat vitamine C.
Vlierbloesem werkt weerstand verhogend en verlicht luchtweg ontstekingen.
Gebruik thee, tinctuur of siroop van de Vlierbloesem om in te nemen.

Tip 5 Zoethout

Zoethout, Glycyrrhiza glabra, is antiallergisch bij neusverkoudheid en hooikoorts.
De thee is lekker. Houd er alleen wel rekening mee dat je dit niet langer dan 2 weken mag gebruiken. Maximaal een halve liter per dag. Deze thee verhoogt de bloeddruk. Gebruik je te veel? Dan kan Zoethout duizeligheid, hoofdpijn veroorzaken. Bovendien verhoogt het de kans op oedeem.
Niet tijdens zwangerschap gebruiken of bij hoge bloeddruk.
Zoethout gebruik je als thee.

Tip 6 – Kamille voor geïrriteerde ogen

Ook je ogen kunnen flink geïrriteerd raken wanneer je hooikoorts hebt. Zorg goed voor ze. Wanneer je make-up gebruikt is het heel zinvol om je ogen ‘s avonds goed schoon te maken. Hooikoorts zorgt er voor dat je ogen veel gevoeliger zijn voor ontsteking.

Kamille, Matricaria Chamomilla, remt oog ontstekingen en is pijnstillend bij ontstoken ogen. Losse gedroogde Kamille is overal verkrijgbaar. Het kruid is gemakkelijk te kweken in eigen tuin. Oogwater (of eigenlijk oog thee) maak je door een kop thee te zetten en dit af te laten koelen tot een temperatuur die aangenaam is voor je huid. Gebruik een watje met kamillethee om je ogen mee te reinigen.

Tip 7 – Ogentroost

Ogentroost, Euphrasia officinalis, is vindbaar op schrale niet bemeste grond, tussen laagblijvend gras. Maar gelukkig ook als kant en klaar product bij de drogist of reformzaak.
Ogentroost helpt bij tranende ogen en oogaandoeningen die het gevolg zijn van allergie. Van Ogentroost wordt de herba gebruikt. Op internet zag ik dat Weleda , Jacob Hooy en dr Vogel producten met Ogentroost verkopen. Niet gebruiken als je zwanger bent.

Tip 8 – Robertskruid

De verse blaadjes van Robertskruid, Geranium robertianum, worden gebruikt in kruidenwater om je ogen mee schoon te maken. De blaadjes drogen gaat moeilijk. Ze houden namelijk vocht vast. Geen nood, Robertskruid groeit het hele hooikoortsseizoen in de natuur en ook prima in de tuin. Robertskruid wordt gebruikt bij oogirritaties en bindvliesontsteking van het oog.

Tip 9 – Venkel

Venkel, Foeniculum vulgare, is heilzaam bij oogaandoeningen, oog- en ooglidontstekingen.
Gebruik het zaad van Venkel. Dit is verkrijgbaar als keukenkruid of als Venkel thee. Kneus de zaden voordat je er heet water op giet. De inhoudsstoffen worden dan beter opgenomen door het water. Gebruik een watje om je ogen mee schoon te maken.

Tip 10 – Vrouwenmantel

Vrouwenmantel, Alchemilla vulgaris, heeft geneeskracht voor de ogen. Het wordt gebruikt bij ontstekingen van het oogwit. Het hele bloeiende kruid gebruik je voor het maken van een kruidenwater.
Nog beter is het om de oorzaak aan te pakken

Hierboven heb je 10 tips kunnen lezen die benauwdheidsklachten en luchtwegirritatie verlichten, maar ook je oogirritatie helpen verzachten wanneer er sprake is van hooikoorts. De totale lijst met kruiden die werkzaam zijn bij deze pollenallergie is groot.
Maar wat als je de oorzaak aanpakt? Uit ervaring weet ik dat voeding en leefstijl een rol spelen bij hooikoorts. Ook de manier waarop je voeding bereid kan van invloed zijn op een verhoogde histamine aanmaak waardoor je hooikoortsklachten kunt ervaren.
Verander je je voedingsgewoonte en je leefstijl? Dan verdwijnt de hooikoorts vaak als sneeuw voor de zon. Wanneer je hier meer over wilt leren dan kun je bij Natuurwijze terrecht voor individuele lessen over dit onderwerp. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Ik kan je verder helpen

Wanneer de bovenstaande tips jou geen verlichting brengen kan ik je misschien verder helpen.
Samen bekijken we hoe voeding van invloed is op hooikoorts en waarom histamine tabletten soms onvoldoende werken.
We gaan op zoek naar een natuurlijke aanvulling (of alternatief) die het beste bij jou past.
Ik ben een gediplomeerd en ervaren kruidengeneeskundige.
Stuur een bericht via het contact formulier en ik beantwoord je mail binnen 3 werkdagen.

Scroll naar boven