Het eerste Oogstfeest, Lughnasadh, Lammas, wat vier jij?

Augustus is de maand van de oogsttijd en begint dan ook met Lughnasadh (Lunassa). Voor sommigen is dit bekend als Lammas of gewoon Oogstfeest. 1 Augustus wordt sinds eeuwen gevierd met het eten van het eerste brood van het geoogste graan, de eerste vruchten en zaden. Het is hoog zomer. Dit is de periode van genieten en blijheid, en tegelijkertijd komt het besef dat de herfst nadert. Deze periode van oogsten duurt tot 23 september: tot de herfst. Het is tijd om te oogsten wat we in de lente hebben gezaaid (Imbolc). En hier wordt duidelijk hoe belangrijk het is om zaken te plannen en voor te bereiden waarvan je later de vruchten wilt plukken.

Oorsprong

Lughnasadh betekend “de herdenking van Lugh”. Lugh staat bekend als de god van het vuur en licht.  Hij ondergaat de dood en de hergeboorte in het heilig samen gaan met de Godin (aarde). Het graan wordt gedorst en herboren als brood.
Bij het oogsten van het graan werd de eerst geoogste schoof gesneden met een sikkel en altijd geofferd aan Lugh. Zowel het afsnijden van de eerste schoof en de laatste schoof op het land had een speciale betekenis en werd geëerd met een ceremonie.
Over de hele wereld kom je soortgelijke verhalen tegen van goden en godinnen die verbonden zijn met de oogst, met dood en wederboorte.
Een Angelsaksishe vorm van dit feest, ter ere van Lugh of Lew, was Hlaf-mis, Loaf-mis. Lammas is hier ook van afgeleid. Deze benaming refereert naar de graanoogst en de dood van de graankoning. Het graan staat als symbool van de dood van de godheid maar ook het vrijkomen van zijn zaad om later weer opnieuw te kunnen worden geboren. 
Het brood, wat gebakken was van het eerste geoogste graan werd vroeger (na kerstening van dit feest) in deze periode naar de kerk gebracht om te worden gezegend op het altaar.
Niet iedereen is bekend met dit eerste offerfeest. Grootendeels omdat het een pre-christelijke traditie is die later is gekerstend. Men offerde het brood niet meer aan Lugh of een andere god die verbonden was met het graan of de zon, maar men bracht het naar de kerk, waar het brood wordt gezien als het lichaam van Christus.
Het vieren van Lughnasadh komt tegenwoordig meer naar voren in het jaarwiel, de cyclus van de seizoenen en van beweging. Stel je een brandend wiel voor wat van een heuvel af rolt, symbool voor de voortgaande beweging van het jaar en het vlammen van de zon welke aan zijn afdaling begint en op het laagste punt stopt, omvalt en uitgaat. Om vervolgens weer langzaam in het jaar op te klimmen, aan kracht op te bouwen tot het hoogtepunt.                                                                                                                                                                                                                                       

Vieren

Dit feest wordt geassocieerd met: bereiken, voltooien, oogsten, transformatie, rijpheid, los laten, tevredenheid, verzadiging.
Kleuren: Rood, oranje, goud, geel, roodbruin, paars
Voedsel: Rijpe bessen, appels, granen, maïs, zonnebloemen, noten, fruit, zaden, zomerbloemen en diverse kruiden.

Vier dit feest met een zelfgebakken brood en een maaltijd met groente en fruit uit dit seizoen.
Maak een vuur (wanneer weersomstandigheden en omgeving dit toelaten) en vier het hoogtepunt van de zomer
Versier je seizoenstafel met de oogst van deze periode. Stukje bij beetje kun je steeds meer oogsten in de natuur want dit feest kondigt het begin van de oogsttijd aan.

Neem een moment om stil te staan bij wat deze periode en de overvloedige oogst voor jou kan betekenen. En realiseer je dan hoe deze tijd van het jaar het resultaat is van een heel jaar voorbereiden, langzaam groeien en vrucht dragen. Een gratis geschenk van de natuur.
Voel maar wat dit met je doet, hoe je gebruik mag maken van deze overvloed, maar ook de overvloed die je met je eigen groeiproces hebt voltooid en waarvan je nu de vruchten mag plukken.
En laat deze bewustwording van overvloed je leven binnen stromen, je een nieuw perspectief geven, je sterker maken en je voeden.

As you walk upon my back, tread gently
As you eat of my fruits, share them with others
As you breathe my air, speak softly my name
And I will nurture you
As you drink of my waters, feel me inside you
As you gaze upon my beauty, be part of me
As you listen to the wind in my trees, hear me calling
And I will comfort you
As you rest against my body, I will support you
As you walk my many paths, I will be with you
As you are my child, I wil raise you
And I will bless you through all the days of your life”
(Moeder aarde – Lughnasadh ceremonie)

Delen