21 september – Herfst – Mabon

Warme chocolademelk met slagroom

Bladeren in alle kleuren van de regenboog, boswandelingen, harde wind, warme jas, de laatste warme zonnestralen. Spinnenwebben met dauwdruppels en mist over de landerijen. Thuis warme chocolademelk met slagroom of pompoensoep met een broodje. Kaarsjes aan als het donker wordt, houtkachel, haardvuur, warme sokken. Kortere dagen, langere nachten, ‘s ochtends in het donker op de fiets of in de file. Een bos vol met paddenstoelen en onmiskenbare herfstgeur, appeltaart. Koutje vatten, natgeregend, eerste vorst, het is herfst!

Dag en nacht zijn even lang

Ieder jaar op 21 september start het seizoen van de herfst. Het astronomische begin van de herfst is op het noordelijk halfrond tijdens de herfstnacht evening op 23 september. Dag en nacht zijn even lang rond deze seizoenswisseling. In dit seizoen krijg je de tijd om te wennen aan de kou van de winter en kun je nog nagenieten van de resterende warmte van de zomer.

Mabon

Mabon, ook wel herfstequinox genoemd is de tijd van 21- 23 (29) september. De seizoenswisseling van de hefst en de lente zijn beide tijden van balans. Mabon is een tijd van opnieuw balanceren, het op orde brengen van de voorraad op weg naar de winter. Het herfstfeest (wat aan het einde van de oogsttijd valt) is vooral ook dankbaar zijn voor alle gaven van de natuur. Een dankfeest voor de laatste oogst. De graansoorten zijn in augustus al geoogst en de periode rond 21 september staat in het teken van noten, peren en appels.
Mabon staat tegen over Ostara. Bij Mabon gaat het om het terugtrekken en vermindering. Bij Ostara om groeien en ontwikkelen. Mabon is het feest van dankzegging aan de zon, de maan de god en de godin. Er wordt gebeden voor een goede overleving van de winter. Mabon is de pré-christelijke dankzegging voor gewas en arbeid (dankdag voor gewas), de oogstmaaltijd, die door de katholieke kerk werd gekerstend in St.Michael, patroonheilige van hoge plaatsen, als vervanging van de zonnegoden.

Aandacht

De natuurlijke beweging die bij de herfst past is het terugtrekken in jezelf. Na een uitbundige bloei en groei in de zomer is dit wat de natuur ons ook laat zien. Alles keert naar binnen. Na al het oogsten van indrukken en ervaringen in de zomer, is het heel natuurlijk dat je een behoefte hebt om opnieuw te bepalen waar je staat. Je maakt balans op van wat je hebt. En zo kan het zijn dat je je afvraagt waar je basis ligt, wie je bent en wat je kunt. Wat wil je bereiken? Waarom is dit belangrijk voor je?
Uit dit natuurlijke proces komt het verlangen voort om plannen te maken voor het nieuwe seizoen.
Merk maar dat als je de rust neemt om dit proces met alle aandacht te doorlopen, je immuunsysteem veel sterker wordt en je ontspannen mag uitkijken naar de winter.

Delen