Manipura

Ik lees op dit moment een boek: Handboek Chakra psychologie van Anodea Judith. Het boek heeft echt jaren in mijn kast gestaan zonder te zijn gelezen, maar ik geloof dat dit boek juist op dit moment belangrijk voor me is.
We zitten in een tijd met lockdowns, restricties, beperkingen van vrijheid, verplichtingen en afstand houden. Ook wel aangeduid met C-tijd.
Het handboek chakra psychologie behandelt diverse onderwerpen zoals Oosterse spiritualiteit, somatische therapie, Jungiaanse psychologie, metafysica en New Age. Aangekomen bij het hoofdstuk over het derde chakra “Manipura”, de chakra met de kleur geel, plaats: plexus solaris, snap ik waarom geel voor mij op dit moment zo’n waanzinnige aantrekkingskracht uitoefent. Het heeft alles te maken met de situatie waar we nu in zitten. Het basisrecht van deze chakra is het recht om te handelen en om een afzonderlijk persoon te zijn. Het doel is transformatie. Deze chakra gaat over macht (machtsmisbruik), autonomie, individuatie, wil (opgelegde wil), gevoel van eigenwaarde, pro-activiteit en macht. Het boek beschrijft welke lichamelijke aandoeningen, excessen en deficiënties bij dit chakra horen, maar ook welke helingsstrategieën en affirmaties kunnen worden aangewend om je innerlijk vuur door alle angsten en blokkeringen heen te laten schijnen.

Klik op de onderstaande link voor isbn, beschrijving en meer:
Handboek chakra psychologie

Het derde chakra heeft alles te maken met onze wil. Vroeger vond men dat het goed was om de wil van een kind te breken. Hoe eerder dit gebeurde, hoe beter. Dit leverde een gehoorzaam kind op (of een gehoorzaam volk).

Judith deelt een mooie metafoor over Carl (p207 Handboek Chakra psycologie) die op dit moment heel actueel is. Carl zit ontspannen op een bankje in het park. Plots verschijnt er een man voor hem die in zijn zon gaat staan en Carl wil dat hij weggaat. Bij elke poging die hij doet om de man weg te laten gaan, versterkt de grip van de man en verminderd de bewegingsvrijheid van Carl. Ook al schreeuwt hij, tiert hij, niemand hoort hem. Om zich heen gebeurt bij elk bankje het zelfde. Judith legt daarna uit:
“Ook wij worden op onze plaats gehouden in een cultuur waarin het verlies van macht zo epidemisch is dat niemand het geschreeuw om dit verlies en de uitroepen van verontwaardiging hoort. In plaats hiervan worden we uitgestoten wanneer we individualiteit tonen; op zijn best worden we gevreesd. Om onze macht over anderen te behouden, geven we vaak onze vrijheid en authenticiteit op en doen we wat er van ons wordt verwacht. Dit is een verschrikkelijk verlies, het versluiert de unieke goddelijkheid in ons die de zaden van evolutie en transformatie bevat. De gene die dit offer hebben gebracht, verwachten van anderen dat ze dit ook doen en zijn hevig beledigd wanneer ze dit niet doen….”.
...”In het kielzog van dit verlies is er een beschaving ontstaan die zo wordt geobsedeerd door de macht die ze is kwijtgeraakt, dat ze enorme hoeveelheden geld en energie besteedt om via oorlog en technologie de schaduw van macht in het leven te roepen”…

Judith reikt in haar boek handvatten aan om te werken aan je eigen herstel. Maar ook voor therapeuten en coaches is dit een absolute aanrader.
Wat ik fijn vindt is dat dit boek vanuit een westerse manier de chakra wijsheid benaderd.

Handboek chakra psychologie (klik)