Joris en de draak
Zonder angst en met een flinke dosis riddermoed trok Joris er op uit om tegen de draak te vechten. De draak eiste elk jaar een maagdenoffer en dit keer was het de mooie koningsdochter die als offer zou worden gegeven. Joris overwon het monster met zijn lans en bevrijdde de koningsdochter. En ze leefden nog lang en gelukkig in “hemelse sferen”, waar voor de draak geen plaats meer was, want die was dood.
Met de legende van Joris en de draak werd in de middeleeuwen het evangelie van Christus verspreid. Mensen begrepen verhalen over ridders en koningsdochters veel beter dan verhalen over aartsengelen en duivels. “Met deze daad verricht Joris op aarde wat Michaël in de hemel verrichtte”. In de christelijke traditie is de wereld boos en slecht en de mens zondig. Joris geeft in dit verhaal een beeld van de moed die nodig is om gemeenheid, lafheid, egoïsme en onwaarheid te overwinnen. Je zou je het kunnen vertalen naar: je grootste angsten, je grootste onwaarheden, je ongewenste overtuigingen te overwinnen.
Michaël won het gevecht met de draak.
Op 29 september is het de feestdag van Michaël. Deze feestdag is verbonden met de feestdag van Sint-Maarten en Sint-Nicolaas als voorbereiding op het Kerstfeest.
Het zijn christelijke feestdagen met een Katholieke oorsprong en ze worden (ook) gevierd in het antroposofisch onderwijs.
Michaël is een van de aartsengelen die de draak heeft overwonnen. Het Michaëlsfeest staat symbool voor de kracht van de geest van de mens die met dit feest wordt aangesproken. De boodschap is om bewust en wakker te zijn en deze wereld te doorzien en te bevechten.
Het verhalen fragment van Michaël wordt gevonden in de bijbel, in het boek openbaringen, hoofdstuk 12, vers 7-8:
“Toen brak er oorlog uit in de hemel. Michaël en zijn engelen bonden de strijd aan met de draak. De draak en zijn engelen boden tegenstand, maar werden verslagen; Sinsdien is er voor hen in de hemel geen plaats meer.” (NBV)
Je eigen draak verslaan
Door de draak te overwinnen, overwon Michaël de machten van de duisternis en ook Joris overwon ze, zoals het verhaal verteld. Het is een oproep aan de mens om deze machten te herkennen en een halt toe te roepen. Vertaald naar het nu gaat dit feest over het verslaan van je “eigen” draak. In de donkere tijd van het jaar is de mens veel meer naar binnen gekeerd. Naar binnen kijken is niet voor iedereen even makkelijk om vervolgens te worden geconfronteerd met je duistere kant of verdrietige herinneringen die ver zijn weggestopt. Het seizoen met langere nachten en kortere dagen maakt dat depressiviteit veel meer aan de oppervlakte komt dan in de zonnige zomerse maanden. Het feest van Michaël herinnerd je aan de taak dat je je eigen draak dient te verslaan.
Affirmaties en proclamaties
Je kunt de volgende oefeningen doen met een groepje mensen of alleen.
Je grootste angsten, onwaarheden en ongewenste overtuigingen overwinnen begint met het hebben van een doel. Waar droom je van? Wat geeft je kracht? Wie zou je willen zijn? Neem een moment van stilte om te voelen waar je blij van wordt, vergroot dan dit blije gevoel en maak het nog groter. Je bent dan als een krachtige ridder, een engel die onoverwinnelijk is.
Schrijf in dit blije krachtige gevoel al die dingen op waar je trots op bent en die je mooi vind aan jezelf. Begin met “ik ben”. Deel ze of bewaar al deze mooie woorden en lees ze hard op voor op de momenten wanneer je het gevoel hebt dat de draak (in je) aan het winnen is. Dit is een van de manieren om de draak te verslaan. Een mooie boodschap van het Michaëlsfeest.
Bronnen (en boekentips):
– Leven met het jaar – Christofoor
– Jaarfeesten
– Jaarfeesten vieren met kinderen
Aanvulling 29 september 2022: Inmiddels kijk ik wat anders tegen draken aan. De draak in mij ben ik wat meer gaan begrijpen. Die hoef ik niet meer te verslaan, maar laat haar zelfs wat vaker naar buiten, omdat het heel soms nodig is wat extra vuur te spuwen. Dat lucht enorm op.
Draken laten zich van vele kanten zien. In het verhaal van Michaël gaat het ook over de voorbereiding op de wintertijd, waarin we meer naar binnen keren. Wanneer je naar binnen keren moeilijk vindt, kan het goed zijn om de draak wat te temmen, maar ik zou zeggen: “vraag eerst eens wat het je eigenlijk duidelijk wil maken. Wat is de positieve intentie van de draak?”
Ik leer steeds meer over draken: Hoe ze verbonden zijn met de Keltische verhalen van Arthur, hoe ook onze lage landen een verbinding hebben met de draak. Hoe volgens sommigen op de grond in het hartje van Nederland het sterrenbeeld Draco ligt met op de exacte knooppunten allemaal kerken.
5000 jaar geleden was Thuban (α Draconis) onze poolster. Onze richting werd letterlijk aangegeven door een ster uit het sterrenbeeld Draak.
En wat zou er gebeuren wanneer jij de draak niet probeert te verslaan, maar je vraagt wat het je eigenlijk wil vertellen?
Bij mij ben je van harte welkom om dit samen te onderzoeken.
Tijdens een fijne boswandeling laat ik jou en “je draak” aan het woord.
Meer weten? Stuur me een bericht.