Zien horen voelen ruiken proeven beleven doen

Kruiden wandelingen

Een echte wandel-les in kruiden. Je leert geneeskrachtige planten herkennen en toepassen. Door mee te wandelen met een kruidenwandeling ben je actief bezig met belevend leren. Zo kun je alles wat je hebt geleerd thuis in de praktijk brengen.

Wildpluk wandelingen

Wil je kruiden en voedsel gaan verzamelen in de natuur? Of ben je hier pas mee begonnen? Tijdens wildpluklessen ligt de nadruk op het leren herkennen van eetbare wilde planten en bomen. Je leert kruiden en voedsel verzamelen helemaal vanaf het begin.

Ontmoeting met bomen

Wandelingen waar de nadruk ligt op het leren kennen van bomen. Deze ontmoetingen bestaan uit een bomenspel, anekdotes, verhalen en meditatieve inzichten. Je ervaart bomen op een hele andere manier.

Workshops

Wil je leren werken met kruiden of natuurlijk materiaal, dan biedt Natuurwijze verschillende workshops aan waar jij op een ontspannen en creatieve wijze kunt kennismaken met kruidenprints en vilt.

Meditatieve wandelingen

Gift From Nature - In alle stilte wandelen, een meditatieve oefening doen waardoor je dicht bij de natuur komt en je verbinding maakt met je kern. Ervaar rust, vrijheid, verbinding.

Wilde Lunch of Maaltijd

Samen een uitgebreide wildplukmaaltijd bereiden op een kampvuur, of een lunch met zelfgeplukte wilde kruiden? Natuurwijze verzorgt personeelsuitjes en familiefeesten (ook voor grotere groepen).

Buiten zijn en genieten van de natuur in elk seizoen, het hele jaar door.
Kijken met andere ogen en opnieuw leren ervaren wat de natuur voor jou als boodschap heeft.
Helemaal tot rust komen, (her)ontdekken waar je blij van wordt, contact maken met wie jij diep van binnen bent. Spelen, genieten, leren, groeien, in alle rust en vrijheid verbinding maken met je eigen natuur.
Kennis maken met een natuurlijke manier van leven waarin je de juiste keuzes maakt.

Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en activiteiten te verzorgen in een rustige omgeving waar de drukte en haast van alledag geen ruimte heeft. Dit geeft rust, vrijheid en verbinding. Dit wil ik jou ook graag laten ervaren.
Gebruik van natuurlijke materialen zijn een belangrijke basis voor alle activiteiten. Alle activiteiten hebben als eerste doel: plezier en ontspanning. Je leert hoe je je bewust wordt van jezelf en je omgeving. Daarnaast heeft elke activiteit en elke studie zijn eigen specifieke manier om het zelfvoorzienend vermogen te prikkelen en richt ik me op het overdragen van professionele kennis van kruiden en geneeskrachtige planten.

Mijn naam is Aukje Bor-Stokroos, 
Fytotherapeut, Kruidenvakvrouw en Natuurcoach.

20170702b

Kom, ga mee naar buiten!

Je kunt aansluiten bij activiteiten in een groep of zelf een datum voorstel doen.
Bekijk hier alle mogelijkheden.

Veel gestelde vragen

Ja dat kan!
Het hele jaar is er in de natuur iets te beleven. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. 

 

Bij Natuurwijze zijn kruidenwandelingen en wildplukwandelingen lessen. Dat betekend dat de nadruk ligt op het leren herkennen van geneeskrachtige kruiden, eetbare wilde planten en bomen. Je leert waarom je sommige dingen wel mag doen en waarom je andere dingen beter niet kunt doen. Kruiden en planten verzamelen is niet zonder gezondheidsrisico’s. 

Tijdens kruidenwandelingen leer je over de geneeskracht van kruiden. Tijdens wildplukwandelingen leer je over de eetbaarheid van planten. Bij alle wandelingen wordt aandacht besteed aan:

  • determineren: proeven, ruiken, voelen van kruiden en planten
  • verzamelen volgens de 5 do’s en don’ts
  • waar je veilig kunt verzamelen
  • waar niet geplukt mag worden, omdat de grond bijvoorbeeld te veel gifstoffen bevat

Ik ben een fytotherapeut/kruidengeneeskundige met ruime wildpluk ervaring.

Wildplukken is niet overal toegestaan in Nederland. Je kunt een boete krijgen voor wildplukken.
Daarom staan wildpluk wandeling bij Natuurwijze in het teken van leren en ontdekken. Het wildplukken tijdens wandelingen wordt op zo’n manier gedaan dat het geen schade aanbrengt aan de plant, boom, struik en er genoeg overblijft voor insecten, dieren en voor het gewas om zich te vermenigvuldigen.

Bij grotere groepen hanteert Natuurwijze een “only feel and smell” beleid. De lessen zijn dan gericht op herkennen en determineren, zodat je in je eigen omgeving kunt wildplukken. Waarom? 
Ik geef een voorbeeld: Als ik met een groep van 20 mensen ieder 10 blaadjes laat plukken van een struik, mist deze uiteindelijk 200 blaadjes… 

Ja, ik raad je aan om je vooraf op te geven en te betalen. Zo ben je verzekerd van deelname. 

Na opgave krijg je de mogelijkheid om aanvullende informatie over de startlocatie en details over de wandeling te downloaden via PDF. Hierbij zit meestal ook een lijstje van zelf mee te nemen spullen. 

Als je vooraf betaalt (via aankoop in de webwinkel) worden er geen administratie kosten in rekening gebracht. Voor betalingen aan de kassa (via pin) betaal je 15% administratiekosten, plus de kosten van de natuurbelevingsactiviteit.

 

In sommige gebieden mag je je hond meenemen. Per activiteit staat vermeld of je hond mee mag. 

De gebieden waar Natuurwijze activiteiten organiseert zijn niet geschikt voor rolstoelgebruik of kinderwagens. 

Een buggy gaat soms, maar een draagzak is beter. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee doen met kruiden wandelingen, wildpluk wandelingen en bomen wandelingen.

Ben je een rolstoelgebruiker? Dan is een wandeling in je eigen omgeving een mooi alternatief om te genieten van kruiden en een wildpluk. Natuurwijze biedt wandelingen aan op locatie. 

 

Sinds 2011 geef ik diverse wandelingen in de natuur waarbij ik vertel over de geneeskracht van kruiden, eetbare planten of bomen. Bekijk het gastenboek en de foto’s hier.

Ben je op zoek naar een combinatie van verschillende natuurbelevingsactiviteiten?  Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

"Het leuke was dat Aukje naast kennis die je in kruidenboeken kan vinden, ook praktische, bruikbare informatie geeft. De afwisseling tussen medicinale en historische informatie, volksgebruiken en leuke anekdotes maken de wandeling een boeiende belevenis. Aukjes vriendelijkheid en rustige uitstraling maken dat je je meteen op je gemak en welkom voelt. Aukje zoekt hele mooie plekken uit om je te laten zien wat er allemaal groeit. Of je nu geïnteresseerd bent in natuurbeleving, historisch gebruik van planten of de medicinale kant van de kruiden, je zult zeker genieten van een kruidenwandeling met Aukje!"
Deelnemer
Kruiden Wandeling
Ik heb veel geleerd, lekker ontspannen en geproefd, wat ik zelf nooit zou durven proeven. De kennis, die onze grootouders hadden, hebben wij helaas niet meer. Aukje haalt alles weer terug en wat de leukste is. Je kan direct proeven, ruiken, voelen. Dat kan echt niet vanuit het boek of internet. Zeker een aanrader!
Deelnemer
Wildpluk wandeling
"Het was leuk om uit het “stadse hok” te stappen en te leren over de eetbare natuur. Een heerlijke wandeling! Ik als stadse jongen die de laatste jaren de natuur (her)ontdekt, is het direct eten uit de natuur de volgende stap. Hierdoor wel meer enthousiasme gekregen om meer zelf te plukken, te eten of te drinken.
Deelnemer
Wildpluk Wandeling