Nosce te ipsum (ken uzelve)

Vanochtend dronk ik koffie in het atelier bij een beeldend kunstenares die ik al heel wat jaren ken vanuit mijn (vroegere) werk als viltdocent. We hebben altijd mooie gesprekken. Over het leven, over ons werk, over de natuur, de wereld, noem maar op. Genietend van de zon en tussen de bomen vol kersenbloesem, kregen we het over het kennen van jezelf en hoe waardevol dat is in een wereld die steeds maar buiten zichzelf getrokken wordt.

Jezelf kennen is zinvol om de juiste keuzes in je leven te kunnen maken. Om geluk te vinden, om gezond te leven.
Wat de maatschappij en de economie graag wil is dat we als mens afhankelijk blijven van de mening van anderen, de diensten van anderen, de likes van anderen (social media). Ze zijn zo goed geworden in het aandacht trekken buiten jezelf.Ik heb me hier altijd ongemakkelijk bij gevoeld, omdat ik vindt dat wijsheid van binnen komt en ontstaat uit stilte en rust en niet van buiten of van hardst kunnen schreeuwen om aandacht.
Ik geloof namelijk dat we allemaal dicht bij onszelf kunnen (leren) blijven. hetzij met wat hulp in het begin van buitenaf. Maar voor onszelf zorgen kunnen we echt zelf! In mijn werk vind ik het dan ook belangrijk om dat stukje bewustzijn, wat iedereen in zich heeft, aan te wakkeren: Wie ben jij? Wat heb je nodig? Wat wil je bereiken?

Nosce te ipsum: Ken uzelve.
Want als je jezelf goed leert kennen, weten wat je wilt, wat je nodig hebt, dan ben je ook in staat om de juiste voeding voor jezelf te kiezen. Jezelf kennen helpt je de juiste kruiden kiezen die je in tijden van disbalans helpen helen. Jezelf kennen helpt je de juiste plannen voor je toekomst te maken waardoor jij gewoon lekker in je vel zit. En alles op je eigen tempo. Omdat wanneer je jezelf goed leert kennen, je dichter bij jezelf kunt blijven en dat dat het meest belangrijk is.
Niet hoe ik vind dat het moet, maar hoe jij voelt dat goed voor jou is. De kerst op je taart, om het zo maar te verwoorden.

Misschien was het dat we tussen de Kersenbloesem zaten dat we zo op dit onderwerp kwamen. De bloesemremedie van Kers werkt openend op je hart en geest. Het helpt sociale en karmisch geërfde eigenschappen overstijgen en laat je beter handelen met mededogen en welwillendheid.