Oogstmaan – volle maan

In een ritme van ongeveer eens in de 28 dagen is het volle maan. Dit is de maan die voor mensen het meeste opvalt omdat ze dan vol en mooi rond is. In een jaar zijn er 13 volle manen en elke volle maan heeft een eigen betekenis en energie. Voor sommigen is dit goed voelbaar doordat emoties sterker worden ervaren, ze slechter of helemaal niet kunnen slapen en de dagelijkse gang van zaken net iets anders wordt beleefd.

Alles heeft een ritme

Door de maancyclus te volgen, zal je merken dat je lichaam in dit ritme meebeweegt. Volle maan, afnemende maan, nieuwe maan, wassende maan en weer volle maan. Voor vrouwen waarbij hun menstruatie op de natuurlijke manier (lees zonder anticonseptie pil) verloopt, wordt de invloed van de maan zichtbaar doordat ze mee vloeien met de maanstanden (maanstonden, synoniem: menstruatie, maandelijkse cyclus). Een mooie bevestiging dat alles in de natuur een eigen ritme heeft.

Oogstmaan, Maïsmaan, Maan van het Weerlicht of Maan van het Hemelvuur

Deze maan is zichtbaar in de maand september of oktober. Bij een volle maan is het licht van de maan het sterkst en voor sommigen ook haar energie. Alleen al het kijken naar een volle maan maakt dat je even stil wordt van verwondering. Observeer deze maan maar. Welke naam spreekt jou dan het meeste aan? Oogstmaan, Maïsmaan, Maan van het Weerlicht of Maan van het Hemelvuur?
Je kunt gebruik maken van deze stilte en verwondering door een meditatie te doen. Deze maan staat voor onsterfelijkheid en het thema is “loslaten”. Dit past dan ook precies bij het thema van de feestdagen die rondom deze maan worden gevierd. Merk maar hoe je bewust wordt hoe belangrijk de oogsttijd is in de cyclus van de natuur, door te zien hoe deze maan ieder jaar weer terug komt. Wat je nu hebt geoogst, bereikt, voltooid van het afgelopen jaar mag gezien worden. Het bepaald waar je nu staat. Elk besluit wat je hebt genomen was een zaadje waarvan je nu de vruchten hebt geplukt. Sommige mooi, andere verdrietig. Het ene liet je groeien, het andere gaf je ruimte en inzicht. En doordat je nu de oogst overziet en binnenhaalt, heb je nieuwe zaadjes in handen gekregen om te planten in het voorjaar. Want in elke oogst zit de belofte van het nieuwe zaad.
Ervaar maar wat de afgelopen periode jou heeft gebracht en hoe bijzonder deze moment waren. Je bent nu hier en overziet wat je allemaal hebt bereikt en welke stappen je hierna gaat nemen.
Welke van de zaden neem je mee naar het volgende seizoen? Kies er maar een paar en laat dan de andere los.

Kruidenthee

Drink bij deze maan eens Appelthee of maak een thee van de pluimen van Maïs. Thee van bessen (of bessensap), Pepermunt, Hyssop, Tijm of Duizendblad.
(Drink nooit meer dan een halve liter thee van 1 kruid(enmengsel). Zo voorkom je complicaties of interacties met medicijnen. Deze thee is niet geschikt bij zwangerschap)