Over Fabianus en Sebastiaan, sapstroom en berken

20 Januari is de dag van de H. Sebastiaan en paus Fabianus.

‘”Sebastiaan en Fabiaan doen de sapstroom in de bomen gaan”


Beide leefden in de 3e eeuw n.Chr.
Sebastiaan Als soldaat onder Diocletianus in het Romeinse leger. Maar toen bekend werd dat hij christen was (ten tijde van de christenvervolging) werd hij gestraft. Aan een boom gebonden werd Sebastiaan doorboord door pijlen. Toen ze hem van de boom haalden, bleek hij nog te ademen.
Door de goede zorgen van de H. Irene overleefde Sebastiaan deze gruwelijke straf. Hij sprak keizer Diocletianus aan op het geweld wat hem was aangedaan maar werd daarna alsnog dood gegeseld.
In de catacomben van de Via Appia werd hij begraven naast paus Fabianus (heilige en martelaar).

Er zijn verschillende weerspreuken rondom Fabianus en Sebastiaan. Maar die van de sapstroom is misschien wel de meest bekende.
Bij sommige bomen begint de sapstroom weer op gang te komen. Hiermee zijn de eerste tekenen van de komende lente een feit. Op 2 februari wordt het eerste lentefeest dan ook gevierd.

Berk is een van de eerste bomen waarbij in de late winter de sapstroom op gang komt. Dit sap van berken wordt als geneeskrachtig beschouwd en het is voor veel mensen dan ook populair om berkensap te tappen. Ik heb hier gemengde gevoelens bij, omdat ik ieder jaar weer technieken voorbij zie komen op social media waarbij er geen respect voor de boom is maar veel aandacht voor de menselijke gulzigheid.
Dit jaar zou ik je willen vragen om eens stil te staan bij de hoeveelheid bomen die zijn gekapt in het afgelopen jaar. En je daarna bewust te worden of je het sap van de berk ook echt nodig hebt. Wat zou er gebeuren als je niet tapt? Glanst je jaar dan minder mooi? Voel je je minder vitaal als je geen berkensap drinkt? Is berkensap echt het enige middel tegen huiduitslag?
Laat de berken dit jaar maar met rust, zodat ze energie van hun sapstroom kunnen gebruiken om krachtige pioniers te zijn in een steeds kaler wordend Nederlands landschap. Want berken zijn altijd de eerste bomen die de weg vrijmaken voor een gezond bos.
Met de veranderingen in het klimaat zou ik dan een nieuwe spreuk willen introduceren:

“Het is Fabianus en Sebastiaan, dus laat die berk maar rustig staan”.

Delen