“Du wirst mehr in den Wäldern finden als in den Büchern.
Die Bäume und die Steine werden dich Dinge lehren, die dir kein Mensch sagen wird.”
– Bernhard von Clairvaux (1090-1153)

Over Natuurwijze

Natuurwijze staat voor “op natuurlijke wijze”, “op de wijze van de natuur”, “met de wijsheid van de natuur”.

Mijn naam is Aukje Bor-Stokroos

Ik ben Fytotherapeut, Kruidenvakvrouw en Natuurcoach.

Vanaf 2011 werk ik als fytotherapeut in mijn eigen praktijk. Het organiseren van natuurbelevingsactiviteiten en het coachen zijn op een vanzelfsprekende manier onderdeel geworden van mijn werkzaamheden omdat ze voor mij zo dicht bij elkaar liggen en naadloos aansluiten bij alles wat ik doe. In mijn werk staan rust, vrijheid en verbinding met de natuur centraal. Ik geloof dat rust een goede basis is voor een gezond en blij leven, om van daaruit in alle vrijheid te kunnen kiezen welke stappen je gaat ondernemen om te genezen. Zo kom je in verbinding met jezelf, je ware natuur. Het begint bij bewustwording van hoe het nu is. Vanuit het hier en nu kun je een verandering in gang zetten. Via Natuurwijze inspireer ik je hoe dit op een natuurlijke manier mogelijk is. Ik geef gezondheidsadviezen, ik coach, deel mijn kennis en ervaring, en een manier van leven die sterk verbonden is met de natuur.

Lees hier meer over

Ik geloof dat we als mens verantwoordelijk zijn voor onze eigen gezondheid, ons geluk, ons welbevinden en dat we verantwoording dragen voor de omgeving waarin we wonen. Door samen te werken aan deze verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid ontstaat verbinding, groei, een bundeling van kennis, wordt genezing mogelijk met als resultaat een positieve uitwerking in het grotere geheel.

Mijn missie is om je bewust te maken van wat je wilt bereiken zodat je zelf kunt (mee) werken aan herstel.
Met fytotherapie en natuurcoaching activeer ik je zelfherstellend vermogen en stimuleer ik je zelfredzaamheid.
Hierdoor krijg je keuzevrijheid en grip op je eigen leven.

Luisteren met alle zintuigen, analyseren, verbindingen leggen waar dat onmogelijk lijkt en deze in jouw woorden aan je teruggeven, daar ligt mijn talent en mijn passie.
In mijn werk zoek ik naar mogelijkheden om je in aanraking te laten komen met je eigen kern en vanuit daar jouw zelf herstellend vermogen. Hierin spelen bewust worden van je eigen handelen, de natuur als inspiratiebron en de geneeskracht van kruiden een betekenisvolle rol.

Natuur, geneeskracht en kruiden vind je terug in alles wat ik doe in mijn leven. En hoe kan het ook anders als je de naam Stokroos hebt meegekregen als familienaam. Zowel de Latijnse als de Griekse naam voor Stokroos betekend “ik genees” en “heilzaam”. En sinds ik dit heb ontdekt, is het voor mij een eer om deze naam te mogen dragen.
What’s in a name?

Als kind plukte ik het liefst de “wilde bloemen” langs de slootkant en nam deze dan als boeket mee naar huis. En soms kreeg een uitgegraven plantje een plekje in de tuin van mijn ouders.
Dat plukken van wilde bloemen is uitgegroeid tot het wildplukken van eetbare planten, geneeskrachtige kruiden en geurende kruidenboeketten.
Mijn liefde voor de natuur is er al zo lang geweest als ik me kan herinneren.
Het vertellen over de natuur en het delen van kruidenkennis in de vorm van workshops en wandelingen is voor mij een vanzelfsprekende manier om mijn enthousiasme en bewondering voor de schepping te delen.

Ik heb een grote voorliefde voor oude kennis en natuurlijke materialen. De ogenschijnlijke eenvoud blijkt vaak een diepe doordachte waarde te bezitten wat ik beschouw als een waardevolle schat. Vooral het zelfvoorzienend vermogen (living off the grid) geeft zoveel diepgang en kennis dat dit me telkens motiveert om me hierin te blijven ontwikkelen. Ik blijf graag van het oude leren om het nieuwe vorm te geven.

In mijn werkervaring heeft het contact met mensen altijd centraal gestaan, waarbij het vinden van het antwoord op de vraag “wat heb je nodig?” mij heeft geleerd om met alle aandacht te luisteren en te observeren.
Ik heb gewerkt bij het COA, in de naschoolse opvang en in de detailhandel waaronder kledingzaken en drogisterijen.
11 Jaar lang heb ik vanuit mijn eigen atelier gewerkt aan kledingontwerpen, bruidskleding en het reconstrueren van middeleeuwse kleding voor re-enactors, waarbij werken met natuurlijke materialen, natuurlijke verfstoffen en ambachtelijk handwerk me veel over onze historie en de ontwikkeling van de mens heeft geleerd.
Al doende leerde ik dat wat onze handen maken vertelt waar ons hoofd mee bezig is. Kunstzinnig of creatief bezig zijn leidt op een hele natuurlijke manier tot diepe inzichten die helpen helen en groeien.
Als docent vilt heb ik aan mensen de kunst van het verbinden mogen leren. Een ambacht die ouder is als de weg naar Rome.

Ik heb diverse opleidingen, cursussen en workshops gevolgd met betrekking tot gezondheid, welzijn en oude ambachten. Ik noem er een aantal:

 • Activiteitenbegeleiding
 • HSPO (Pedagogiek)
 • Kruidenvakopleiding Frigga’s Korenbloem (HBO)
  – Westerse (klassieke) Fytotherapie
  – Traditional Chinese Medicine (TCM)
  – Westerse humoraal pathologie
  – Homeopathie
  – Antroposofische kruidengeneeswijze
  – Holistische therapie
  – Energetische therapie
  – Herborisme: Bereiden van fytotherapeutische middelen 
 • Kunstzinnige Therapie (Hogeschool Leiden)
  – Beeldend
 • Masterclasses Vilt (zie leermeesters)
 • MBK, Medische Basiskennis (HBO) 
  Met bijscholing in:
  – Orthomoleculaire voeding
  – Invloed van leefstijl op de hormoonbalans
 • PSBK, Psychosociale Basiskennis (HBO) 
  Met bijscholing in:
  – Mindfulness
  – Symptoom of Veranderingsprikkel – Levensfases en Transities
 • Masterclass Botanical Alchemy – Ecoprint
 • Jaartraining coaching NLP Practitioner (IEP)
 • Jaartraining coaching NLP Master (IEP) 

Ik kreeg o.a. les van:
Ingrid Kropf (Kruidenvakopleiding), Mehmet Girgic (Turkse Vilt Grootmeester, Unesco), Pam de Groot (Fiber & textile artist AUS), Andrea Graham (MultiMediaArtist USA), Charity v/d Meer (Fasion designer GB), Byron Kathie (the Work USA), Anneke Durlinger (IEP), Anneke Meijer (IEP), Lucas Derks (IEP), Jaap Hollander (IEP), Guus Hustinx (IEP), India Flint (Botanical Alchemist AUS).

Ik ben iemand die graag datgene wat ik heb geleerd doorgeef, maar bovenal ben ik een “leerling van de Natuur” omdat, (zoals Bernard van Clairvaux zo mooi omschreef) de bomen en de stenen je dingen leren, die geen mens je vertellen kan.

“Du wirst mehr in den Wäldern finden als in den Büchern. Die Bäume und die Steine werden dich Dinge lehren, die dir kein Mensch sagen wird. ” 
– Bernhard von Clairvaux (1090-1153)