001

Over Natuurwijze

Mijn naam is

Aukje Bor-Stokroos

Fytotherapeut, Kruidenvakvrouw en Natuurcoach

De natuur is mijn voeding, mijn medicijn en inspiratie. En zelfs met mijn naam ben ik verbonden aan datgene waar mijn passie ligt en waar ik goed in ben. Twintig jaar geleden startte ik als zelfstandig ondernemer. Ik geef professioneel kruidenadvies en (natuur)coaching. Daarnaast deel ik mijn kennis tijdens wandelingen en workshops.

Als kind voelde ik al een hele sterke band met de natuur. Het liefst plukte ik de mooiste wilde bloemen aan de slootkant dicht bij ons huis, zocht altijd de bomen op en speelde de hele dag buiten. Dat ik hier later mijn werk in zou vinden had ik nooit kunnen bedenken. Want er is een tijd geweest dat ik mijn verbinding met de natuur helemaal kwijt was.

Als tiener vond ik het belangrijk om “er bij” te horen en als je omgaat met mensen waarvoor de natuur niet zo’n belangrijke rol speelt, dan besteed je daar zelf ook veel minder aandacht aan. Ik deed mee met hoe ik dacht dat het hoorde, omdat dat mijn enige voorbeeld was. Meegaan met “hoe het hoort” maakte me uiteindelijk uitgeput en depressief. Werken hield ik maar voor korte periodes vol en rolde van de ene burn-out in de andere. Een grote stressfactor was voor mij de druk om in mijn levensonderhoud te moeten voorzien.

Hierdoor heb ik heel veel verschillende baantjes gehad waarin ik niet werd uitgedaagd. Ik had last van allerlei lichamelijke klachten, sliep slecht, at ongezond en was doodongelukkig. 

In mijn zoektocht naar geluk en een gezonder leven ben ik veel andere keuzes gaan maken. De allerbelangrijkste was kiezen voor mezelf. De opleidingen die ik hiervoor heb gedaan hebben mijn leven totaal veranderd. Stapje voor stapje kwam de verbinding met de natuur terug, maar belangrijker nog, de verbinding met mezelf.

Ik ervaar nu hoe waardevol het is om datgene te doen waar ik blij van word en hoe dit mij bevestigt in wat ik kan, waar ik voor sta, wie ik ben en waar ik onderdeel van uitmaak. Dit geeft mij energie, enorm veel plezier en gezondheid. Mijn kennis en ervaring gebruik ik om mensen te adviseren en te coachen. 

Ik heb meer dan 20 jaar evaring met het organiseren van workshops en activiteiten, In 2000 startte als zelfstandig ondernemer en vanaf 2008 volgde ik een studie kruidengeneeskunde (HBO). Een van de eerste in een hele reeks medisch gerichte studies. 

Foto banner: Stonehenge UK en Castle Ewen (Fairy Glen) Skye, Schotland

Lees hier meer over

Ik geloof dat we als mens verantwoordelijk zijn voor onze eigen gezondheid, ons geluk, ons welbevinden en dat we verantwoording dragen voor de omgeving waarin we wonen. Gezondheid start in een omgeving waar ruimte is voor rust, vrijheid en natuur, waar Veriditas* kan stromen. Door samen te werken aan deze verantwoordelijkheid  en bewustwording ontstaat verbinding, groei, een bundeling van kennis, wordt genezing mogelijk met als resultaat een positieve uitwerking in het grotere geheel.

*Veriditas, de Goddelijke genezende kracht van de natuur, overgedragen van planten (en bomen) op mensen. Hildegard von Bingen.

Ik ervaar het als mijn missie mensen om mensen bewust te maken dat zorgen voor jezelf even belangrijk is als zorgen voor de aarde. Het ene kan niet zonder het andere.

Luisteren met alle zintuigen, analyseren, verbindingen leggen waar dat onmogelijk lijkt en deze in jouw woorden aan je teruggeven, daar ligt mijn talent en mijn passie.
In mijn werk zoek ik naar mogelijkheden om je in aanraking te laten komen met je eigen kern en van daaruit jouw identiteit en zelfherstellend vermogen. Hierin spelen bewust worden van je eigen handelen, de natuur als inspiratiebron en de geneeskracht van kruiden een betekenisvolle rol.

 • Activiteitenbegeleiding (AB/SPW4)
 • HSPO (Pedagogiek)
 • Kruidenvakopleiding Frigga’s Korenbloem (HBO)
  – Westerse (klassieke) Fytotherapie
  – Traditional Chinese Medicine (TCM)
  – Westerse humoraal pathologie
  – Homeopathie
  – Antroposofische kruidengeneeswijze
  – Holistische therapie
  – Energetische therapie
  – Herborisme: het bereiden van geneeskrachtige kruidenproducten: tincturen, oliën, zalven, compressen etc. 
 • Kunstzinnige Therapie (Hogeschool Leiden)
  – Beeldend
 • MBK, Medische Basiskennis (HBO) 
  Met bijscholing in:
  – Orthomoleculaire voeding
  – Invloed van leefstijl op de hormoonbalans
  – De overgang
 • PSBK, Psychosociale Basiskennis (HBO) 
  Met bijscholing in:
  – Mindfulness
  – Symptoom of Veranderingsprikkel – Levensfases en Transities
  – Stress en Burnout
 • Masterclass Botanical Alchemy – Ecoprint (India Flint)
 • Jaartraining coaching NLP Practitioner (IEP)
 • Jaartraining coaching NLP Master (IEP) 
 • Reiki (Usui Shiki Ryoho)
 • Het pad van de Druïde (OBOD, Order of Bards, Ovates and Druïds)

Ik ben iemand die graag datgene wat ik heb geleerd doorgeef, maar bovenal ben ik een “leerling van de Natuur” omdat, (zoals Bernard van Clairvaux zo mooi omschreef) de bomen en de stenen je dingen leren, die geen mens je vertellen kan.

“Du wirst mehr in den Wäldern finden als in den Büchern. Die Bäume und die Steine werden dich Dinge lehren, die dir kein Mensch sagen wird. ” 
– Bernhard von Clairvaux (1090-1153)