Over Natuurwijze

2016-06-07 13.20.56
Mijn naam is Aukje Bor-Stokroos

Fytotherapeut Kruidenvakvrouw en Natuurcoach

Sinds 2011 werk ik met heel veel plezier in mijn eigen praktijk.
Het organiseren van natuurbelevingsactiviteiten en het coachen zijn op een vanzelfsprekende manier onderdeel geworden van mijn werkzaamheden omdat ze voor mij zo dicht bij elkaar liggen en naadloos aansluiten bij alles wat ik doe.

Als jong meisje voelde ik al een hele sterke band met de natuur. Het liefst plukte ik de mooiste wilde bloemen aan de slootkant dicht bij ons huis, zocht altijd de bomen op en speelde de hele dag buiten. Dat dit  later mijn werk zou worden had ik nooit kunnen bedenken.
Natuur, geneeskracht en kruiden vind je terug in alles wat ik doe in mijn leven. En hoe kan het ook anders als je de naam Stokroos hebt meegekregen als familienaam. Zowel de Latijnse als de Griekse naam voor Stokroos betekend “ik genees” en “heilzaam”.
Tijdens mijn activiteiten staan rust, vrijheid en verbinding met de natuur centraal. Via Natuurwijze inspireer ik je hoe dit op een creatieve en liefdevolle manier mogelijk is.

Foto: Fairy Glen Castle, Uig, Skye, Schotland
Bannerfoto: Stonehenge, Amesbury, Wiltshire, UK

Lees hier meer over

Ik geloof dat we als mens verantwoordelijk zijn voor onze eigen gezondheid, ons geluk, ons welbevinden en dat we verantwoording dragen voor de omgeving waarin we wonen. Door samen te werken aan deze verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid ontstaat verbinding, groei, een bundeling van kennis, wordt genezing mogelijk met als resultaat een positieve uitwerking in het grotere geheel.

Mijn missie is om je bewust te maken van wat je wilt bereiken zodat je zelf kunt (mee) werken aan herstel.
Met fytotherapie en (natuur)coaching activeer ik je zelfherstellend vermogen en stimuleer ik je zelfredzaamheid.
Hierdoor krijg je keuzevrijheid en grip op je eigen leven.

Luisteren met alle zintuigen, analyseren, verbindingen leggen waar dat onmogelijk lijkt en deze in jouw woorden aan je teruggeven, daar ligt mijn talent en mijn passie.
In mijn werk zoek ik naar mogelijkheden om je in aanraking te laten komen met je eigen kern en vanuit daar jouw zelf herstellend vermogen. Hierin spelen bewust worden van je eigen handelen, de natuur als inspiratiebron en de geneeskracht van kruiden een betekenisvolle rol.

Ik heb een grote voorliefde voor oude kennis en natuurlijke materialen. De ogenschijnlijke eenvoud blijkt vaak een diepe doordachte waarde te bezitten wat ik beschouw als een waardevolle schat. Vooral het zelfvoorzienend vermogen (living off the grid) geeft zoveel diepgang en kennis dat dit me telkens motiveert om me hierin te blijven ontwikkelen. Ik blijf graag van het oude leren om het nieuwe vorm te geven.

In mijn werkervaring heeft het contact met mensen altijd centraal gestaan, waarbij het vinden van het antwoord op de vraag “wat heb je nodig?” mij heeft geleerd om met alle aandacht te luisteren en te observeren.
Ik heb gewerkt bij het COA, in de naschoolse opvang en in de detailhandel waaronder kledingzaken en drogisterijen.
11 Jaar lang heb ik vanuit mijn eigen atelier gewerkt aan kledingontwerpen, bruidskleding en het reconstrueren van middeleeuwse kleding voor re-enactors, waarbij werken met natuurlijke materialen, natuurlijke verfstoffen en ambachtelijk handwerk me veel over onze historie en de ontwikkeling van de mens heeft geleerd.
Al doende leerde ik dat wat onze handen maken vertelt waar ons hoofd mee bezig is. Kunstzinnig of creatief bezig zijn leidt op een hele natuurlijke manier tot diepe inzichten die helpen helen en groeien.
Als docent vilt heb ik aan mensen de kunst van het verbinden mogen leren. Een ambacht die ouder is als de weg naar Rome.

Ik heb diverse opleidingen, cursussen en workshops gevolgd met betrekking tot gezondheid, welzijn en oude ambachten. Ik noem er een aantal:

 • Activiteitenbegeleiding
 • HSPO (Pedagogiek)
 • Kruidenvakopleiding Frigga’s Korenbloem (HBO)
  – Westerse (klassieke) Fytotherapie
  – Traditional Chinese Medicine (TCM)
  – Westerse humoraal pathologie
  – Homeopathie
  – Antroposofische kruidengeneeswijze
  – Holistische therapie
  – Energetische therapie
  – Herborisme: Bereiden van fytotherapeutische middelen 
 • Kunstzinnige Therapie (Hogeschool Leiden)
  – Beeldend
 • Masterclasses Vilt (zie leermeesters of klik hier)
 • MBK, Medische Basiskennis (HBO) 
  Met bijscholing in:
  – Orthomoleculaire voeding
  – Invloed van leefstijl op de hormoonbalans
 • PSBK, Psychosociale Basiskennis (HBO) 
  Met bijscholing in:
  – Mindfulness
  – Symptoom of Veranderingsprikkel – Levensfases en Transities
 • Masterclass Botanical Alchemy – Ecoprint
 • Jaartraining coaching NLP Practitioner (IEP)
 • Jaartraining coaching NLP Master (IEP) 
 • Reiki (Usui Shiki Ryoho)

Ik kreeg o.a. les van:
Ingrid Kropf (Kruidenvakopleiding), Mehmet Girgic (Turkse Vilt Grootmeester, Unesco), Pam de Groot (Fiber & textile artist AUS), Andrea Graham (MultiMediaArtist USA), Charity v/d Meer (Fashion designer GB), Byron Kathie (the Work USA), Anneke Durlinger (IEP), Anneke Meijer (IEP), Lucas Derks (IEP), Jaap Hollander (IEP), Guus Hustinx (IEP), India Flint (Botanical Alchemist AUS).

Ik ben iemand die graag datgene wat ik heb geleerd doorgeef, maar bovenal ben ik een “leerling van de Natuur” omdat, (zoals Bernard van Clairvaux zo mooi omschreef) de bomen en de stenen je dingen leren, die geen mens je vertellen kan.

“Du wirst mehr in den Wäldern finden als in den Büchern. Die Bäume und die Steine werden dich Dinge lehren, die dir kein Mensch sagen wird. ” 
– Bernhard von Clairvaux (1090-1153)