Bijna Sinterklaas, hoeveel pepernoten heb jij al op sinds september?
De zoetigheid die we rondom Sinterklaas eten zien we ook terug rondom de kerst. Maar de kruiden maken het bijzonder.
Pepernoten danken hun specifieke smaak aan speculaas kruiden:
Anijs – Kaneel – Kardemom – Koriander – Kruidnagel – Nootmuskaat – Rozemarijn
De keukenkruiden die we gebruiken voor onze December recepten stimuleren doorgaans de spijsvertering en zijn opwekkend qua geur. Decemberfeesten vieren we nog altijd uitbundig met lekker eten en gezelligheid. Maar gemiddeld snoepen mensen ook meer. Dat de zoetigheid niet zo goed is voor onze gezondheid mag algemeen bekend zijn.
Ik bak graag met Speltmeel en voor Pepernoten kun je dit ook prima gebruiken. Ik meng dan 2/3 speltmeel met 1/3 speltbloem, om het deeg wat luchtiger te maken. Je kunt dus de witte meel in een standaard recept makkelijk vervangen voor spelt. Vervang de suiker bijvoorbeeld voor kokosbloesemsuiker. Dit is al een bewustere keuze dan gewone suiker.
Maar wat dacht je van pepernoten van Amandelmeel, Kokosmeel en dadels? Lijkt mij een prima alternatief voor de zoete bommetjes uit de winkel.
Dit heb je nodig voor heeeel veeel pepernoten (of je neemt gewoon de helft van alles)
150 gr Amandelmeel
60 gr Kokosmeel
6 Verse dadels – Medjool
4 afgestreken el Speculaaskruiden
1 snuf Zeezout
60 gr Roomboter
2 Eieren
1 sinaasappel – voor het sap
Afhankelijk van het type oven is de baktijd 20 minuten op 160 graden voor een electrische oven.
Ons houtfornuis vraagt om hele andere temperaturen. 100 graden en 10 minuten baktijd. Bij dit soort kleine bolletjes moet je er bij een houtoven gewoon even bij blijven om ze knapperig uit te oven te laten komen.
Eet smakelijk!