propolis

"Het doel is om het hele product in de kringloop van het leefgebied van de bijen te laten ontstaan om de natuur zo min mogelijk te belasten. dit maakt het product van 100% nederlandse oorsprong".

Wat is propolis?

Propolis is het “grote geheim” van bijen. Het is een kleverige substantie die bijen gebruiken om in hun nest of de bijenkast ziektekiemen maar ook indringers buiten te houden. Het geeft bescherming en voorkomt ziektes en epidemieën binnen het bijenvolk. Het houdt wind en kou buiten zodat de temperatuur in de kast meer constant blijft. Propolis wordt gebruikt om elk kiertje en gaat je af te dichten, maar ook om de kamers mee te bekleden waar de nieuwkomers in worden geboren. 

De eigenschappen van propolis zijn wetenschappelijk onderzocht en de harsachtige substantie kan uit ruim 300 verschillende stoffen bestaan. Bijen maken dit uit harsen en sappen van bepaalde bomen, zoals Berk en Populier, maar ook harsen van andere bomen worden terug gevonden in de Propolis die bijen maken. Het is maar net welke bomen er binnen het bereik van 4 km rondom de kast staan. 
Bomen maken harsen aan om afgebroken takken of beschadigingen aan de bast te helen. In deze harsen zijn veel stoffen ontdekt die een natuurlijke werking tegen ziektekiemen blijken te bezitten. Dit zijn vooral de zogeheten flavonoïden. 
Bijen verwerken deze hars al kauwend en voegen daar speeksel aan toe. Dit maakt het tot propolis. 

©2022-Aukje Natuurwijze
©2022-Aukje Natuurwijze

uniek product

De producten van de Witte Raaf verschillen in alle andere propolis producten omdat het volledig is samengesteld uit ingrediënten die voor en door dezelfde bijen zijn bewerkt. 
In de natuurlijke tuin van biologisch dynamisch imker Kees, wordt in de lente de bloesem van de appelbomen bestoven door de bijen die hij houdt in de kasten in zijn tuin. Deze appelbloesems groeien uit tot mooie appels die in de herfst wordt geoogst om er appelwijn van te maken. Deze appelwijn wordt verder nauwkeurig bewerkt totdat er een alcohol percentage wordt gemeten die hoog genoeg is om de propolis (die verzameld is door dezelfde bijen) in op te lossen. Hiermee wordt de moedertinctuur met een gehalte van 50% propolis verkregen. Het is een langzaam maar intensief proces.

"Het Doel Is Om Het Hele Product In De Kringloop Van Het Leefgebied Van De Bijen Te Laten Ontstaan Om De Natuur Zo Min Mogelijk Te Belasten. Dit Maakt Het Product Van 100% Nederlandse Oorsprong".

Er is dus maar een beperkte voorraad propolis die geleverd kan worden. Hierbij wordt er alleen datgene genomen wat “over” is en niets wat de bijen kan benadelen. Deze wordt dan verwerkt tot tinctuur of zalf. 50% Van de opbrengst door verkoop gaat direct terug naar de vertroeteling en verzorging van de bijen van de Witte Raaf.

Wat zit er in?

De samenstelling van propolis is nog niet zo lang bekend. De samenstelling kan per gebied variëren. Maar een algemeen kun je aannemen dat het gaat om
– 55% harsen
– 30% was
– 10 % etherische oliën
– 5 % pollen
– sporen, vitaminen, mineralen. 

Moedertinctuur
– etherishe oliën – Van de planten en bomen uit de omgevnig.
– flavonoïden – Propolis kan 26 verschillende flavonoïden bevatten, afhankelijk van de omgeving.
– lipoïden (Natuurlijke vetachtige verbindingen).
– eiwitten (Het gaat hier over het algemeen over 8 verschillende aminozuren).
– suikers – Ook al gaat het hier om een gering percentage. In propolis zit fructose, glucose, gulose, ramnose, sacharose, sorbitol en talose.
– vitamines – A, B1, B2, B5, B6, C, E, in kleine hoeveelheden.
– Spoorelementen – Onderzoek wijst uit dat er maar liefst 19 verschillende spoorelementen in propolis kunnen zitten in kleine hoeveelheden.
– Alcohol uit appels.
Het gehalte propolis ten opzichte van de alcohol is 50%.

De propolis zalf heeft nog een aantal ingrediënten meer:
– Koolzaadolie van Nederlandse oorsprong
– Bijenwas (ook door de zelfde bijen geproduceert)
Om dit product van Nederlandse oorsprong te waarborgen is er voor gekozen om gebruik te maken van Koolzaadolie, Brassica napus. De olie van deze plant is rijk aan o.a. omega 3 vetzuren, vitamine E en vitamine K.
Wat veel mensen niet weten, is dat deze bloeiende koolzaadvelden een prachtige voedingsbodem zijn voor bijen. Koolzaad staat in het vroege voorjaar in bloei en is daardoor een uitkomst voor bijen die na een lange winter energie bij willen tanken! Hierdoor groeit het bijenvolk en dat is natuurlijk heel goed nieuws voor de bijen de natuurbestuiving & landbouw.

Waar is het goed voor?

Aan Propolis worden heel veel eigenschappen toegeschreven die een positieve werking hebben op de gezondheid.
Wiebe Braam heeft een prachtige boekje geschreven waarin hij de werking uitgebreid beschrijft.
“De geneeskracht van Propolis” koop je hier (klik).

Op PubMed vind je tal van artikelen die de werkzaamheid van propolis beschrijven. Klik hier voor de link 
en vul propolis in, in het zoekveld. 
Verder kun je hier (klik) (Apidology, wetenchappelijk tijdschrijft over bijen en bijenproducten ook veel vinden.

Exclusief bij natuurwije

Natuurwijze heeft in samenwerking met de Witte Raaf 2 producten ontwikkeld waarbij we de positieve eigenschappen van propolis zo goed mogelijk naar voren willen laten komen. Een moeder tinctuur en een propolis zalf. Beide zijn alleen in de webwinkel van Natuurwijze verkrijgbaar. 

30 ml

met handige pipetdosering

ontvang 10% korting
bij aankoop
van beide producten​

30 ml

op basis van koolzaadolie (NL)