Recensies Fytotherapie


Operatie wond
Persoonlijk, warm, natuurlijk, en kijkt naar een passende oplossing voor een probleem. Bijvoorbeeld een snijwond na operatie die na 4 weken nog niet dicht was, en waar de specialist geen oplossing voor had. Aukje schreef een zalf voor, en de wond was binnen 2 dagen dicht. Heel erg fijn !


Geen medicijnen meer nodig voor ADHD
Zo’n 2 jaar geleden klopte ik bij Aukje aan omdat ik aardig vastliep met mezelf.
Ik was een poos eerder gediagnosticeerd met ADHD…ik had daarvoor medicijnen gekregen, maar die bevielen me uiteindelijk niet..ze hadden voor mij veel bijwerkingen!
Ik heb toen een intakegesprek gehad bij Aukje…ze heeft toen een uitgebreide vragenlijst wat betreft mijn gezondheid doorgenomen! En goed met mij gesproken hoe zij werkt! Het was fijn om te merken dat ze volledig wilde weten wat mijn klachten waren! Ik ben op Aukje haar advies een kruidentinctuur gaan gebruiken! Dit middel heeft mij geholpen niet alleen met mijn ADHD problemen, maar ook andere klachten aangepakt! Het hielp mij om beter grenzen aan te geven en ook met name te ontspannen, beter kunnen slapen en mezelf te zijn! En dat zonder bijwerkingen! Ik heb inmiddels heel wat gesprekken met Aukje gehad ; en ik kan echt zeggen dat ik zo blij ben dat ze mij geholpen heeft! In de gesprekken die ik met Aukje had nam ze altijd uitgebreid de tijd om te weten te komen hoe het lichamelijk en geestelijk en sociaal met mij ging! Het complete plaatje dus! Ze heeft mij al die tijd zoveel goede adviezen, tips gegeven! Heel helder en bruikbaar! Ik heb die tips ter harte kunnen nemen en ben enorm dankbaar dat ik hierdoor veranderen kon..en ik stukken beter in mijn vel zit! Ik heb nu geen kruiden meer nodig omdat ik het zelf kan! Ik vind Aukje een fantastisch vrouw, eerlijk en oprecht, die er op uit is je te ondersteunen met haar kruiden e.d en ook op psychisch gebied je verder kan helpen! Ze heeft haar hart op de goede plek! Een aanrader dus om bij haar je te laten helpen! Hartelijke groetjes.. een dankbare vrouw!


Cholesterol verlaging bij moeder en kind
Een klein poosje geleden maakte ik een afspraak met Aukje, samen met onze zoon. We hebben beide een genetische afwijking waardoor we een veel te hoog cholesterol aanmaken.
Mensen in mijn familie stierven jong. Nu heb je statines, maar onze zoon bleek hier ook niet goed op te reageren. Hij bleek namelijk ook van zijn vader een genetische afwijking te hebben wat betreft de tryglyceriden. Dit maakte het dubbelop. Voor zijn leeftijd slikte hij best zware medicatie. Bij de apotheek werd dan ook keer op keer gevraagd of de goede dosis was voorgeschreven, want het was zo hoog van iemand van zijn leeftijd. Nou, daar word je knap onzeker van hoor.Omdat ik geloof dat de natuur ook heel veel voor je lichaam kan doen, hoopte ik samen met Aukje een goede ondersteuning hiervoor te vinden.
Omdat onze zoon meer lichamelijke klachten had, zoals hoofdpijn en buikpijn, adviseerde Aukje mij om het caseïne vrije dieet weer op te pakken (dit hadden we in het verleden als eens gedaan i.v.m. autisme).
Ze schreef ook kruiden voor (die hij nog steeds neemt, want ze werken!), gaf ons diverse tips nadat ze eerst heel veel vragen had gesteld.
Het viel mij op dat ze veel inhoudelijk doorvraagt, waardoor ze meer inzicht kan krijgen in ons leven, en in ons hele zijn (het gehele plaatje).Omdat het caseïne vrij dieet een behoorlijk zwaar dieet is, heb ik meegedaan met mijn zoon uit loyaliteit. Samen is minder erg dan zoiets alleen te moeten doen. Ook kreeg ik hierdoor meer inzicht in het eten van dit dieet op zich omdat ik het zelf ook meemaakte. Ik maak en bak veel zelf..
Na een paar maanden was er de halfjaarlijkse bloedtest bij de kinderarts. En…..de kinderarts bleef maar doorvragen. Welke supplementen nam hij!! Toen ik vertelde dat dit nog steeds dezelfde supplementen waren, was ze verbaasd en vertelde daarna heel blij dat zijn cholesterolwaarden en triglyceriden behoorlijk gezakt waren. Toen ik haar vertelde dat we glutenvrij aten, vertelde ze dat het hier niet aan kon liggen.
Volgens haar hadden glutenvrij en cholesterol niet met elkaar te maken.
Ik hield mijn mond en bedacht me dat de tijd het wel zou leren, als dit wel het geval was.
Nu at ik ook nog steeds glutenvrij, want ik had gemerkt dat mijn buikpijn, waar ik mijn hele leven last van heb en dus als normaal beschouwde, volledig verdwenen was. En zodra ik een boterham at, kwam het in hevigheid terug.
Inmiddels ben ik zelf al 2 bloedtesten verder en ook bij mij zijn mijn cholesterolwaarden sterk gedaald. De 1e keer reageerde mijn internist net zo afwijzend als de kinderarts.
Maar de 2e keer kon ze haast niet geloven dat ik minder medicatie nam dan voorgeschreven omdat het wederom gedaald was. Daarna vertelde ze dat het wellicht logisch kon zijn,.
Als je gluten intolerantie hebt, is de darm voortdurend ontstoken. Hierdoor neem je minder voedingsstoffen en medicatie op. Met als gevolg dat je medicatie verhoogd moet worden.
Als je darm geneest, omdat je glutenvrij eet, krijg je dus het andere effect, en werkt dit gunstig voor je bloedspiegel. Zij denkt dat het hieraan ligt. Het klinkt logisch. Inmiddels lees ik wel op internet meer verhalen (in de USA heb je er zelfs fora over) dat meer mensen deze ervaring hebben, en dan vooral mensen met een erfelijke afwijking in cholesterol. Wie weet wat hier nog ontdekt moet worden….
Het is dus inmiddels een feit dat glutenvrij eten voor ons werkt om ons cholesterol naar beneden te krijgen, ook al is er een erfelijk defect.
Dankzij het luisterend oor van Aukje, zijn we hiermee verder gegaan. We hebben geleerd om op ons gevoel en op onszelf te vertrouwen.
Dat is dus ook wat ik heb gemerkt, en wat ik heel fijn vindt aan het kruidenconsult.
Het is niet alleen dat Aukje naar het gehele plaatje kijkt, en aan de hand daarvan een kruidenadvies geeft.Ze gaf me ook het gevoel dat ik niet zo onzeker hoef te zijn, maar ook mag vertrouwen op mijn/ons gevoel.
Ik weet zeker dat dit heel belangrijk is in dit hele verhaal. Dat je naar je lichaam luistert, is een heel belangrijk onderdeel van het kruidenadvies.
Inmiddels ben ik al heel wat adviezen rijker, het is niet alleen dit verhaal. Maar dit verhaal wilde ik graag delen!


Moeheid en stress, leren aanvoelen van grenzen
De kruiden slaan goed aan, ze brengen de nodige rust in mijn hoofd en lijf, waardoor ik de achterliggende oorzaken (onder meer stress en het moeten leren aanvoelen van mijn grenzen) kan leren onderkennen en aanpakken. De vragen tijdens het consult en de telefoongesprekken waren duidelijk en brachten goed inzicht in de situatie. Het gesprek heb ik als rustig en comfortabel ervaren.
Een kruidenconsult bij Aukje beveel ik aan omdat zij vragen stelt die verder gaan dan de directe klacht(en) en kijkt naar het ‘hele plaatje’. Door vragen te stellen over mij als persoon en mijn leven, kreeg zij niet alleen helder wat de oorzaak was van mijn klachten, maar maakte ook dat ik mij in mijn klachten serieus genomen voelde. Komt bij dat het advies bij mij werkt; ik ben herstellende en als ik klachten op voel komen, weet ik ze te plaatsen en (erger) te voorkomen. Vandaar dat ik een consult bij Aukje al bij verschillende mensen heb aangeraden.


Vermindering van klachten in de (pre)menopauze
De kruiden die Aukje heeft geadviseerd helpen over het algemeen heel goed bij mijn klachten van de premenopauze. Ik voelde me vaak afwezig of had mijn hoofd er niet bij, wat nu een enorm verschil maakt. Ik merk dat ik meer dingen meekrijg, meer onthoud en me beter kan concentreren. Ook heb ik over het algemeen meer energie en voel me minder lusteloos. Daarnaast houd ik minder vocht vast en voel me geen ‘michelinmannetje’ meer. Mijn ochtendstijfheid is ook minder sinds ik de kruiden slik die Aukje heeft voorgeschreven.Verder heb ik minder last van stemmingswisselingen rond de menstruatie, het is er nog wel, maar de ‘scherpe kantjes’ zijn er wel vanaf. Heel prettig, ook voor mijn man! De eerste dag van de menstruatie is nog wel pijnlijk, de kruiden die ik ervoor heb, werken daar niet echt tegen.Ook had ik de week voor menstruatie vaak zomaar een rood hoofd, wat ik een ‘mini opvlieger’ noemde, dit is echt een heel stuk minder! Mijn menstruatie lijkt ook minder onregelmatig te worden. Verder had ik ook rond de menstruatie veel last van een zeurende hoofdpijn, door een bepaald kruid te nemen, kan ik dit echt goed reduceren door het tijdig in te nemen (ik neem het soms al uit voorzorg in). Bij hoofdpijn buiten mijn menstruatie om helpt het vaak ook goed. Een ander advies was tegen eczeem op mijn handen, het eerste kruid wat ze voorschreef, bleek niet te helpen. Ze is toen op zoek gegaan naar een ander kruid, wat ik mag uitproberen. Na enkele weken hebben we ook hier een gesprekje over, hoe het kruid bevalt. Ik vind dat heel prettig!
Ik ben echt heel blij met het advies en het consult wat ik heb gehad bij Aukje. Ze stelt goede vragen, vraagt ook door en ik vond het niet moeilijk om over gevoelige zaken te praten met haar. De sfeer was goed en ontspannen tijdens het consult. Wat ik ook heel prettig vind zijn de nabesprekingen, die na een tijdje gehouden worden, waarbij Aukje vraagt hoe de kruiden werken, of er nog dingen zijn. Ook met vragen n.a.v. het consult mag ik haar gewoon mailen. Ik zou een consult bij Aukje zeker bij anderen aanbevelen, door het goede en weloverwogen advies wat ze geeft voor kruiden en de tijd die ze in het consult steekt. Voor mij als christen is het ook prettig dat het niets ‘zweverigs’ is . Ook is het een gezonder alternatief voor reguliere medicatie, kruiden hebben namelijk nagenoeg geen bijwerkingen.


Natuurlijke oplossing bij eczeem
Ik ben erg blij dat ik een kruidenconsult bij Aukje heb gedaan. Mijn 5 maanden oude dochter had last van eczeem en volgens de huisarts was een hormoonzalf de enige oplossing voor deze kwaal. “Het kon echt geen kwaad en zonodig kon je hydrocortison het hele leven smeren. Mensen zijn gewoon bang gemaakt voor hormoonzalven.” Mijn man en ik hadden hierbij geen prettig gevoel en wilden voor een natuurlijke oplossing gaan. Een afspraak met Aukje was snel gemaakt. Ze luisterde aandachtig naar ons verhaal en stelde veel vragen om een zo helder mogelijk beeld te krijgen. Ze keek verder dan de kwaal alleen. Dat wekte vertrouwen bij ons. Mijn dochter kreeg een kruiden(huid)olie voorgeschreven en daarnaast kregen we ook nog aanvullende adviezen voor huidverzorging en voeding. Deze olie zou ook nog werkzaam zijn voor andere klachten. Het advies hebben we opgevolgd en wat was het fijn om te zien dat haar huid al snel rustiger werd en de jeuk minder. We hebben de olie consequent gesmeerd tot de huid helemaal rustig en zacht was. Met Aukje hebben we nog een paar keer contact gehad over hoe het ging met onze dochter. Fijn om zo’n follow-up te hebben, we werden goed begeleid. Bij een controle bij de arts, werd er ook door haar vastgesteld dat de huid zich weer helemaal hersteld had … en dat zonder de hormoonzalf!


Natuurlijke oplossing bij huiduitslag
Even een klein lof bericht aan Aukje op deze prachtige wintermiddag! Gisteren heb ik mijn vriendin weer gezien en gesproken. Haar huid (pijnlijke en jeukende huiduitslag) is aanzienlijk rustiger dan de afgelopen weken nu ze de door jou aangeraden olie is gaan gebruiken. Nadat ik het die eerste keer bij haar had ingemasseerd zag je de omgevingshuid binnen 5 minuten bijtrekken qua kleur en ook haar gezicht werd meteen aanzienlijk rustiger voor het oog. Ze heeft zelf de olie de ochtend en de avond daarop nog weer ingesmeerd en heeft daarna de keuze gemaakt om voor nu even te stoppen met smeren. Haar huid herstelde er namelijk zo enthousiast op dat ze bang was van de week niets meer te kunnen laten zien aan de dermatoloog;) Thnk you sooo much lieve Aukje! Voor al je bijzondere kennis en je liefdevolle hart waarmee je het deelt.


Kruiden bij astma
De kruiden die ik voor geschreven heb gekregen van Aukje hebben voor mij een positieve uitwerking. Zowel lichamelijk als geestelijk. Lichamelijk: Ik heb astma, en deze klachten zijn door het gebruik van de kruiden die ik heb voorgeschreven gekregen erg verminderd. Ik heb zolang ik de kruiden gebruik geen medicijnen hoeven te gebruiken voor mijn astma. Wat ik natuurlijk erg prettig vind. Geestelijk: Tevens zorgen deze kruiden ervoor dat ik af en toe iets beter voor mezelf op kom, in de relatie naar mijn moeder en zussen toe. Als eerste hadden we telefonisch contact waarin ik kon uitleggen waarom ik graag een kruidenadvies wilde hebben. Dit contact verliep prettig, rustig en gezellig. Daarna ben ik naar Aukje toe gegaan voor een consult. Hierin werd al gauw duidelijk dat Aukje aardig wat voorwerk had gedaan, ik vond dat erg prettig. Tevens heb ik het hele gesprek erg fijn gevonden, het was een gezellig gesprek waarbij een hoop dingen besproken zijn. Dingen over vroeger en dingen over nu. Dit gesprek was op een rustige plek met een heerlijk kopje kruidenthee. Na dit gesprek heb ik een kruidenadvies toe gestuurd gekregen, speciaal op mij afgestemd. Hiermee ben ik aan de slag gegaan. Vandaag had ik een telefonisch consult met Aukje waarin ze vroeg hoe het met me ging en hoe het met de voorgeschreven kruiden ging. Dit gesprek verliep gezellig en rustig we hebben naar aanleiding daarvan afgesproken dat we nog even mail contact houden omdat er bij mij een voedselallergie is vastgesteld. Daarin zou Aukje mij eventueel ook nog kunnen helpen, wat ik erg op prijs stel. Ik kan een kruidenconsult bij Aukje aanbevelen omdat Aukje kundig is en erg goed kan luisteren. Ik heb de gesprekken die we hebben gehad als erg prettig ervaren en tevens hebben de kruiden die Aukje voorgeschreven heeft erg goed geholpen.


Verminderde weerstand en huid ontsteking
Het kruidenadvies van Aukje heeft enorm geholpen! Ze luisterde goed en ik voelde me heel serieus genomen. Ze behandelde me als een persoon in plaats van als een nummer. Een hele andere ervaring dan met mijn huisarts of in het ziekenhuis.Ik had een regelmatig terugkerend eczeem op mijn voet. Enkele keren was dat uitgelopen in een huidontsteking over mijn hele onderbeen. De huisarts schreef steeds antibiotica voor. Dat hielp voor dat moment, maar de klachten kwamen na een tijdje steeds weer terug. Door een consult bij Aukje is me duidelijk geworden wat de achterliggende oorzaak is. De kruiden die ze me adviseerde werken van buitenaf ontstekingsremmend en van binnenuit weerstandopbouwend. Het grote voordeel is dat ze geen bijwerkingen hebben. Mijn klachten zijn weg, mijn huid is weer gezond, en mijn weerstand is in balans.


Menopauze/ overgangsklachten
Sinds juli gebruik ik op advies van Aukje kruidenthee voor overgangsklachten, zoals opvliegers en een zalf voor , rusteloosheid in de nacht en ochtendstijfheid. Het gebruik van de thee en de zalf hebben de klachten van de overgang aanzienlijk verlicht. Vooral de voorgeschreven zalf tegen stijfheid en rusteloze benen is een tovermiddel! Het verschil in de ochtend tussen voor het slapen gaan niet insmeren is echt opvallend. Een aanrader!