Rimpelrozen aan de voet van de godinnetempel

Omringt door een geurende haag van rimpelrozen staat in het Zeeuwse Colijnsplaat een reconstructie van een indrukwekkende godinnetempel.
Als je het verhaal niet kent, is het mogelijk hier zo aan voorbij te rijden. Het valt op en toch ook weer niet.
Ik bezocht Nehalennia. Ze is een Keltisch-Germaanse bescherm godin die eeuwen geleden door zeevaarders en handelslui werd aanbeden.
De votiefsteen in de tempel herinnerd aan een offergave voor een behouden vaart.
Nehalennia is een beetje een “vergeten godin”, hoewel ze in Romeinse tijd een belangrijke rol heeft gespeeld, heeft ze de kerstening niet echt overleefd. Maar gelukkig is er een hernieuwde interesse voor deze godin van eigen bodem en vond men het belangrijk om haar tempel te reconstrueren. Haar verhaal vertelt een belangrijk stuk van onze Nederlandse geschiedenis.

Vruchtbaarheidsgodin van eigen bodem

Aan Nehalennia worden naast de bescherming voor zeevaarders en handelaren de eigenschappen van een vruchtbaarheidsgodin toebedeeld, omdat ze vaak wordt afgebeeld met appels, een hond en soms een hoorn des overvloeds (cornucopia)
in het boek Heidense Heiligdommen (klik hier) van Judith Schuyf, kun je iets lezen over onze godin van Nederlandse bodem, maar ook op internet kun je aardig wat over haar vinden.
De tempel zelf is een bescheiden plek gevuld met frisse nieuwe energie. Binnen in de tempel staat haar beeld en er hangt een votiefsteen die gevonden is in zee, op de plek waar vroeger haar tempel stond.
Wanneer je Nehalennia wilt bezoeken, rijd dan ook even door naar Domburg. Daar heeft vroeger ook een tempel van haar gestaan. Bij de toegang naar het strand vind je een beeld van Nehalennia op de Mondriaan bank..
Mocht je Nehalennia willen bezoeken bij Colijnsplaat, lees je dan goed in. Op internet staan veel informatie. Wij hadden van te voren even contact met de tempelhoeder om er zeker van te zijn dat de tempel ook echt open was.
Wil je meer over haar lezen? Er zijn inmiddels redelijk wat boeken over Nehalennia (klik hier) geschreven.

Rimpelroos

Rosa Rugosa – Rimpelroos of Japanse bottelroos – vind je als woekerende plant in de duinen, maar ook in stedelijk gebied als bloeiende heg. De rozenbottels zijn plat en rond, in tegenstelling tot de langwerpige bottels van onze inheemse Hondsroos (Rosa canina). Met heldere fuchsia roze bloemen verspreid Rimpelroos een zoete rozengeur.
Rimpelroos wordt in de TCM (Traditional Chinese Medicine) gebruikt voor de regulatie van Chi. In verschillende beschrijvingen wordt gesproken over versterking van de bloedcirculatie, maar ook bij leverpijn, buikpijn, dysenterie.
Zo zou de Rimpelroos hartversterkend werken en verse rozenbottels tegen lintwormen worden gebruikt. De pitten hebben een werking op blaasstenen. Net als Hondsroos, bevat Rimpelroos een gehalte aan Vitamine C.
Stel je eens voor hoe scheepslui in vroegere tijden met verschillende ziektes en zwaktes terugkeerden van een lange zeereis: Lintwormen door het vieze water aan boord, dysenterie, buikpijn, vitamine C gebrek en wellicht leverpijn door veelvuldig alcohol gebruik…. Zou het toeval zijn dat deze rozen nu staan aangeplant rondom haar tempel? Wie zal het zeggen?

Rozenwater

Verzamel deze zomer een potje met bloemblaadjes:
Van deze bloemblaadjes kun je een rozenwater maken welke ondersteund bij droge huid. Laat de bloemen een nacht weken in water op kamertemperatuur. Kokend water doet de kleur van de bloemen verschieten en je houd dan een wat kleurloos water over, dat is jammer. Na 8 uur afgieten door een zeefje of doek. Het rozenwater is een korte periode houdbaar in de koelkast.

Limonade of siroop

De bloemen zijn uitermate geschikt om een limonade van te maken, maar ze zijn ook prima te drogen en vervolgens te gebruiken in allerlei gerechten. Je kunt ze suikeren, er thee van zetten, of een prachtige taart mee decoreren.
De bottels gebruik je voor het maken van een jam of een marinade, voor vlees.
Net als de zaadjes van de Hondsroos, zijn ook deze eetbaar, na roosteren.
Meer ideeën vind je in dit boek: Het grote wildpluk boek (klik hier)

Scroll naar boven