Snaaien, graaien en wildplukken

“Waarom stop jij met oogsten na 1 november?” Vroeg ze me verbaasd en met een ietwat afkeurende uitdrukking op haar gezicht. “Alles is nog hartstikke groen!”
Ik vertelde haar dat ik leef met het ritme van de seizoenen en daarbij niet alleen kijk naar wat er groeit en bloeit, maar ook in harmonie wil leven met het ‘natuurlijke’ ritme, de spiritualiteit die daarbij hoort en vanuit het animistische gedachtegoed de natuur haar rust gun. Ik oogst alleen het hoognodige, of datgene wat echt in de winter geoogst moet worden.
“Ach wat een onzin!” riep ze uit…
Ik moest even slikken, maar herstelde toen snel met een vraag: “Wat is voor jou leven met de natuur?”
Ze antwoorde dat het vooral om het oogsten ging en het gratis eten. Hoe meer kennis ze kon vergaren hoe meer ze kon verzamelen.
“Dus eigenlijk gaat het om snaaien en graaien bij jou?”, bitste ik terug. Ik schrok wat van mijn directheid, ‘maar de betekenis van je communicatie is de reactie die je oproept’, leerde ik ooit…
Ze keek me hooghartig aan…
Ik vroeg haar hoe je voor iemand kunt zorgen en verwacht er iets voor terug te krijgen zonder er een relatie mee aan te gaan.
Hoe je kunt eten, zonder er bij stil te staan waar het vandaan komt of wat er in zit.
Hoe je een wond heelt zonder er lieve woorden voor te spreken.
Hoe je kunt ontvangen zonder te geven?
Hoe kun je een relatie met jezelf aangaan zonder dat je gevoelens uit voor al het levende om je heen.
Ik vroeg haar ook of ze het woord wederkerigheid kende en of ze zich bewust was van het feit dat alles om ons heen leeft en dus een vorm van bewustzijn heeft. Niet op de wijze waarop wij mensen dat ervaren, maar dat het er is en dat je daar respect voor mag tonen. Dus ook voor de aarde.
Aan haar reactie merkte ik dat ik het wetenschappelijke stuk niet hoefde te delen. Dat voeding bovengronds in de wintertijd gewoon te weinig vitamines en mineralen of geneeskracht bevat, dat vorst de samenstelling van wortels op cellulair niveau beïnvloed enzovoort enzovoort.
Een rustperiode voor het land is ouder dan de mensheid. Het is een ingenieuze manier om in de zomermaanden top prestaties te kunnen leveren met een overvloedig resultaat. Of je dit spiritueel of wetenschappelijk wilt uitleggen is een keuze. Maar laten we het vooral respecteren en hieruit de lessen leren voor ons leven. Ook wanneer we denken samen te leven met de natuur, omdat het ‘hip’ en ‘in’ is… maar het nog niet helemaal hebben begrepen…

Scroll naar boven