De seizoenen als spiegel

Winter is een innerlijk proces

De afgelopen dagen liep ik met ideeën rond om een blogpost te schrijven over de geneeskrachtige kruiden die ik tegenkwam wanneer ik er op uittrok om te wandelen.
Ik kom nu, begin maart, al best veel nieuwe kruiden tegen. Maar telkens wanneer ik bij thuiskomst begon met schrijven over deze kruiden kwam er een ander onderwerp naar boven wat helemaal niets met het kruid van doen heeft. Een inzicht, een waarneming, een mooie gedachte.
Ik laat het voor vandaag ook maar even los, dat benoemen van de geneeskrachtige werking van kruiden. Het is ten slotte nog steeds de overgang van winter naar lente en dat staat synoniem aan een innerlijk proces van langzaam ontwaken.

Afwisseling tussen kou en warmte, rust en ondernemen

De natuur laat ons dat op dit moment zo mooi zien. Na een warme periode kan het weer zo maar omslaan met overdag winterweer. Onze dagen worden afgewisseld door vorst, zon, regen en wind. En vandaag begint mistig en koud.
Bomen en planten die volop staan te bloeien worden door de kou wat afgeremd in hun groei. En voor sommige zaden is deze afwisseling van kou en warmte nodig om überhaupt te kunnen ontkiemen.
Bij ons mensen gaat een diepe verandering ook nooit allemaal vanzelf in èèn vloeiende beweging. Soms is dit een periode van rust en bezinning, afgewisseld met ondernemen en uit je comfort zone komen.
Deze afwisseling vergroot ons inzicht en verrijkt onze ervaring. Even een stapje terug doen en overzicht krijgen, daar is de winter ook voor bedoeld.
En Ideeën? Die zijn als zaden, die hebben eerst een poosje rust nodig om op een geschikt moment, wanneer alle omstandigheden juist, zijn te ontkiemen. Het seizoen hiervoor is het voorjaar.

De lente kun je niet dwingen

Over 17 dagen is het volgens de kalender lente. Hoewel de Wild-plukster in mij bijna niet kan wachten totdat we halverwege mei zitten om weer wandelingen te organiseren, is er voor de fytotherapeut in mij nog voldoende werk te doen in de vorm van kruiden consulten en adviezen. Want juist aan het einde van de winter komen gezondheidsklachten meer naar de oppervlakte die vooral te maken hebben met onze kern, het lekker in je vel zitten en naar binnen durven kijken. We zitten in de winter letterlijk meer binnen en dan worden we geconfronteerd met onszelf. Dit kan zich uiten als lichamelijke klacht met een onduidelijke oorsprong. Met een vinger is dan moeilijk aan te wijzen waar een klacht vandaan komt.
Dat naar binnen durven kijken begint met waarnemen wat er om je heen gebeurt. In het hier en nu komen. Wat doet dit met je?
Tijdens consulten neem ik mensen dan ook graag mee naar buiten omdat de natuur een prachtige spiegel is waarvan we mogen leren.
En wie anders dan Ute Latendorf heeft deze lessen zo mooi omschreven in … Leben lernen.

Leben lernen
Von der Sonne lernen zu wärmen,
von den Wolken lernen leicht zu schweben,
vom Wind lernen Anstöße zu geben,
von den Vögeln lernen Höhe zu gewinnen,
von den Bäumen lernen standhaft zu sein.
Von den Blumen das Leuchten lernen,
von den Steinen das Bleiben lernen,
von den Büschen im Frühlung Erneuerung lernen,
von den Blättern im Herbst das Fallenlassen lernen,
vom Sturm die Leidenschaft lernen.
Vom Regen lernen sich zu verströmen,
von der Erde lernen mütterlich zu sein,
vom Monde lernen sich zu verändern,
von den Sternen lernen einer von vielen zu sein,
von den Jahreszeiten lernen,
dass das Leben immer von neuem beginnt.
Ute Latendorf


Vertaling:
Leven leren
Van de zon leren om te warmen
Van de wolken leren te zweven
Van de wind leren om impulsen te geven
Van de vogels leren om hoogte te winnen
Van de bomen leren om standvastig te zijn
Van de bloemen leren om te schitteren
Van de stenen leren om te blijven
Van de struiken leren om in het voorjaar te vernieuwen
Van de bladeren leren om in de herfst los te laten
Van de storm hartstocht leren
Van de regen leren te vervloeien
Van de aarde leren ontvankelijk te zijn
Van de maan leren te veranderen
Van de sterren leren één onder velen te zijn
Van de jaargetijden leren dat het leven telkens opnieuw begint
Ute Latendorf (vertaling door Susan Marletta-Hart)

Heb je behoefte om verder te praten over dit onderwerp?
Maak hier een afspraak

Repost ©2016 aukjeborstokroos.nl

Scroll naar boven