Tamme Kastanje, ons Nederlandse “superfood”

Jaren geleden plantte ik een boom en keek uit naar de vruchten. Vanochtend raapte ik de eerste gevallen Tamme kastanjes uit onze tuin.

Tamme kastanjes zijn ons Nederlandse “superfood” en helpen (o.a.) bij Asthenie. Dit is een ziektebeeld wat iemand vertoond na zware ziekte of een intense medicijnkuur. Maar ook algehele uitputting of krachteloosheid na ziekte is een reden om Tamme Kastanje te nemen.
Waarom? Omdat je er energie van krijgt.
De koolhydraten in de vrucht bestaan hoofdzakelijk uit zetmeel zonder gluten. Verder zitten er in Tamme kastanjes veel mineralen: grote hoeveelheden kalium en fosfor, kleinere hoeveelheden zwavel, magnesium, calcium en natrium. De vrucht bevat vitamines B1 en B2.

In het kommetje van je handen

Tamme kastanje kun je op verschillende manieren bereiden.
Voor iemand die erg verzwakt is, pureer je de gekookte of geroosterde gepelde kastanjes en mengt dit met (zuivere) honing. Zo zijn ze makkelijker verteerbaar en geven ze veel energie.

Hoeveel Kastanjes je gebruikt hangt af van de persoon die het nodig heeft. Doorgaans is de hoeveelheid noten die je per dag eet 30 gram.
Ik leerde dat ook ons lichaam daar een natuurlijk antwoord op heeft:
Maak maar eens een kommetje van je handen. Hoeveel kastanjes (zonder bolster) passen daar in, zonder kop? Je kunt je voorstellen dat een kind van 1 een veel kleiner hand kommetje heeft dan een grote volwassen man. Zo stem je de hoeveelheid af op degene die ze nodig heeft.

Koken of roosteren?

Geroosterd vind ik Tamme Kastanje het lekkerst. Maar misschien denk jij daar anders over.
Hoe je zo ook bereid: snijdt eerst met een scherp mes een kruis in de Kastanjes. Daarna kun je ze verder verwerken.
Roosteren
Rooster ze circa 15 minuten in de oven tot ze openspringen.
Voor een elektrische oven is dit 200 graden. Voor een hout gestookte oven is 135 tot 150 graden voldoende.
Koken
Ook voor het koken maak je met een scherp mes een kruis in de Kastanjes. Kook ze in kleine porties ongeveer 5 minuten en schep ze dan weer uit het water. Daarna pellen en eventueel pureren.
Poffen in de pan
Een derde mogelijkheid is Kastanjes (gepeld) met een beetje boter ongeveer 20 minuten in een pan laten poffen (deksel op de pan). Wel af en toe omschudden.

Eet smakelijk 😉

Boekentips:
Voedselbossen
Wildplukken
Tree Medicine – Peter Conway

Scroll naar boven