Teken, hoe bescherm je jezelf? Praktisch en energetisch.

“Hoe bescherm jij jezelf tegen teken tijdens een wandeling?” Ze vroeg het aan me via een berichtje op instagram.
Eerlijk gezegd had ik helemaal niet meer aan teken gedacht toen ik op zoek ging naar de weelderige bossen Fluitekruid onder de hoge bomen. De smalle paadjes die er naar toe leidden zitten er vast vol mee, maar tijdens deze wandeling heb ik geen tekenbeet opgelopen.
Hoe bescherm ik me eigenlijk tegen teken? Dat doe ik praktisch maar ook energetisch.
In deze blogpost leg ik je uit wat ik allemaal doe en niet doe om een tekenbeet tegen te gaan.

Contact met de natuur

Als Druïde richt ik mij op het maken van contact met de natuurlijke wereld op mij heen.  Wanneer ik ga wandelen, dan neem ik iedere keer eerst een moment om me te verbinden met de aarde onder mij, de lucht boven mij en de groene zee aan bomen en rivieren om mij heen. 
Aan het gebied vertel ik wat ik kom doen: foto’s maken, wandelen, iets vinden (steen, veer, symbool), inzicht ontvangen, of kruiden verzamelen voor…  Ik groet het wezen van de plek, “the spirit of place”. Dan pas begint mijn wandeling.
Wanneer ik datgene gevonden heb wat ik zoek, vraag ik nog een keer toestemming. Ervaar ik een “nee”, dan respecteer ik dat. Ervaar ik een “ja” dan heb ik toestemming. Ik geef iets terug aan de plant, de boom of de plek in de vorm van voeding voor de bodem, een lied, water, iets van mijzelf. Altijd iets wat de natuur voedt en niet beschadigd.
Het oprecht uiten van een “dankjewel” is misschien wel de eenvoudigste en simpelste vorm.

Als dit nieuw voor je is om op deze manier de natuur in te gaan, bedenk dan dat er veel meer tussen hemel en aarde gaande is dan dat jij kunt waarnemen. Het is een misvatting dat wij boven de natuur staan en het naar believen kunnen beheersen. We zijn er onderdeel van. Betreedt het met de zelfde vriendelijkheid als hoe jij benaderd wil worden.
Mijn overtuiging is dat de natuur altijd met een antwoord komt op jouw intenties. Kom je ongevraagd oogsten of iets nemen? Dan zou het antwoord kunnen zijn dat de natuur ook ongevraagd van jou neemt. Teken zijn daar een prachtig voorbeeld van.
Wanneer ik mijn intenties duidelijk maak en ik uit mijn respect, merk ik dat ik geen last van tekenbeten heb. Hierbij maak ik graag duidelijk dat dit om mijn persoonlijke ervaring gaat. Niet om een (wetenschappelijke) feitelijke bewering.

“Hoe verder de natuur weg is, des te bedreigender lijkt ze” – Wold Dieter Storl

Teken houden van energie

In de jaren dat ik werkte als registertherapeut, kwamen er regelmatig mensen in mijn praktijk die veel last hadden van tekenbeten. Het risico op Lyme vergroot zich bij iedere beet.
Omdat ik holistisch kijk naar de mens en de ziekte of aandoening, kun je ook bij tekenbeten kijken naar wat er gebeurt op energetisch niveau. Het energetisch lichaam (subtiele lichaam, etherisch lichaam) is een verzamelnaam voor alle veronderstelde energiestromingen in het lichaam inclusief die plaatsen waar deze energiestromen plaatsvinden. Dus kijk ik naar hoe de energie stroomt, of dit kan stromen, maar ook of de energie ten volle wordt benut of lekt. 

Je energie ten volle benutten doe je wanneer je lekker in je vel zit. Je richt je energie op datgene wat je blij maakt en wordt gevoed door de wederkerigheid waar jij je energie tot richt. “Het stroomt”.  Er is creativiteit. Je bent in het hier en nu.
Het is me opgevallen dat de mensen die niet lekker in hun vel zitten, veel aan hun hoofd hebben en niet zo goed in het hier en nu kunnen zijn (omdat ze in gedachten ergens anders zijn) meer last hebben van tekenbeten. Anderen doen ook vaak dingen waar ze niet echt blij van worden (hebben bijvoorbeeld geen leuke baan, problemen in hun relatie of hun creativiteit kan niet stromen). Dit schaar ik onder het lekken van energie.
Je geeft je energie dan als het ware weg aan wat je niet wilt.
Wanneer er sprake is van een energie blokkade, kan het niet stromen en is er een disbalans. Ook al is dit voor ons blote oog niet zichtbaar, energetisch is dit voelbaar. Teken houden van deze energie.

Kun je dan niet de natuur in als je ongelukkig bent? Natuurlijk wel! Juist, zou ik zeggen. Maar er is een verschil tussen met aandacht en mindful wandelen of lichamelijk hier aanwezig zijn maar met je hoofd ergens anders. De vraag is: Geef je de teek energetisch toestemming om ook je energie in de vorm van bloed te zuigen?
Ik heb hier geen onderzoek naar gedaan, maar de combinatie is me alleen vaak opgevallen in een tijdsbestek van 10 jaar.
Je kunt je dus afvragen waar jij je energie aan geeft.
Geef je het aan de juiste dingen? Kan jouw energie stromen? Of lekt het weg? Het is geen garantie voor nooit meer een tekenbeet, maar het maakt je wel bewust en het kan geen kwaad om aan dit stuk te werken wanneer je dit herkent.

“Het lijkt wel een bewuste, tegen het leven gerichte strategie te zijn – uitgevoerd door van overheidswege gesteunde bewustzijnsmanipulatoren – om ieder jaar een andere plant of een ander dier in een duivels daglicht te plaatsen.”- Wolf Dieter Storl.

Let op waar je loopt

Ik ken mensen die de natuur mijden vanwege de teken. Hoe jammer is dat!
Het ene jaar zijn het de teken, het andere jaar de Eikenprocessierups. Dit heeft mij nooit weerhouden om tocht de natuur in te gaan. Wel vertel ik dat het belangrijk is om op te letten waar je loopt en de plekken waarvan je weet dat daar teken zitten te mijden. Teken zitten vaker in hoog gras dan hoog in de bomen. Wanneer je netjes op het pad blijft wandelen dan geef je teken minder kans. Dit zelfde geldt voor het waden door struiken en hoge planten. Hoe meer moeite je moet doen om ergens door te komen, hoe meer kans op teken. Je zou je kunnen afvragen of je wel welkom bent om een nieuw pad te banen. Hoe smaller het paadje, hoe meer kans op teken. Als de natuur iets afsluit dan heeft dat altijd een reden. Je bent niet welkom!

Praktisch

Praktisch kun je jezelf beschermen tegen teken door een lange broek te dragen en schoenen met sokken. Stop je broek eventueel in je sokken. Draag nauw sluitende kleding, het liefst met lange mouwen. Deze mag best luchtig zijn, maar wanneer je hele wijde kleding draagt, zoals een lange rok, dan creëer je als het ware een sleepnet voor teken.
Er bestaat een kledingmerk die claimt een anti-insect werking te hebben. Deze vind je hier (klik).
Gaiters/Gamaschen, ook wel beenkappen genoemd, zijn een extra laagje over je broek of als aanvulling van je korte broek. Gamaschen (klik) zijn een soort waterdichte beenwarmers die je over je schoenen en broek doet. Deze vind ik vooral handig als je door lang nat gras moet lopen.

Controleer tijdens een wandeling regelmatig op teken. Zelf vergeet ik dit nog al eens, maar het is wel aan te raden. Ook wanneer je wel bewust contact hebt gemaakt met het gebied waar je hebt gewandeld en je social skills gebruikt om met respect in een gebied te wandelen. Het is altijd nodig om na afloop of bij thuiskomst je hele lichaam te controleren op teken. Ook je hond, als deze mee is geweest. Voor de hond zijn er speciale anti teken sprays (klik).

Anti teken spray

Soms gebruik ik een anti teken spray. Deze maak ik dan zelf.
Ik spray alleen wanneer ik zichtbaar veel teken tegenkom. Zoals ik aan het begin schreef, had ik bij mijn laatste wandeling helemaal niet meer aan teken gedacht, dus ook geen spray gebruikt. Maar wanneer je je veiliger voelt in de natuur na het gebruik van een spray dan kun je dit zelf maken.

Teken houden niet van sterke geuren zoals dat van Citroengras, Eucalyptus, Lavendel, Salie, Teatree of Geranium.
De etherische oliën van deze geuren worden verkocht door verschillende merken. De kwaliteit van elk merk is meer een persoonlijke voorkeur qua geur. Zelf gebruik ik vaak Chi of Volatile, maar Sjankara, Herbovan, Pranarôm en Primavera zijn ook vaak oliën die worden aanbevolen. Blijf vooral het merk gebruiken die jij fijn vindt, want ook qua prijs kunnen etherische oliën vaak verschillen.

Recept:
– Gebruik 45 druppels etherische olie naar keuze, bijvoorbeeld 15 Lavendel, 15 Salie, 15 Eucalyptus.
– Voeg dit bij 90 ml (afgekoeld) gekookt of gedestilleerd water.
– Voeg hierbij 1 eetlepel alcohol (70%).
– Doe dit in een flesje met spuit.

Zelf spuit ik dit het liefst op mijn kleding en schoenen. Als je je huid hiermee in wilt spuiten, dan is het raadzaam om eerst een beetje te testen op de binnenkant van je arm. Spuit nooit in het gezicht!
Gebruik deze spray niet zomaar voor huisdieren. Hiervoor zijn speciale sprays te koop.

Waneer je geen zin, of geen mogelijkheid hebt om een spray zelf te maken, dan kun je hier (klik) een alternatief vinden.

Verder ontdekte ik een nieuw product van Happy soaps. Van dit merk gebruik ik al jaren een shampoobar waar ik heel tevreden over ben. Ze hebben nu ook een citronella bar waar je je mee kunt wassen! Volgens de beschrijving houdt de geur insecten tegen.

Tekenbeet opgelopen?

Een teek moet je zo snel mogelijk verwijderen. De theorieën over hoe je dit het beste kunt doen verschillen sterk. Zelf ben ik er van overtuigd dat je niet te veel moet morrelen aan een teek om deze eruit te halen. Hiervoor zijn er speciale tangetjes in omloop. Een van de nieuwste is deze (klik). Kijk goed of je alles van de teek hebt verwijderd en ga dan pas verder met de nabehandeling. Bij dagjes uit heb ik uit voorzorg wel altijd een klein EHBO setje bij me met pleisters, een tekentang.

Wanneer je een teek hebt verwijderd, ontsmet dan de plek met alcohol. Ik gebruik het liefst een tinctuur, zoals Kaardenbol. In het boek “de ziekte van Lyme”, door Wolf Dieter Storl, wordt Kaardenbol genoemd als een van de kruiden die werkzaam is tegen Lyme.
Ik heb gemerkt dat wanneer ik op een pleister een aantal druppels tinctuur doe en deze dan op de beet plak, de wond sneller geneest en niet rood wordt. Ververs het pleister zo nodig 2x per dag totdat je ziet dat de wond snel beter wordt.

In deze blogpost ga ik niet in op de behandeling van de ziekte van Lyme. Lyme kent veel verschillende uitingsvormen en vraagt een behandeling die op de persoon is afgestemd. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over de behandeling en genezing. Voor de behandeling van Lyme raad ik je aan zelf contact te zoeken met een gediplomeerd kruidengeneeskundige of natuurarts.

Houd de huid na een tekenbeet goed in de gaten voor minstens 3 weken! Ontstaat er alsnog een rode ring, dan kun je het beste advies vragen bij je huisarts. Deze kan je een antibiotica kuur voorschrijven.

Wanneer je meer wilt weten over de kruiden die ik gebruik bij een eventuele besmetting, dan verzorg ik lessen in de vorm van sessies, waarin ik je meer over deze kruiden en het gebruik ervan leer.