Toverhazelaar Hamamelis virginiana Natuurwijze

Toverhazelaar – 10 uitwendige toepassingen van deze geneeskrachtige heester

Vuurwerk en magie

Wanneer je nu (januari) een wandeling maakt in je eigen wijk of in een nabijgelegen park, dan heb je flink kans dat je een Toverhazelaar tegenkomt. De prachtige gele bloemen bloeien op de nog kale takken en elk bloemetje lijkt als vuurwerk uiteen te spatten: helder geel met een donkerrode kern.
Fascinerend vind ik dit.
Als ik de deur uitstap hoef ik maar een kleine 2 minuten te lopen om oog in oog te staan met deze van oorsprong Amerikaanse heester. Foto’s maken was geen bezwaar, vond de eigenaar. En ik vraag me af of hij beseft wat voor geneeskracht hij in zijn tuin heeft staan. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de magie die bij Toverhazelaar hoort. En als ik dan zo om deze enorme struik loop, voelt het als een onderonsje… De Toverhazelaar en ik… Ik glimlach en de bloemen gaan nog meer voor me stralen.

Toverhazelaar Hamamelis virginiana Natuurwijze

Toverhazelaar is beter bekend onder de naam Hamamelis virginiana L. (Amerikaanse toverhazelaar). Nederlandse namen zijn: Echte toverhazelaar, Virginische toverhazelaar, Toverstruik, Knalhazelaar of Heksenhazelaar. Deze laatste naam “Heksenhazelaar” vind je terug in verschillende vertalingen “Witch hazel”, “Noisette de corcière” en “Zauberhazel”. De naam verwijst naar de magische eigenschappen van deze heester wanneer er een wichelroede van wordt gemaakt. Een wichelroede werd uiteraard gebruikt om water of goud mee op te sporen. En een echte toverstaf? Ja, die is van de Toverhazelaar natuurlijk 😉

10 Uitwendige toepassingen

Hamamelis vind je terug in verschillende verzorgingsproducten in de vorm van crèmes, zalven, lotions en water. Hieronder 10 verschillende uitwendige toepassingen (dus alleen op je huid) :

1. Aambeien (Hemorrhoïden) – zalf
2. Spataderen – zalf, compres – lotion
3. Bloedend tandvlees – thee spoelen, gorgelen
4. Kneuzingen – zalf, compres, hydrolaat
5. Schaafwondjes – water, infuus, verdunde tinctuur
6. Herpesblaasjes – infuus, verdunde tinctuur
7. Atopisch exceem – crème, compres
8. Rode gezwollen oogleden – oogbaden, hydrolaat
9. Couperoze (zichtbaar verwijde adertjes), water, compres
10. Vroegtijdige veroudering van de huid, lotion, creme

Extra tip: Bij een bloedneus: Drenk een watten propje in Hamamelis-water en stop dit in het bloedende neusgat.

Alleen op advies

Toverhazelaar wordt in de fytotherapie ook inwendig gebruikt, maar voor andere indicaties dan hierboven beschreven. Het beste alleen te gebruiken op advies van een natuurgeneeskundige of fytotherapeut.
Thee van Toverhazelaar (blad) kleurt heel mooi van lichtgroen naar helder oranje en heeft een zachte smaak. Het is een kruid wat ik niet als algemene thee gebruik, maar uitsluitend voor geneeskracht. Voorzichtigheid is dan ook geboden wanneer je hiervan wilt gaan proeven.
Inwendig gebruik, kan bij gevoelige mensen leiden tot irritatie van het maagslijmvlies of tot lever belasting. Bij te veel kan iemand veel zweten en veel speeksel produceren. Er zijn negatieve effecten gerapporteerd bij inname tijdens zwangerschap en zogen. Ook kinderen onder 2 jaar mogen dit kruid niet innemen (wel uitwendig gebruiken).
Mensen met maagklachten, maagzweren en zweren in het spijsverteringskanaal wordt afgeraden om Toverhazelaar inwendig te gebruiken. Toverhazelaar (inwendig) heeft interactie met voedingssupplementen, diverse kruiden producten, en medicijnen van de apotheek of drogist.

Toverhazelaar ontmoeten

Ga in je omgeving eens op zoek naar Toverhazelaar en neem maar eens rustig de tijd om de bloemen te observeren. Ga in de lente nog eens terug om kennis te maken met het blad. Zo leer je planten en bomen het beste kennen.
Tijdens wandelingen en workshops ga ik dieper in op de geneeskracht en toepassing van bomen en planten. Welke delen worden gebruikt? Wanneer? En hoe oogst je dit? En wat kun je er allemaal mee?
Doe mee met een wandeling of workshop.

bronnen:
Geert Verhelst

Meer over Toverhazelaar in:
De heilige buxusmoeder
A modern herbal
De spirituele kracht van bomen

Scroll naar boven