Advent vieren, 2e advent – het licht van de planten

Wanneer ik dit schrijf is het koud en mistig buiten. Grijze wolken drijven langs de hemel, een typische donkere december dag.  Binnen is het behaaglijk warm met vuur van de kachel en dansende kaarsjes in de schemer, terwijl gisteren de zon nog krachtig door de mist zijn stralen scheen en de druppels op de planten deed glinsteren. Ik vind dit een bijzondere tijd. De afwisseling van licht en donker, de verstilling in de natuur en de lessen die we daaruit kunnen leren. 

Het licht van de planten

Het licht van de 2e advent is van de planten, de bomen, de bloemen, de kruiden en gewassen. Basis voor al dit groen is de mineraalrijke aarde (eerste advent), wat het mogelijk maakt om te kunnen groeien. Naast het eerste licht van advent wordt nu een tweede kaars aangestoken.
Dit groeiende licht van advent verlicht en verwarmd telkens een stukje meer van onze dromen (wat we willen laten groeien). Bedenk dat we nog in een droomtijd zitten. De zon is nog niet opnieuw aan het klimmen maar neemt nog af. Merk maar hoe alle doelen die worden gehaald zijn begonnen met een verlangen en een idee. 

De natuur als metafoor

De zaadjes, die staan voor ideeën, hoeven nog geen water. Ook in de natuur rust al het zaad nog in de donkere aarde. Toch is er een veranderingsproces aan de gang. Voordat een zaadje met een sprietje naar boven groeit maakt het eerst een worteltje naar beneden. Pas daarna komt het boven de grond uit en wordt het zichtbaar. En net zoals het worteltje eerst zijn energie gebruikt om te groeien naar het centrum van de aarde, zo kun jij je ideeën (in je hoofd) nog even laten “bezinken”, zodat het je gevoelsleven instroomt (je hart) en je intuïtie (je buik) en nog verder naar beneden zodat je met je voeten verbonden bent met de aarde.

Oefening

Neem voor jezelf deze aankomende week eens de tijd om je ideeën te laten bezinken; van je hoofd, naar je hart, naar je buik, naar je voeten. Merk op wat je hierbij ervaart. Bij de een zullen de ideeën zijn aangevuld met nieuwe gevoelens. geuren, kleuren of woorden, terwijl bij de ander het nog precies het zelfde is gebleven. Merk maar hoe dat bij jou gaat.

Verwarmende zadenthee

Kies in deze periode voor een verwarmende zadenthee (klik op de links) Anijs, Steranijs, Kardemom, Venkel, Karwij (ook lekker als mix). Zaden helpen ideeën verteren en geven rust om het even te laten bezinken. En net zoals de zon de tijd neemt om nog meer te dalen, zo mag jij de tijd nemen om alle ideeën voor de komende tijd te laten bezinken. 

©2019 – Aukje Natuurwijze

Lees ook:  https://natuurwijze.nl/tweede-advent-over-licht-kruiden-en-stille-tijd/

Delen