Verkoudheid, hoe kom ik er van af? Lees hier 25 tips!

Verkouden zijn is ontzettend vervelend. Je neus zit dicht, je kunt slecht ademen en bijna iedereen krijgt er gemiddeld 1x per jaar mee te maken. De mensen met veel pech, moeten er soms wel 5 keer per jaar aan geloven. Hoe dan ook. Wanneer je verkouden bent wil je er het liefst zo snel mogelijk van af. In deze blog leg ik uit wat waarom kruiden bij verkoudheid werken, maar ook waarom ze NIET werken. Maar eerst…Wat is verkoudheid?

Verschil tussen griep en verkoudheid

Verkoudheid is net als griep een virus. Toch wordt verkoudheid vaak verward met griep. Het verschil zit hem hierin: Verkoudheid voel je voornamelijk bovenin je lichaam: verstopte neus, loopneus, niezen, verstopte holtes, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, het koud hebben, lusteloosheid, verlies van smaak en reuk.
Griep voel je in je hele lichaam: spierpijn, misselijk, overgeven, koorts, moe, je bed niet uit kunnen komen, trillen op je benen, geen eetlust etc. Bij griep is het virus “gevaarlijker”. In beide gevallen is het belangrijk dat je uitrust en veel blijft drinken.

Praktijk ervaring

Mijn ervaring is dat kruiden goed kunnen worden gebruikt om een verkoudheid te helpen genezen.
Het is hierbij belangrijk dat je 1 kruid kiest wat je wilt gebruiken als thee. Hoe meer je door elkaar mengt, hoe minder de werking is. De inhoudsstoffen gaan onderling namelijk een interactie met elkaar aan waardoor de werking vaak wordt opgeheven. In sommige gevallen kan dit wel gunstig zijn: Vlier en Linde zijn hier een goed voorbeeld van. Zo is Vlierbloesem koortsopwekkend en Lindebloesem koortsverlagend. Meng je deze theesoorten, dan gebeurt er niets met je lichaamstemperatuur. Ben je verder niet bekend met wat de inhoudstoffen onderling met elkaar doen, dan raad ik je af om zelf te gaan experimenteren.

Tip 1 – Waarom kruiden NIET werken

Ben je hartpatiënt, nierpatiënt, astma of CARA patiënt, of heb je een chronische aandoening of ziekte? Dan gebruik je medicijnen die niet samengaan met kruidenthee of kruidentinctuur, kruiden capsules of andere kruidenproducten die je inwendig gebruikt. Hier geldt ook: De werkzame stoffen werken op het zelfde gebied als de kruiden tegen verkoudheid en dit kan zorgen voor een overdosis of zelfs dat het medicijn wat je neemt zijn werking verliest.
Kruiden samen met aspirine, paracetamol of ibuprofen gebruiken? Niet doen!

Tip 2 – Verkoudheid, kruiden en zwangerschap

Bij zwangerschap is het raadzaam heel voorzichtig te zijn met kruiden. Vooral aan het einde van de zwangerschap is bijvoorbeeld Braam weeën opwekkend. Gember, wat ik verderop in deze blogpost noem, zorgt voor actieve darmen.

Tip 3 – Kinderen en kruiden

Kinderen en vooral baby’s hebben een totaal andere dosering nodig dan volwassenen als het gaat om kruidenthee. Laat je goed informeren.

Tip 4 – Maximaal een halve liter kruidenthee per dag

Houdt het bij een halve liter kruidenthee per dag en vul de rest aan met water en bijvoorbeeld een glas (rood) vruchtensap. Een overdosis kruidenthee helpt je echt niet sneller door een verkoudheid heen. Kies 1 kruidenthee soort uit de lijst hieronder tijdens je verkoudheid.

Genezen betekent vooral rust nemen en luisteren naar je lichaam

Tip 5 – Neem jezelf serieus! Neem rust!

Verkoudheid krijg je niet zomaar. Een te laag immuunsysteem zorgt er voor dat je verkouden bent geworden. Het is tijd voor rust. Probeer dit voor jezelf zo veel mogelijk realiseren. Ga op tijd naar bed. Een tekort aan slaap maakt je vatbaar voor een verkoudheid.
Wanneer het lukt om afspraken te verzetten, doe dit dan en rust uit.
Een normale verkoudheid duurt gemiddeld 1 week. Neem je jezelf niet serieus, dan kan de verkoudheid weken aanhouden.

Tip 6 – laat citrusvruchten staan

Laat sinaasappels en andere citrusvruchten liever staan. Ze irriteren en verslijmen je luchtwegen nog meer tijdens een verkoudheid.

Tip 7 – Eet groente

Een gezonde portie groente per dag is natuurlijk het hele jaar van belang. Maar juist wanneer je het druk hebt schiet een gezonde maaltijd er wel eens bij in. Gebeurt dit te vaak? Dan ben je ook vatbaarder voor verkoudheid.

Tip 8 – Drink voldoende water tijdens je verkoudheid

Water is altijd belangrijk om te drinken. Maar juist tijdens een verkoudheid is het belangrijk dat je lichaam ook alle afvalstoffen kan afvoeren.

Tip 9 – Neem en opkikker

Neem bijvoorbeeld tijdens de lunch een kop (echte) kippenbouillon. Hiervan kun je echt opknappen.

Tip 10 – Matig je gebruik van suikers

Wanneer je te veel suikers eet, ben je vatbaar voor een verkoudheid.

Tip 11 – Draag voldoende warme kleding

De periodes van overgang van het ene seizoen naar het andere maakt dat temperaturen enorm kunnen schommelen. Soms is het gewoon warm en dan plosteling weer heel koud. Neem in ieder geval genoeg warme kleding mee wanneer je onderweg bent. Een koudje is zo opgelopen.

Tip 11 – Was vaker je handen

Dit geldt zeker wanneer je in openbare ruimtes werkt of openbaar reist. Je hoeft het niet te overdrijven, maar extra aandacht voor hygiëne is niet verkeerd om een verkoudheid te voorkomen.

Tip 12 – Toorts voor een verstopte neus

Toortsolie (Verbascum thapsus) opent je holtes. Het is eerste keus bij holte ontsteking en werkt als een wondermiddel bij een verstopte neus.
Breng de olie met je vingers aan op de holtes direct naast je neus en op je voorhoofds holte. Herhaal dit elke 5 minuten tot het los komt. Toortsolie is verkrijgbaar in verschillende internetwinkels. Toortsolie is voor uitwendig gebruik

Tip 13 – Goudsbloem voor een verstopte neus

Geen Toortsolie voor handen? Probeer het met Goudsbloem olie.

Tip 14 – Oma weet raad

Grootmoeders recpet: Een gesneden ui naast je bed opent je luchtwegen.

Tip 15 – Haal je neus op

Veelvuldig, hard en vaak je neus snuiten tijdens een verkoudheid kan er voor zorgen dat je holtes vollopen. Deze gaan daardoor ontsteken. Probeer voorzichtig te snuiten of haal liever je neus op. Zo voorkom je een holte ontsteking.

Tip 16 –  Verruim je luchtwegen met Tijm

Tijm (Thymus vulgaris) verruimt je luchtwegen bij verkoudheid en het verlicht hoest. Maak een stoombad van Tijm. Dit kruid kun je in elke supermarkt kopen. Stomen doe je boven een kom gekookt water en een handdoek over je hoofd. Stoom ongeveer 10 minuten.

Tip 17 – Neem een stoombad met Eucalyptus

Eucalyptus (Eucalyptus globulus) heeft een sterke geur. Het werkt antiseptisch en verlicht de ademhaling bij verkoudheid. Gebruik 2 druppels etherische olie op 3 liter gekookt water. Stoom ongeveer 10 minuten met een handdoek over je hoofd.

Tip 18 – Braam bij een zere keel

Braamthee (Rubus fruticosus) is weerstand verhogend bij o.a. verkoudheid. Het helpt bij keelontsteking. Het bevat verschillende mineralen en vitamine C

Tip 19 – Grove Den verzacht hoest en een zere keel

Grove den (Pinus sylvestris) verzacht en beschermd de slijmvliezen. Een siroop van Grove den (dennentoppensiroop) verzacht bij hoesten en een zere keel.

Tip 20 – Kamille hoofdpijn

Kamille (Matricaria Chamomilla) Remt ontstekingen en is pijnstillend. Je kunt de thee drinken of de thee gebruiken als stoombad bij een verstopte neus.

Tip 21 – lindebloesem verlaagd de koorts

Lindebloesem (Tilia cordata) helpt bij koorts, verkoudheid en hoofdpijn door te veel slijm. Het verzacht tevens de hoestprikkel.

Tip 22 –  Gember tegen koude rillingen

Gember (Zingiber officinale) is verwarmend en antiviraal, helpt bij verkoudheid en versterkt het immuunsysteem. De wortel is in bijna iedere supermarkt te koop. Gember kun je gebruiken als keuken kruid. Je kunt er ook een thee van zetten. Dit is lekker met honing. Koudgeperste honing bevat o.a. Vitamine C .

Tip 23 – Versterk je immuunsysteem

Echineacea (Zonnehoed, L. Echinea purpurea) Echina force is een middel wat veel wordt ingezet om je immuumsysteem te versterken. Rode Zonnehoed (Echineacea) is weerstandsverhogend. Bij iedere drogist verkrijgbaar als tinctuur (niet langer dan 8 weken gebruiken).

Tip 24 –  Vlierbloesem verhoogd je immuunsysteem

Vlier is ook koorts opwekkend. Het werkt bij keelpijn en hoest en vermeerderd slijm in de bronchiën.

Tip 25 – Vraag deskundig advies

Er zijn nog veel meer kruiden die kunnen worden gebruikt om een verkoudheid te genezen. Hierboven heb ik kruiden beschreven die je eenvoudig zelf kunt kopen en ruim verkrijgbaar zijn in de supermarkt of reformzaak. De andere kruiden gaan vaak op recept of zijn wat minder goed verkrijgbaar.
De tips in deze blogpost kun je uitproberen wanneer je (afgezien van de verkoudheid) een goede gezondheid hebt.

©aukjeborstokroos 2012 – ©natuurwijze 2017

Scroll naar boven