Advent vieren, 4e advent – het licht van de mensen

Het vierde licht van Advent is het licht van de mensheid.
Het licht van liefde, het licht van gedachte,
om te geven en te begrijpen. “
~ Rudolf Steiner ~

Alles in de natuur is naar de terugkeer van het licht en de warmte van de zon gericht. Zonder zon geen leven. Alleen de mens heeft van deze zonnewende een feestdag en religie verbonden. Dat maakt kerst voor mensen een bijzonder feest van gezelligheid en samenzijn. Een feest vol van rituelen en symbolen een tijd van liefde en licht en vrede op aarde.

Het licht van de 4e kaars

Op deze zondag wordt de vierde adventskaars aangestoken en merk hoeveel licht er van deze vier kaarsen uitstraalt. Ik nodig je uit om je door dit vierde advent licht te laten verwarmen, samen met het licht van de andere 3 adventskaarsen. Laat dit licht van vrede dan over de aarde stralen.

Oefening

Je zou voor deze vierde adventszondag de volgende oefening kunnen doen:
Voordat je de kaarsen (klik) aansteekt, plaats je de kaars van de eerste adventzondag in het noorden van de ruimte waar je bent. De tweede in het zuiden, de derde in het westen en de vierde adventskaars in het oosten.
Leg in het midden een (meditatie) kussen of een vacht, waarop je kunt gaan zitten. Zorg dat het rustig is in de ruimte voordat je de kaarsen aansteekt en ook dat je niet wordt gestoord. 

Wanneer je er klaar voor bent, loop dan naar de eerste kaars en steek het aan, met de woorden: “moge er vrede zijn in het noorden”. Zie voor je hoe het vrede licht van de eerste adventskaars zich richting noorden verspreid.
Loop dan naar het zuiden en steek daar de kaars aan met de vredeswoorden voor het zuiden, het zelfde met het westen en daarna het oosten. Ten slotte draai je je richting het midden met de woorden “moge er vrede zijn over de hele wereld”. En voel hoe het heldere adventslicht zich verspreid. Ga dan een poosje zitten in het midden van de 4 adventslichten en mediteer over wat vrede voor jou betekend.

Kerst is de geboorte van het licht en vrede op aarde. Stel je in deze meditatie voor hoe het advent licht en de vrede door de hele wereld wordt ontvangen en hoe we door het vieren van dit feest allemaal verbonden zijn, aarde, planten, dieren en mensen: in heel de schepping en in elk aspect van ons leven, in het zichtbare en het onzichtbare is de werking van het licht merkbaar. En hiermee wordt heel de aarde gezegend voor een mooi nieuw en vruchtbaar jaar. ©2019 – Aukje Natuurwijze (met inspiratie uit de druïderij)

Ik wens je een magische kerst een fijne midwintertijd en een mooie start van het nieuwe jaar.