Vierde advent, over licht, kruiden en verbinding

Leven met de seizoenen

Dit jaar wil ik bewust de Advent periode beleven, om stil te staan bij deze tijd van het jaar, om nog bewuster te leven met de seizoenen, om aandacht te schenken aan de geboorte van het licht.
Ik kies hierbij om elementen uit de antroposofie te gebruiken en dit aan te vullen met de kennis uit de klassieke fytotherapie en mooie wijsheid van verschillende bronnen.
In deze reeks van 4, deze week de 4e adventzondag.

Door me te verdiepen in advent, lukt het me deze periode te begrijpen vanuit de basis. Het is fijn om nog meer te genieten van de donkere dagen omdat het juist de bedoeling is om bij jezelf naar binnen te gaan. Cocoonen noemen we dit…. Ik gebruik deze tijd voor introspectie en deel met jou mijn kennis in deze blogserie.

Vierde Advent Zondag

Het vierde licht van Advent is het licht van de mensheid.
Het licht van liefde, het licht van gedachte, om te geven en te begrijpen.
~ Rudolf Steiner ~

Heel de natuur kijkt uit naar de terugkeer en de warmte van de zon. Alleen de mens heeft hier een feestdag en een religie aan verbonden. Dat maakt kerst voor mensen een bijzonder feest van gezelligheid en samenzijn. Een feest vol van rituelen en symbolen een tijd van liefde en licht en vrede op aarde.

Ik nodig je uit om je door dit vierde advent licht te laten verwarmen. De gedachten die door je hoofd malen, het willen begrijpen waarom de dingen gebeuren los te laten en te genieten van kerst.
Stel je maar eens voor hoe het advent licht door de hele wereld wordt ontvangen en hoe we door de geboorte van het licht en het vieren van kerst allemaal verbonden zijn: aarde planten dieren en mensen; in heel de schepping en in elk aspect van ons leven, in het zichtbare en het onzichtbare, is de werking van het licht merkbaar. En hiermee wordt heel de aarde gezegend voor een mooi nieuw en vruchtbaar seizoen.

Warme Kruiden Drank

Ga deze dagen vooral ook naar buiten om te ervaren hoe de natuur zich klaarmaakt voor het nieuwe jaar.
Maak bij thuiskomst een heerlijk verwarmende kruidendrank van appelsap of rode wijn met
– Kaneel (troostend en verwarmend)
– Kruidnagel (helpt om oude lasten los te laten)
– Sinaasappel (geeft je kennis van goed en kwaad)
– Anijs (helpt dit alles verteren en brengt je in het hier en nu)

Verwarm de appelsap (of wijn) en de kruiden tot aan het kookpunt en laat dit dan een halve minuut zachtjes koken.
Zeef daarna de kruiden uit de drank en schenk het sap van een halve sinaasappel door de (Appel)wijn. De warme, geurige drank in hittebestendige bekers serveren.

Alles gaat beter als je hulp vraagt

Niet iedereen is dol op deze donkere dagen rondom de kerst. Deze periode is vaak een opsomming van het afgelopen jaar, de stress is hoog en het kan voelen alsof je gefaald hebt. Dan is het moeilijk om naar binnen te gaan en alleen te zijn met je gevoelens. Als fytotherapeut en natuurcoach bied ik je hulp aan bij het omgaan met gevoelens. Je leert je innerlijke ervaringen zo veranderen dat je in alle rust kunt genieten van het hier en nu. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Delen