Oogsten wat je zaait…
Wanneer ik om me heen kijk, de wereld in, dan had alles wat we vandaag hebben gezaaid gisteren al geoogst moeten worden… Tijd om iets in eigen tempo te laten groeien kost te veel en is economisch niet meer aantrekkelijk wanneer we er niet meteen over kunnen beschikken. En morgen? Dan is wat we vandaag zo graag wilden al weer vergeten…
En wanneer ik dan om me heen kijk, mijn tuin in, zie ik een totaal ander beeld wat me weer bij mezelf laat komen en doet beseffen waar het eigenlijk echt om draait. Want toen ik vanochtend met mijn kop koffie de tuin in liep ontdekte ik dat onze Perenboom in bloei staat. Voor mij heel bijzonder, omdat ik deze boom zelf heb gezaaid vanuit een zaadje wat ik had bewaard van een biologische peer.
Dit zaadje heb ik jaren geleden geplant, gekoesterd en verzorgd. Er groeide heel voorzichtig een boompje uit. Veel verwachtte ik er niet van, maar hopen deed ik wel. Al die jaren heb ik aandacht geschonken aan de Perenboom, zonder er iets van terug te verwachten. En vanochtend zag ik de eerste bloemen. Je snapt het al, mijn dag kan niet meer stuk!
Of ik peren mag oogsten? De tijd zal het leren, maar de bloesem laat voor mij de mogelijkheid zien wat we kunnen bereiken met geduld, de bereidheid om te wachten en koesteren van iets kostbaars wat we zaaien.
Wat jij vandaag zaait zal je oogsten, ook al is dat pas heel veel jaren later.
Geneeskracht
Vroeger werd het blad van de Perenboom gebruikt voor de maag. De vrucht, gegeten voor de maaltijd, zou helpen tegen nier- en blaasstenen.
Plinius (schrijver van de Naturalis Historia) was er van overtuigd dat het gif van padden en boomzwammen werd geneutraliseerd door Peer. Of dit dan gaat om de vrucht, het blad of de bast wordt niet vertelt.
Dodoneus (1554) beschrijft de geneeskrachtige werking van de Perenboom die wordt aangewend om buikloop te genezen maar ook beginnende gezwellen (ontstekingen) en verse wonden.
In deze tijd wordt het vruchtvlees en het blad gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege de ontsmettende, stoppende, urinedrijvende en wondhelende eigenschappen. Het gebruik van perenpitten wordt afgeraden vanwege de aanwezige blauwzuurverbindingen.
Voor de vitamines hoef je geen peren te eten want Peer bevat er weinig. Wel veel organische zuren mineralen en pectine. (bron: compendium van rituele planten)
Hier loop ik dadelijk nog even de tuin in om mijn Perenboom te bewonderen…
Het zaadje wat ik jaren geleden plantte was fysiek. Maar hoeveel zaadjes planten we dagelijks met onze intentie en ons gedrag? En als je dan zo leest wat mij is gelukt, wat ga jij dan morgen zaaien?