Winter depressie (en waarom het zo moeilijk kan zijn om nu in beweging te komen)

In de ochtend vind ik het fijn om even door mijn social media heen te scrollen. Gewoon een half uurtje kijken hoe het gaat met de mensen die ik volg en wat voor mooie foto’s ze delen. Vandaag zie ik meerdere berichten over depressie of niet lekker in je vel zitten.
Geen wonder, blue monday is net geweest en dat zou het punt in het jaar zijn dat de depressiviteit op z’n hoogst is.
Maar ik ontdekte nog iets. De mensen die ik volg houden van de natuur en waar je van houdt ben je vanzelfsprekend meer mee verbonden. Maar wat gebeurt er nu op dit moment in de natuur?

De natuur wordt heel langzaam weer wat actiever. De dag van Fabianus en Sebastiaan (20 januari -start sapstroom) is net geweest. Als er 1 ding is wat ik heb geleerd van depressie, is dat in beweging komen echt ontzettend moeilijk kan zijn. Het lukt gewoon niet… Wanneer ik natuur en depressie naast elkaar zet, dan weet ik dat depressie extra zwaar kan voelen in deze tijd van het jaar. Juist nu, omdat het niet lukt om op dit moment in het ritme van de natuur mee te bewegen.

Maar wat dan wel?

Neem je tijd, luister naar wijsheid van binnenuit. Niet alle bomen in de natuur zijn op dit moment al wakker, maar ze ontwaken vanzelf. Jij mag het dus ook best rustig aan doen. In het diepst van een depressie is het belangrijk dat je jezelf herinnerd aan de dingen waar je echt blij van wordt of waar je je verbonden mee voelt. Dat is een houvast in tijden waarin je geen verschil meer voelt tussen blij, verdrietig, boos of angstig. Maar alle emoties mogen er zijn, ze horen er bij.
Ik heb veel geleerd van depressie: o.a. Dat voeding een belangrijke rol speelt in voldoende vitamines en mineralen. Dat is vitamine D in de winter maar ook een juiste balans in serotonine en noradrenaline. Ik ontdekte dat depressie een positieve intentie kan hebben. Mij heeft het geleerd om te leren luisteren naar wat IK belangrijk vindt en waar MIJN passie ligt, te leven van-binnen-uit en niet naar wat anderen van me verlangen.
Maar uit een depressie komen moest ik zelf doen. Niemand kon me hier uit redden. Zo ontdekte ik mijn kracht.
En het is oké om geen mensen te willen ontmoeten.
En bewegen, tja bewegen is de allereerste aangeraden therapievorm vanuit de reguliere zorg. Maar het geheim is dat je niet direct te snel moet willen… Begin maar langzaam, net zoals de sapstroom helemaal vanuit de wortels van een boom moet komen, tot helemaal in het topje van de kruin. In februari staan de bomen immers ook nog niet volop in het blad…

Scroll naar boven