Repost – 14 september 2014
Een mooi boompje voor in onze tuin
Meidoorn, in onze tuin staat er eentje. Jaren lang heb ik echt niet geweten wat voor boom het was en de vrienden die ons deze boom gaven wisten het eigenlijk ook niet. Het was gewoon een mooi boompje uit hun tuin, voor in onze tuin.
Ik vroeg ooit aan een boomkweker welke boom we in onze tuin hadden staan. Die dacht aan Meidoorn, maar echt zeker wist hij het niet omdat het blad onbekend voor hem was, er nog geen bloei was en dus ook geen vrucht, alleen gigantische doornen aan iedere tak. En zo bleef de boom staan… geen bloei, geen vrucht, tot vorig jaar…
Vanaf vorig jaar gaf de boom prachtige bloesem als die van de Meidoorn en mooie rode vruchten aan het einde van de zomer. Zou het dan toch? In onze tuin staat een Crataegus submollis Een Meidoorn soort uit Noord Amerika. De vruchten zijn eetbaar. LET OP! Het blad van de Meidoorn soort op deze foto’s verschilt met het blad van de “bekende” Meidoorn die van nature in Nederland voorkomt.
Onderin deze blogpost staan links naar sites waar je Meidoorn goed kunt leren herkennen.
Hartkruid
Afgelopen lente maakte ik van de bloesem al een paar flesjes tinctuur. Meidoorn is een echt hartkruid. Dit is ook wetenschappelijk aangetoond. (klik hier voor het artikel)
De Latijnse naam voor de geneeskrachtige Meidoorn is Crataegus oxyacantha.
Het is een vaste struik (dus eigenlijk geen boom) die zo’n 500 jaar oud kan worden. Over de hele wereld komen wel 200 verschillende soorten Meidoorn voor.
Meestal wordt gesproken over een eenstijlige Meidoorn Crataegus monogyna of tweestijlige Meidoorn Crataegus laevigata. Het onderscheid tussen eenstijlige- en tweestijlige Meidoorn kun je vinden op de websites die ik onderin deze blogpost noem. Voor het gebruik van de bloemen en de bessen kun je zowel eenstijlige of tweestijlige Meidoorn gebruiken. De verschillende soorten kunnen onderling kruisen. Op de foto zie je dat de roze meeldraden lijken op een hart.
Geneeskrachtige werking
Meidoorn is een veilig hartkruid, ook wel omschreven als “voeding voor het hart”. Veilig in de zin van: het kan lang worden gebruikt en heeft bij uitzondering enige bijwerking.Meidoorn (bloesem) stimuleert de doorbloeding van het hart en wordt in de kruidengeneeskunst voorgeschreven na een hartinfarct, maar ook voor een “ouderdomshart”, of om een hartinfarct te voorkomen. Het wordt voorgeschreven bij hartkramp/vaatkrampen (agina pectoris), bij uitputting, bij heesheid (van uit de hartkracht), bij ritme stoornissen, bij hoge of lage bloeddruk of bij aderverkalking, maar ook bij oedeem, ontstaan vanuit het hart. Meidoorn werkt kalmerend, geeft rust bij hyperventilatie, is kalmerend bij prikkelbaarheid, zenuwkrampen, slapeloosheid en irritatie.De bessen worden gebruikt bij keelpijn of bij diarree. Verder kan van de bessen een hartversterkende wijn worden gemaakt.
Kopje Meidoornthee dan maar?
Voor de geneeskrachtige werking wordt vooral de bloesem gebruikt. Thee van de bloeiende toppen vind ik niet lekker. Thee van de bessen is prima te drinken. Ook al lees ik in een aantal boeken dat de thee wel wordt toegepast. Zelf geef ik de voorkeur aan tinctuur. Dit maak ik van de bloeiende toppen in combinatie met de bessen. Van de bessen alleen kan een siroop worden gemaakt die beide een zachte geneeskrachtige werking hebben.
Zoeter na invriezen
Na het wassen gaan de Meidoornbessen hier eerst voor minstens 2 hele dagen de vriezer in. Daar worden ze wat zoeter van. Daarna bekijk ik wat ik er van wil maken: jam, siroop, wijn, dressing, in een stoofgerecht of in een taart? Als ik in een Meidoornbes bijt dan proef ik vooral veel meel, daarnaast smaakt het een beetje zuur en proeft het naar een vrucht die nog niet helemaal rijp is. Niet iets om een schaaltje van leeg te eten dus. Gelukkig zijn er veel recepten online te vinden. Genoeg ideeën om ze te verwerken en Meidoorn bessen genoeg!
Pitten zijn giftig
Het belangrijkste wat je moet weten over Meidoorn bessen is dat je de zaden niet mag eten. Ze bevatten cyanide gebonden met suiker, genaamd amygdaline (dit is een glycoside). In je darmen – in feite dunne darm – verandert dit in waterstofcyanide en kan dodelijk zijn. Je kunt de bessen koken en de zaden verwijderen door alles te zeven in een draaizeef.
Meidoorn innemen op eigen initiatief?
Ik geloof dat je er prima een jam van kunt maken of een hartversterkende wijn. De bessen zijn verwerkt goed te eten, zolang je er geen hele boom van leeg wilt snoepen.
Wil je de medicinale werking echt benutten? Dan geef ik je graag een persoonlijk advies in de vorm van een consult. Kruiden hebben interactie met elkaar en ook met reguliere medicatie. Kruiden gebruiken op eigen initiatief kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.
Voorkom bijwerkingen met medicijnen
Ben je hartpatiënt? Weet dan dat jouw medicijnen interactie hebben met de geneeskrachtige werking van Meidoorn. Ik raad je ten sterkste af om Meidoorn te gebruiken naast je hartmedicatie.
Laat Meidoorn in dit geval staan, zo voorkom je akelige bijwerkingen van je reguliere medicijnen.
Verder kan er interactie optreden met antihistaminica, bloeddrukverlagende medicijnen, bètablokkers, medicijnen die het neusslijmvlies doen ontzwellen, en kan Meidoorn interactie hebben met kalmerende medicijnen.
Meidoorn heeft interactie met een aantal kruiden en mag dan ook niet samen gebruikt worden met:
Vingerhoedskruid, Voorjaarsadonis en Lelietje van dalen. Meidoorn versterkt de giftigheid van deze kruiden.
Meidoorn determineren?
Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je Meidoorn hebt gevonden, doe dan een check en dubbel check. Bijvoorbeeld via de volgende sites:
Bronnen:
* Plantaardigheden
* Flora van Nederland
* Permacultuur Nederland
* De boom op de foto’s van deze blog
Bronnen:
* Food plants of the North American Indians
* Practicalplants.org
* Verhelst
* Het Kruidenboek van Ingrid
* Het grote Wildplukboek
natuurwijze – repost aukjeborstokroos ©14 september 2014