Griep, wat je zelf kunt doen met kruiden om sneller te herstellen

De beste remedie is uitzieken

Van griep wil je natuurlijk zo snel mogelijk af. Want zeg nou zelf… niet handig, niet fijn en het komt altijd ongelegen.
Net als bij verkoudheid is griep een virus. Het lichaam heeft rust nodig om uit te zieken. Het vervelende bij griep is dat je je echt ziek kan voelen waarbij je het liefst de hele dag in bed blijft of lusteloos op de bank hangt. Niks mis mee zou ik zeggen, want uitzieken is de beste remedie. Niemand wil het. Toch krijgen de meesten van ons het 1 keer per jaar en dan vaak MET koorts.

Trillen op je benen en geen eetlust

In deze blogpost geef ik een aantal kruidentips waardoor je het griep proces kunt verkorten. Maar wat is griep? Griep voel je in je hele lichaam. Denk aan moeheid, koorts, trillen op je benen, geen eetlust, misselijk, overgeven, spierpijn etc. Het belangrijkste bij griep is dat je voldoende blijft drinken. Verkoudheid voel je voornamelijk in je luchtwegen en je hoofd. Lees hier meer over verkoudheid + 25 tips.

Heb je griep? Dan gaat dat vaak gepaard met koorts. Stijgt de lichaamstemperatuur boven de 38°C dan wordt er gesproken van koorts of verhoging. Bij een temperatuur tot 39,5°C kun je daarom het beste gewoon uitzieken zonder de koorts meteen te bestrijden. Zodra het lichaam de ziekte de baas is daalt de temperatuur vanzelf weer. Het lichaam komt in actie om het virus te bestrijden. Koorts is dus een gezonde reactie van het afweersysteem. Het lichaam werkt aan zijn herstel. Bij hoge koorts of koortsstuip, raadpleeg je altijd een arts.

Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen

Luchtige kleding of een dunne deken zijn beter dan alles inpakken zodat de warmte niet weg kan. Houd de koorts wel in de gaten. Met deze link weet je hoe je de koorts opmeet.

Doen bij griep, een aantal tips

Extra vocht binnenkrijgen is heel belangrijk. DRINK VEEL WATER!
Wissel dit af met vruchtensap en/of thee. Hieronder een overzicht van kruiden en vruchten.
Kies een kruid uit de lijst. Meng nooit zomaar dingen door elkaar.
• Framboos, thee of sap (tegen koorts)
• Een mengsel van Vlierbloesem en Lindebloesem thee (antigriep mix)
• Vlierbloesem thee (griep verkortend, preventief bij griep, tegen hoofdpijn)
• Kamille thee (rustgevend)
• Pepermunt thee (bevordert zweten, kalmeert de maag)
• Gember thee (bij misselijkheid, griep, koorts, koorts verlagend)
• Braam sap of thee (bij griep, kan de koorts opwekken)
• Aalbessen sap (bij koorts)
• Basilicum bouillon/thee (koorts verlagend)
• Citroenmelisse thee (koorts verlagend)
• Duizendblad (koorts verlagend)
• Lindebloesem (koorts verlagend)
• Rode zonnehoed tinctuur Echinea purpurea/ Echinaforce , (bij griep weerstandverhogend)

Eten is minder belangrijk

Bij echte griep heb je vaak geen zin in voedsel. Eten is minder belangrijk. Wanneer iemand met griep wel wat wil eten is echte Kippenbouillon een hele fijne manier om weer op krachten te komen. Vermijd te veel koolhydraten, eiwitten en vetten.
Wel doen: Beschuit (zonder boter) met Rozenbotteljam, appelstroop of honing. Dit is licht verteerbaar om weer mee te beginnen wanneer je een poos niet hebt kunnen eten.

Na de koorts heb je als mens behoefte aan mineralen: Ginseng, Haver, de wortel van Lavas (Maggi-plant) of Peterselie bevatten genoeg mineralen om weer op krachten te komen. Maak bijvoorbeeld een bouillon van verse Peterselie of de wortel van Lavas (ook fijn als je als vegetariër niet aan de kippensoep wilt beginnen) of drink Haver thee of thee met Ginseng.

Voorkom uitdrogen

Wanneer iemand met griep echt niets binnenhoudt, ook geen water, dan bestaat de kans op uitdrogen. Probeer het eerst met kleine slokjes water, af en toe een beetje.
Een oplossing van 1 theelepel zout + 1 eetlepel suiker op 150ml water is een hele oude remedie tegen uitdrogen. Een afkooksel van witte rijst is stoppend bij aanhoudende diarree.
Zorg voor genoeg rust. In bed blijven is niet noodzakelijk, uitrusten wel.

Wees niet ziek in je eentje

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je in deze blog mee wil geven. Laat iemand weten dat je ziek bent. Vooral belangrijk wanneer je alleen in een huis woont. Als je echt goed ziek bent van de griep kun je gewoon minder goed voor jezelf zorgen. Het is fijn dat mensen uit je omgeving, vrienden, familie of eventueel de buren weten dat je ziek bent en een paar dagen (of een week) uit de running. Nog fijner wanneer er iemand is die voor je kan zorgen.

Heb je griep? Bij deze, beterschap!

Wil je leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en je immuunsysteem kunt versterken? Tijdens individuele sessie leer ik je hier van alles over: 

 

Scroll naar boven