Over Madeliefjes, Made-liefjes en geneeskracht van Bellis Perennis

Een groot grasveld, vol witte bloemetjes met een zonne geel hartje. Veel te veel om allemaal te kunnen plukken. Het gras is net hoog genoeg om te kriebelen tussen mijn tenen. Mijn schoenen liggen een eindje verderop. Ik zit op mijn knieën en pluk zoveel madeliefjes als ik maar kan en samen met mijn vriendinnetje rijg ik de hele middag kettingen en kransen.
De een nog langer dan de ander. Ook pluk ik de bloempjes die ook een beetje roze zijn aan de onderkant. Die vind ik het mooist…

Dit is mijn herinnering aan Madeliefjes in de speeltuin achter ons huis. ik zal een jaar of 8 geweest zijn denk ik. Aan het einde van de middag waren onze kettingen zo hopeloos uitgedroogd en hingen de bloempjes er maar verdrietig bij. Maar wat kon ik als kind toch intens genieten van deze zee aan blije bloempjes. Niet wetende dat ik ze jaren later zou gaan gebruiken voor het maken van thee, tinctuur of zalf.

Geneeskracht

In verschillende kruidenboeken wordt verteld over het gebruik van Madeliefjes bij kinderziekten die gepaard gaan met huiduitslag en koorts. De zalf wordt gebruikt om de huid te laten genezen en de ergste jeuk te voorkomen. Diverse bronnen geven aan dat in de juiste dosering Madeliefje succesvol kan worden ingezet bij fibromyalgie en het gunstig werkt op de spijsvertering en de lever.
En zo lees ik in een kruidenboek uit de jaren ’70: “Madeliefje, Bellis Perennis, Meizoentje”.
“Het Madeliefje bevat saponine, looistof, hars, een etherische olie en bitterstof en het werkt hoofdzakelijk kalmerend bij krampen. Bovendien is het Meizoentje goed voor de lever en wordt het vroeg in het voorjaar in zijn geheel gebruikt als er nog maar weinig verse kruiden zijn. Wie het enkele weken dagelijks gebruikt, heeft zich verzekerd van een kuur die bloedzuiverend is”.
“3 theelepels bloesem met 1/4 ltr. kokend water opgieten. Rauw als toekruid bij salades of kwark. Sap: 3x daags 1 theelepel”. Uit “Groot Kruiden gezondheidsboek” Dr. Heinrich Neutaler.

Geneeskracht voor de tuin

Naast de geneeskracht voor mens en dier heeft Madeliefje ook een prachtige functie als bodemverzorging.
Madeliefjes groeien dan ook tussen het gras, op plekken waar regelmatig gemaaid wordt.
Ik leerde dat Madeliefjes kalk aanmaken in de grond. Dit is gunstig, want een gezond grasveld heeft een kalkrijke bodem nodig om de groei van mos te voorkomen. Door Madeliefjes te laten groeien in je gazon stimuleer je het gras (door de aanmaak van kalk) om voedingsstoffen op te nemen, met als resultaat een mooi en gezond gazon.
Madeliefjes zaad kun je hier online kopen.

Scroll naar boven