nooit meer appelallergie

Nooit meer appel allergie – en welke appels je wel kunt eten

Herken je dat? Je hebt zin in een appel en net als je een hap hebt genomen en intens geniet van de smaak; begint je mond te kriebelen, voel je hoe je lippen opzetten en krijg je dat onbehagelijke kriebelende gevoel in je keel. En je wist het wel, maar je bent nog steeds allergisch voor appels.
Ook ik had een appel allergie, totdat ik ontdekte welke appels ik wel kon eten. 
In deze blogpost lees je mijn ervaring, tips en gezondheidsweetjes over appel.

“Een appel valt nooit ver van de boom.”

Allergisch voor appels

In onze bescheiden tuin staat een appelboom. Heel bewust een echte grote.
Appels vind ik heerlijk, maar het was snel gedaan met de pret toen ik jaren geleden ontdekte dat ik allergisch was voor de appels die ik in de winkel kocht. Ik kreeg dan tijdens het eten last van een kriebelende mond, dichtgeknepen keel en alle hooikoorts-achtige en vervelende verschijnselen die bij een appel allergie horen. Ik ben er zelfs eens op getest en de uitslag was positief.

De allergie kwam pas naar boven toen ik op mezelf ging wonen en mijn eigen boodschappen deed. Daarvoor haalden we de appels gewoon van de appelboom uit de groentetuin van mijn vader. Wist ik veel dat er een verschil was tussen appels uit je eigen tuin en appels uit de winkel.
Er zit dus wel degelijk verschil in eigen oogst en appels uit de winkel. Die conclusie trok ik pas toen ik bewuster ging eten en pas wanneer je na gaat denken over dit soort dingen kom je tot een antwoord.

De appel viel hier ook niet ver van de boom

Je snapt dat ik vele jaren geen appels heb gegeten. En al die jaren heb ik de goede eigenschappen van dit prachtige fruit gemist, totdat ik ontdekte wat ik wel kon eten. Dat waren de appels van een onbespoten boom en de biologische appels van de groenteboer.
Gek? Nee, ik denk namelijk dat het gif waarmee de appels doorgaans worden behandeld een hele grote rol speelt in de allergie die bekend staat als appel allergie. Raar toch dat de appel dan de schuld krijgt?
Wetenschappelijk aangetoond is mijn conclusie nog niet, maar ik vertrouw in deze op mijn “boerenverstand” dat de bespoten appel bij mij allergie klachten geeft en de onbespoten (anders behandelde) appel geen klachten geeft. Nu nog steeds. Dus eet ik onbespoten, biologisch of zelf gekweekt. Precies zoals ik als kind ben opgegroeid. 

De boom in onze tuin wordt niet bespoten. En ook de appelboom die ik op mijn wandel route in “het wild” ben tegen gekomen wordt niet bespoten. Deze appels kan ik rustig eten zonder allergische reacties te krijgen.
In biologische appels heb ik ook meer vertrouwen. Deze appels geven ook geen allergieklachten. 
Af en toe is het gewoon heel goed om even na te gaan wanneer iets WEL goed ging. Dus plantte ik in 2009 een appelboom in onze tuin en oogst ik, net als mijn vader vroeger, zelf de appels van een onbespoten appelboom. Zie je nu hoe dicht die appel dan bij de boom blijft liggen?

Appels aan de boom gaan ruiken als ze rijp zijn

Appel (Malus sylvestris), bevat Vitamine. B1, B6, E, Natrium, Kalium, Calcium, Magnesium, Fosfor, Zwavel, Fluoride, Chloride en een weinig vitamine C.

Het eten van de vrucht reinigt het spijsverteringskanaal en de maag.
Appels zijn heel fijn om te eten wanneer je griep hebt gehad en voor het eerst weer begint met eten. Geraspte appel eten helpt tegen diarree.
En een appel met kaneel, dat heb jij vroeger vast wel gehad als kind 😉 Ook nu is dat gezond snoepen. Het fosfor in de appel werkt op de hersenen en geeft denk-kracht.
Eén (biologische) appel per dag is ruim voldoende en eet deze dan gewassen met schil en al. 

Appels aan de boom gaan meer ruiken als ze rijp zijn. Dit is de specifieke appel geur. Verder laten rijpe appels gemakkelijk los van de tak waaraan ze groeien. Zelf wacht ik vaak totdat de eerste appels zijn gevallen. Deze moeten dan wel heel en onbeschadigd zijn. Snijdt je een appel midden door? Dan kun je zien dat ze rijp zijn wanneer de pitten zijn volgroeid in een mooie donkere kleur.

En je weet het hè? “an apple a day keeps the doctor away”…

Scroll naar boven