Met mijn bloemen wijs ik je aan waar het water is: Menyanthes trifoliata – Waterdrieblad

Foto’s maken van kruiden: Als ik de kans had gehad om tijdens onze vakantie op Skye (2016) alles te fotograferen wat ik ben tegengekomen, dan was ik minstens een jaar langer onderweg geweest.
Zo ontdekte ik tijdens de klim naar The Old Man Of Storr een prachtig plantje genaamd Waterdrieblad. De Engelse naam is Bogbean. Bogbean stond in grote getale in dit adembenemende landschap, langs het pad, in het water. Het kruid staat beschreven in de kruidenboeken die ik heb, maar ik had het nog nooit in het echt gezien. En pas wanneer ik een kruid ook echt heb waargenomen gaat het voor mij leven.

Geneeskracht

Waterdrieblad werd vroeger voornamelijk gebruikt als maagversterkingsmiddel: Een kruid voor de spijsvertering, wat ook werking heeft op het hormoonsysteem en bloedzuiverend werkt. Ergens lees ik dat het in Nederland op de rode lijst staat. Dus kom je deze plant tegen in Nederland? Dan laat je het staan.

Menyanthes Trifoliata, whats in a name

Opvallend aan Waterdrieblad zijn de 3 bladen, waaraan de plant een deel van haar naam te danken heeft. Trifoliata; van het Latijnse Tri (drie) en folium (blad). De naam Menyanthes komt van de Griekse woorden menyein, wat “openbaar maken”, of “verraden” betekend. Anthos betekend bloem. Hoewel deze naamgeving volgens bronnen betrekking heeft op de opvallende bloemen zelf, lees ik in het kruidenboek van Ingrid een mooie uitleg over “openbaar maken”, “verraden” als in: een aanduiding zijn waar het water zich bevindt. De plant groeit namelijk in (stilstaand) water en de bloemen duiden dit prachtig aan met hun opvallende bloei. En toen kwam ik (als geschenk) een prachtige legende tegen in A Russian Herbal:

Met mijn bloemen wijs ik je aan waar het water is

De Russische naam voor dit kruid is Vahta, wat verbonden is met een oude volks legende over een meisje met deze naam. Toen Vatha een klein meisje was, speelde ze vaak in het bos met de natuurwezens en luisterde met alle aandacht naar hun verhalen over kruiden en andere planten. Maar op een zeker dag werd ze door haar wrokkige stiefmoeder, een tover feeks, naar de bodem van de rivier verbannen. Vatha bracht vele eenzame maanden door op de bodem van deze rivier. Totdat het haar op een dag lukte om eruit te klimmen om voor een laatste keer met haar vrienden in het bos te spelen. Maar ze vergat dat ze terug moest keren naar de bodem van de rivier, voordat de zon die dag onder zou gaan. Pas heel laat in de avond, toen de sterren helder schitterden aan de hemel, keerde ze terug naar de rivier.
De koningin van het Onder-water-koninkrijk strafte Vahta met zo’n strenge straf dat ze voor altijd op wacht moest staan, daar waar een rivier, een plas of een meer begint en zo nooit meer op avontuur naar het bos mocht gaan.
Vanaf die tijd ontdekten verschillende mensen een opvallende plant met prachtige witte bloemen en roze knoppen, die er uitzag als een treurende meermin. De bloemen waren zo helder wit, dat je ze zelfs in de donkerste nacht kon waarnemen: als waarschuwing dat een rivier, meer of moeras heel dichtbij was.

Kruiden in je eigen omgeving

Nieuwsgierig wat er in jouw omgeving groeit aan eetbare en geneeskrachtige wilde planten? Wandelen in je eigen omgeving of les krijgen over kruiden in je favoriete natuurgebied is misschien wel de leukste manier om planten te leren kennen. Nederland kent ook veel mooi plekken. Echt overal zijn geneeskrachtige kruiden en bomen te vinden. Denk aan het park, de berm, het open landschap en zelfs midden in de stad of je eigen (natuurlijke) tuin is geschikt voor een kruiden les of kruidenwandeling. Ik vertel graag wat er aan geneeskrachtige en eetbare kruiden groeien en bloeien en wat je kunt gebruiken als voeding en als medicijn. Samen met jou kan worden bekeken wat de mogelijkheden zijn voor een kruidenwandeling.
Stuur me een bericht


Bronnen:
A Russian Herbal: Traditional Remedies for Health and Healing
– Het kruidenboek van Ingrid
– Plantaardigheden.nl/ Leeswerk.nl/ artsenijgewassen & Flora Batava
– Plantennamen.info

Scroll naar boven