Werking van Etherische- of essentiële olie
De etherische olie uit planten kan een bijdrage leveren aan een goede gezondheid. De geur alleen al doet “iets” met je. Naast het feit dat je iets lekker of vies kunt vinden, kan een geur rust geven, kan het aanzetten tot actie of een herinnering naar boven brengen.
Naast de werking van geur kunnen essentiële oliën een antiseptische werking hebben, ontstekingsremmend zijn, schimmelinfecties bestrijden, weefsel herstellen, zuiverend werken, insecten weren, krampstillend zijn, slijmoplossend werken, de spijsvertering stimuleren, verwarmend of verkoelend werken op de huid.
Praktijkervaring
Als fytotherapeut werk ik regelmatig met etherische olie in de vorm van geur door verdamping in een aroma lampje, als onderdeel van een huid olie of als ingrediënt voor een ontspannen bad of voetbad. De resultaten zijn tot dusver heel positief!
E.O. etherische olie of essentiële olie?
Etherische olie wordt op verschillende plekken ook aangeduid met essentiële olie. Het is gemakkelijk verkrijgbaar en laat zich snel verwerken. In deze blog post hanteer ik de afkorting E.O. en besteed ik aandacht aan het oplossen van E.O. in water.
E.O in water
Wanneer je zelf wel eens E.O. in een beetje water hebt gedruppeld, weet je dat de olie op het water blijft drijven. Gebruik de E.O. dan ook nooit puur in het bad water of in een zitbad of voetbad. Bedenk dat wanneer een E.O. toe wordt gevoegd aan (heet) water, dit blijft drijven op het water, dus ook in een bad. Wanneer E.O. op deze manier onverdund in aanraking komt met de huid, kan dit brandwonden of een allergische reactie veroorzaken.
Een goede emulgator
Hoe los je de E.O. dan veilig op in water?
Om water en olie te mengen heb je een emulgator nodig. Een emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn.
Een goede emulgator voor E.O. is bijvoorbeeld:
1. een neutraal badschuim
2. neutrale shampoo
3. leem (groene klei)
4. vette of volle melk (???)
5. honing (???)
(bij 4 en 5) Vaak lees je via andere bronnen dat vette, volle melk of honing als advies wordt gegeven om etherische olie op te lossen in water. Dit is hoe ik het ooit ook leerde toen ik pas begon met kruiden. Nu weet ik dat het verhaal van melk en honing afkomstig is vanuit de “kookwereld”, maar blijkt niet van toepassing te zijn op EO’s. Melk is bijvoorbeeld een o/w emulsie (olie/water), waarbij de vet-fase of crème kleine druppeltjes vormt in de magere melk of in de waterfase. Als je maar voldoende blijft bewegen (roeren of schudden) lijkt melk te werken als emulgator. Ga je dit beter bekijken dan kom je er achter dat dit maar tijdelijk werkt en niet lang genoeg “houdt” om het te gebruiken als badwater.
Op verschillende sites kom ik nog steeds honing tegen als emulgator, echter helpt dit NIET om de kans op verbranding van de huid in het badwater tegen te gaan.
Hoe te mengen
Kies een van de eerste 3 emulgators uit het rijtje hierboven en meng in een kommetje een eetlepel emulgator met bijvoorbeeld 5 druppels E.O. Voeg langzaam wat lauw water toe en roer het mengsel totdat alle inhoudsstoffen zijn opgelost. Vervolgens kun je de inhoud van het kommetje voorzichtig toevoegen aan het bad.
Dosering
- Hand- of voetbad: 5 druppels E.O. vermengen met een emulgator in een kom lauw water. Vervolgens toevoegen aan het hand- of voetbad.
- Volledig bad: 10 tot 15 druppels E.O. vermengen met een emulgator in een kom lauw water. Vervolgens door het badwater roeren.
- Dosering voor kinderen: altijd de helft van de bovengenoemde dosering voor hand- en voetbaden en volledige baden gebruiken.
- Dosering voor baby’s en kleuters: Maximaal 1 druppel op 20 liter water in een badje.
- TIP: Het is aan te raden een bad van maximaal 38 graden C te maken. Voel eerst met de binnenkant van je onderarm (of elleboog) of het water een goede temperatuur heeft voordat je zelf in het bad stapt of een kind, peuter of baby in een badje doet.
Voorzichtigheid geboden
Essentiële oliën hebben allemaal hun eigen werking en eigenschappen. Zo hebben citrusoliën en dennenoliën een hoog gehalte aan monoterpenen. In een warm bad kunnen deze oliën prikkelend en zelfs brandend op de huid werken. Dit geldt ook voor oliën met hoge fenolpercentages als Tijm, Oregano, en Kruidnagel.
Pepermunt heeft een zeer koelend effent in een warm bad en een hitte effect in een koud bad.
Bij huid reactie onmiddellijk uit bad gaan , olie eraf spoelen en de huid insmeren met een goede plantaardige, vette olie zoals zoete amandel, jojoba of olijfolie.
Algemene voorzorgsmaatregelen
- Een arts of gecertificeerd (fyto) therapeut kan een goede diagnose stellen m.b.t. een gezondheidsklacht.
- Een aromatherapeut of fytotherapeut kan je verder adviseren in het gebruik van E.O. bij de behandeling van gezondheidsklachten.
- Er kan huidirritatie ontstaan bij overgevoeligheid voor E.O. Je kunt een huidtest doen door een basisolie te maken en hiervan 1 druppel in je elleboogholte te wrijven. Is deze plek binnen 24 u rood? Dan kun je de olie beter niet gebruiken. Is er geen reactie na 24 uur? Dan kun je de olie hoogstwaarschijnlijk veilig gebruiken.
Basisolie maken
Een basisolie kun je maken door 15 druppels E.O. op 50ml dragerolie te mengen. Een dragerolie is een plantaardige vette plantenolie. Dit is een standaard aromatherapie massageolie. Verdunningen variëren per olie.
- Sommige oliën hebben invloed op de zwangerschap.
- E.O. zijn brandbaar (!)
- E.O. zijn beperkt houdbaar.
Bron: Rijpkema
©aukjeborstokroos 20 augustus 2014 – ©natuurwijze 2017 – geëdit juni 2019