Recept voor warme kruidendrank Sint Maarten en Sinterklaas

Elk seizoen heeft zijn eigen gerechten en hierbij horen specifieke kruiden. Zo wordt er in de winter veel meer gebruik gemaakt van kruidnagel, kaneel en anijs. Denk maar eens aan rode kool, appeltjes met kaneel, pepernoten en taaitaai in december.
Deze keuken kruiden helpen de spijsvertering om bijvoorbeeld wintergerechten beter te verteren, maar ook de geuren van deze kruiden hebben een verbinding met het winterseizoen.

Kruidendrank voor voor de wintermaanden

Een lekker recept voor de feestdagen is deze warme kruidendrank. Elk jaar, op de dag van Sint Maarten (11 november) maak ik het, maar ook op 5 december wanneer we Sinterklaas vieren. Het is zowaar een traditie aan het worden.

Nodig:
– 1 fles appelsap van goede kwaliteit (tip: Flevosap)
– sap van 1 sinaasappel
– 4 kruidnagels
– 1/2 kaneelstokje
– 1 theelepel geraspte sinaasappel schil
– een theelepel anijs)

Verwarm de appelsap en de kruiden tot aan het kookpunt en laat dit dan een halve minuut zachtjes koken.
Zeef daarna de kruiden uit de drank en schenk het sap van de sinaasappel door de Appelwijn. De warme, geurige drank in hittebestendige bekers serveren.

De symboliek van kruiden

Het is leuk om te ontdekken waarom bepaalde (keuken) kruiden veel meer worden gebruikt bij Kerst, Sinterklaas en de andere feestdagen van november en december. Vanuit de geschiedenis hebben alle kruiden een betekenis of symboliek. Zo ook de kruiden die passen bij de winterfeesten.  Perfecte ingrediënten voor een warme kruidendrank.

– Kaneel is troostend en verwarmend.
– Kruidnagel helpt om oude lasten los te laten
– Sinaasappel geeft je kennis van goed en kwaad.
– Anijs helpt verwarmen en dit alles verteren. Het brengt je in het hier en nu.

Scroll naar boven