Samhuinn, Samhain, het Keltische Nieuwjaar

Elk nieuw jaar begint in duisternis

Het einde van de zomer is een feit. Met Samhuinn (Samhain, uitgesproken als Sou-in) wordt het Keltische nieuwjaar gevierd. Net zoals een kind vanuit de baarmoeder, uit het donker wordt geboren en het zaad ontkiemt in het donker van de aarde, zo begint elk nieuwe jaar in duisternis en stilte, om vervolgens te groeien naar het licht.
Dit is een tijd om te herinneren waar je vandaan komt. Een tijd om stil te staan bij je voorouders, je familielijn, de mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in je leven en de dierbaren die je bent verloren.
In deze tijd is de schemer het langst en dit is van oudsher de tijd waar de sluier het dunst is tussen het hier en de andere zijde.

Beginnen met een schone lei

Dit is een tijd om het oude weg te doen en te beginnen met een schone lei.
Dit zijn de belangrijkste kenmerken van Samhuinn; het gedenken, begroeten en contact maken met onze voorouders en geliefden. De tijd om afscheid te nemen van het oude, rust te nemen en je voor te bereiden op het nieuwe.

Wat je kunt doen met Samhuinn

Samhuinn is een van de acht jaarfeesten die al voor onze jaartelling werd gevierd in Europa. Bij elk feest hoort een ritueel. Sommigen doen dit alleen, anderen doen dit in een groep. Wanneer je geen van beide doet, maar je wilt toch aandacht schenken aan deze tijd van het jaar, dan kun je het volgende doen:

  • Neem eens de tijd om door een (oud) fotoboek van je familie te bladeren.
  • Teken een stamboom.
  • Vraag eens aan een van je oudste familieleden om een verhaal te vertellen over vroeger.
  • Lees een biografie over iemand die je bewonderd.
  • Dit is een mooie tijd om die dingen uit je leven los te laten die je kwijt wilt. Schrijf dit op papiertjes en verbrand deze symbolisch in de vlam van een kaars. (Zorg wel voor een veilige omgeving waar je dit kunt doen ivm brandgevaar).

Samhuinn thee

Maak voor je zelf een kopje Samhuinn thee. Voor een halve liter is een theelepel van elk kruid ruim voldoende.

Laurier – Bescherming, heling, reiniging, kracht
Duizendblad – Moed, liefde, bescherming, uitdrijving
Hyssop*- Reinigend, beschermend, vergevend
Salie – Onsterfelijkheid, lang leven, wijsheid, bescherming, wensen
Appel – Liefde, heling, onsterfelijkheid
*Vervanging voor Hyssop = Lavendel – Reiniging, bescherming, slaap, lang leven, geluk, vrede.

Gebruik 1 Laurierblaadje. Heb je geen Hyssop in huis? Vervang dit dan voor Lavendel. De andere kruiden zijn wat makkelijker te kopen bij reformzaken of drogisterijen. Duizendblad kun je vinden in de berm, langs de kant van een weg. Goed afspoelen voordat je het gaat gebruiken. Ik gebruikte alle kruiden in gedroogde vorm en verving de Hyssop voor Lavendel.
LET OP! Deze thee niet drinken bij zwangerschap!

Bronnen (en boekentips):
Complete book of Incense Oils and Brews
Groene Magie
A Druids Herbal of Sacret Tree Medicine
Kruidenbijbel
In het licht van de Maan

Scroll naar boven