ooh denneboom, oooh denneboom… Over kerstbomen en hun geneeskracht

Geneeskrachtig

We naderen Yule, Kerst en de Midwinterviering. Heb jij al een kerstboom in huis gehaald?
Wanneer je deze blogpost hebt gelezen ben je misschien enthousiast om een echte kerstboom in huis te halen in plaats van een nep-kerstboom.
“Echte” kerstbomen, je weet wel, die uit de natuur, zijn geneeskrachtig.
Met een goede verzorging zijn ze prima een flink aantal jaren te hergebruiken.

Rode dennenboom

Inmiddels is wel bekend dat de kerstboom, die bezongen wordt als “dennenboom” in onze huidige taalsoort wordt aangeduid met Spar.
Dodoneaus noemt de Fijnspar in zijn Cruijdeboeck “de rode denneboom” en de zilverspar noemt hij “witte denneboom”. Dennenboom is een oude benaming voor naaldboom. En nu wordt Den eigenlijk alleen nog gebruikt voor de Grove den, die vroeger Pijnboom heette.

De spar

Naaldbomen worden in de fytotherapie gebruikt voor de geneeskrachtige werking. Ik denk hierbij aan de Fijnspar (Picea abies) en de Zilverspar (Abies Alba). Deze bomen hebben ongeveer de zelfde geneeskracht als de Grove den (Pinus sylvestris), welke eigenlijk veel beter bekend is in de fytotherapie.
In deze blogpost hulde aan onze kerstboom “de Spar”.

Geneeskracht

De karakteristieke geur van naaldbomen werkt zuiverend op je gedachten en brengt de vele indrukken in je hoofd tot rust. Het bevordert een optimale nachtrust.
De geneeskracht van Spar heeft een breed werkingsgebied net als die van de Grove den. Het werkt op de urinewegen, de lever maar vooral op de longen.

• Spar versterkt
• maakt slijm los bij verkoudheid
• helpt bij een verstopte neus
• bij hoest
• bronchitis
• verzacht keelpijn
• verbeterd de doorbloeding
• bestrijdt het schimmels
• Spar stimuleert de bijnieren.
Bijnieren produceren adrenaline en lichaamseigen corticosteroïden. Corticosteroïden worden ook synthetisch gemaakt in de vorm van pijnstillers maar deze medicijnen hebben bijwerkingen. Sparrennaalden zijn eveneens een natuurlijke antibiotica. Voor de meeste geneeskrachtige planten en etherische oliën geldt dat bacteriën niet resistent worden.

Douchen

Voordat je gaat slapen zou je kunnen douchen met een natuurlijke douchegel waar dennen of sparren extract in zit. Dit bevorderd de nachtrust.

In bad

Bij reumatische pijn, jicht en bij vermoeidheid kun je Spar gebruiken om in bad te doen.
Maar ook als je herstellende bent van een botbreuk of je hebt lichamelijke klachten omdat de doorbloeding op sommige plekken minder goed is. Spar in bad (of voetbad) is verkwikkend en tegelijkertijd rustgevend omdat de geur je hoofd en gedachten tot rust brengt.

Recept voor Spar bad

Een bad met sparrennaaldenextract kun je gemakkelijk zelf maken.
Neem 50 gram naalden en kook dit in 1 liter water voor ongeveer 20 minuten. Zeef dit door een fijne zeef of kaasdoek en voeg een eetlepel honing aan het extract toe. Dit kun je nu toevoegen aan het badwater.
De honing is belangrijk om de etherische olie, die van nature voorkomt in Spar, te laten mengen met water. Anders loop je kans op verbranding van je huid. Dit is ook van toepassing op de etherische olie uit een flesje. Lees hier meer. Verse naalden werken beter dan gedroogde.

Geurlampje

Etherische olie van de Spar doodt ziektekiemen in de lucht. Een uitstekende manier om op kantoor, in ziekenhuiskamer of gewoon thuis te gebruiken in een geurlampje of verdampertje.
De geneeskracht van Spar werkt het sterkst via verdamping.
Spar etherische olie is goed te combineren met houtoliën, citroen, tijm eucalyptus of lavendel.

Huid

Wanneer de huid door het roken vaal is geworden en te weinig zuurstof krijgt verbeterd een huid olie met Spar de doorbloeding.
Verder zuivert Spar de huid. Je zou er dus ook een lotion van kunnen maken.
Huid olie van Spar is verlichtend bij spierpijn en reumatische klachten en stimuleert de bijnieren.

Recept huid olie

Bij verkoudheid en vastzittende hoest kun je een huid olie of zalf maken die je gebruikt om je borst en rug mee in te smeren. Neem bijvoorbeeld:
• Spar + Eucalyptus etherische olie (e.o.) voor een betere doorbloeding. Meng 50ml huid olie, 10 druppels e.o. Spar en 5 druppels e.o. Eucalyptus.
• Bij kinderen kun je op de huid e.o. Spar in tarwekiemolie gebruiken. Maximaal 15 druppels op 50 ml olie.
• Voor de allerkleinsten gebruik je een hydrolaat van Spar of Grove den met Lavendel hydrolaat op de borst en rug.

Wees altijd voorzichtig met etherische olie (e.o.) bij een gevoelige of beschadigde huid.
Verouderde sparrenolie geeft kans op overgevoeligheid.
Bij allergische huidaandoeningen kun je beter geen Spar gebruiken. Vermijd Spar op de huid bij kanker of tumoren.

Een huid olie kun je maken door 15 druppels etherische olie op 50ml dragerolie te mengen. Een dragerolie is een plantaardige vette plantenolie. Dit is een standaard aromatherapie massageolie. Verdunningen variëren per olie.

Stomen

Stomen (inhaleren boven een kom gekookt water) kun je met Spar etherische olie of de naalden van de Spar. Dit is een goede manier om klachten bij ademhalingsproblemen te verlichten. Denk aan verkoudheid, bronchitis, hoest maar ook keelpijn.
Etherische olie kan bij acute ontstekingen bij sommige mensen een scherpe prikkeling geven als je gevoelig bent. Als alternatief kun je dan gebruik maken van de sparrennaalden.

Recept stoombad

Giet 1 tot 2 liter kokend water in een kom of pot en voeg 50 gram naalden toe.
Ga vervolgens met een grote handdoek over hoofd en schouders hangen en inhaleer 5 tot 10 minuten de damp. Doe dit 2x per dag.

En wat betref de kerstboom?

Hier staat ie inmiddels. Wij hebben “een echte” met kluit. Vandaag hebben we onze kerstboom in huis versierd met zelfgemaakte ornamenten van hout en keramiek, schelpen en uiteraard lampjes.
Wil je weten welke kerstboom jij in huis hebt? Ik vond een link: klik.

Eerder gepubliceerd op  aukjeborstokroos.nl ©2014

Herken je een of meerdere van de gezondheidsklachten die hierboven bij de kruiden staan beschreven? En wil je deze kruiden gebruiken om te herstellen van een gezondheidsklacht? Vraag, wanneer je binnen 3 dagen geen verbetering ervaart, advies van een medisch deskundige of maak een consult afspraak bij Natuurwijze.

 

Scroll naar boven